Diviaky stále ohrozujú obyvateľov Hájika, mesto Žilina poskytne peniaze na výrub náletových drevín


Foto: Diviaky stále ohrozujú obyvateľov Hájika, mesto Žilina poskytne peniaze na výrub náletových drevín Foto: ilustračné

Obyvatelia sídliska Hájik v Žiline pravidelne stretávajú na skupinky divej zveri v blízkosti ciest či smetných kontajnerov. Naposledy nás čitateľ informoval o diviakoch na ulici Juraja Hronca, pravidelne sa prechádzajú aj v iných častiach najmladšieho žilinského sídliska. Jedným z riešení by mali byť uzatváracie kontajnerové stojiská, keďže diviaky často lovia v smetných nádobách potravu.

Mesto Žilina však nemá kompetencie na to, aby mohlo znižovať počty diviakov. Ďalším pripravovaným riešením je poskytnutie dotácie urbárskej obci, ktorá zaistí výrub náletových a iných drevín a krovov. Práve v týchto miestach sa zvykne divá zver zdržiavať.


„Do návrhu rozpočtu bude zaradené poskytnutie účelovej dotácie pre Urbársku obec – pozemkové a lesné spoločenstvo Žilina – Závodie na zabezpečenie výrubu náletových a nežiadúcich plevelných drevín a krov vo vybratých lokalitách, z dôvodu eliminácie výskytu diviakov na území mesta Žilina,“ spresnila hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová. Dotácia je vo výške 20 tisíc eur.


Do budúcnosti plánuje mesto podľa hovorkyne monitorovať lokality, ktoré sú z hľadiska výskytu diviakov problematické: „Opatrenia do budúcnosti sú hlavne v monitoringu lokalít výskytu diviačej zveri z dôvodu výberu pozemkov, kde je potrebné zabezpečovať starostlivosť o plochy a zeleň.“

Dobrou správou je, že už niekoľko dní platí mimoriadne povolenie na lov diviačej zveri, ktorým sleduje Ministerstvo pôdohospodárstva Slovenskej republiky cieľ zníženia počtu premnožených diviakov. V susednom Poľsku plánuje vláda z dôvodu afrického prasačieho moru zabiť viac ako 200-tisíc jedincov. Rovnaký je aj dôvod mimoriadneho lovu na Slovensku.

„Dňa 18. januára 2019 bolo vydané mimoriadne povolenie Ministerstva pôdohospodárstva SR na lov diviačej zveri v termíne od 18. 1. 2019 do 30. 6. 2019 za účelom zníženia početných stavov diviačej zveri a prevencie šírenia afrického moru ošípaných,“ uzavrela Zigová.  



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu