Žilinská univerzita v Žiline odsudzuje zľahčovanie nečestného konania študentov počas štúdia


Foto: Žilinská univerzita v Žiline odsudzuje zľahčovanie nečestného konania študentov počas štúdia Foto: ilustračné

Aj Žilinská univerzita v Žiline sa pripojila k univerzitám a vysokým školám na Slovensku, ktoré odsudzujú zľahčovanie nečestného konania študentov počas vysokoškolského štúdia. Vyplýva to z vyjadrenia zverejneného na webovej stránke UNIZA. Aj keď to nie je explicitne uvedené, školy v posledných dňoch reagujú na kauzu predsedu Národnej rady Slovenskej republiky Andreja Danka.

Ten získal titul JUDr. po tom, ako odovzdal rigoróznu prácu pochybnej kvality, skompilovanú z veľkej časti z iných diel. Napriek tomu mu bol v roku 2000 na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici udelený titul, na preskúmanie podozrení na plagiátorstvo práce bola zriadená účelová komisia Akademického senátu Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Tá potvrdila, že Danko pri písaní práce neodcitoval všetky použité zdroje, čím sa dopustil plagiátorstva.

„Obe rigorózne práce nepoužívajú len krátku časť použitého zdroja vo forme citácie, pričom citácie, ktoré v prácach možno nájsť, nie sú utvorené správne, a to ani ako parafrázy. V prípade oboch rigoróznych prác presahuje rozsah použitia zdrojov rámec odôvodnený účelom citácie (obaja autori preberajú z použitých zdrojov celé odseky či kapitoly bez toho, aby ich správnym spôsobom citovali alebo aspoň parafrázovali),“ dodala účelová komisia vo svojej správe.

Na základe výsledkov šetrenia účelovej komisie vydalo niekoľko univerzít a vysokých škôl stanoviská, v ktorých odsúdili takéto konanie študenta Andreja Danka. Včera sa k nim pridala aj Žilinská univerzita v Žiline.


„Na našej univerzite dlhodobo proti takémuto konaniu počas štúdia a zľahčovaniu takýchto činov bojujeme osvetou, ako aj prísnym postihovaním nečestného konania nielen pri záverečných prácach, ale aj počas celého štúdia. Na tento účel máme zriadené aj etické komisie. Takéto konanie je znevážením poctivej práce nás, našich kolegov a študentov, ktorí sa snažia pracovať profesionálne, slušne, poctivo a vychovávať zo svojich študentov špičkových odborníkov, ktorí si svoj titul svedomito odpracujú a zaslúžia.“

Vedenie UNIZA sa prihlásilo k názoru, že akékoľvek konanie v rozpore s odbornými a etickými štandardmi publikačnej a vedeckej činnosti pri písaní záverečných prác nesmie byť spoločnosťou akceptovateľné. Zľahčovaním problému klesá úroveň školstva aj v očiach potenciálnych študentov, čo prispieva k ich odlivu do zahraničia:

„Je to ale aj nevhodný signál pre študentov a mladých ľudí, v očiach ktorých klesá úroveň našich univerzít a vysokých škôl, ak vidia, že pri štúdiu stačí len niečo skopírovať a nemusia sa vôbec snažiť pristupovať k svojim povinnostiam poctivo. Častokrát si aj preto radšej zvolia štúdium na zahraničných vysokých školách, a to aj napriek tomu, že sa im snažíme vytvoriť motivujúce prostredie a poskytnúť kvalitné vzdelanie aj my v Žiline.“ 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu