Kia Motors Slovakia zrušila 27 pracovných pozícií, dôvodom je pokles záujmu o dieselové motory


Foto: Kia Motors Slovakia zrušila 27 pracovných pozícií, dôvodom je pokles záujmu o dieselové motory Foto: ilustračné

Vo výrobnom závode Kia Motors Slovakia (KMS) v Tepličke nad Váhom pri Žiline, ktorý zamestnáva viac ako 3800 ľudí, vstúpi od 1. februára 2018 do platnosti organizačná zmena, v dôsledku ktorej dôjde k zrušeniu celkom 27 pracovných miest.

Zmeny sa udejú vo výrobnej hale, kde prebieha výroba dieselových motorov. Dôvodom je zmena preferencií zákazníkov, ktorí na legislatívne zmeny a pripravované nízkoemisné zóny so zákazom dieselových motorov reagujú znížením dopytu. 

„Zmena preferencií zákazníkov sa aktuálne premietla do optimalizácie výrobných liniek v hale, kde sa dieslové motory vyrábajú. V dotknutej motorárni KMS už v apríli minulého roku pristúpila k prechodu z trojzmennej na dvojzmennú prevádzku. V minulom roku KMS vyrobila o 35 % menej naftových motorov v porovnaní s rokom 2017, pričom dopyt po nich má neustále klesajúcu tendenciu. Vzniknutá situácia si vyžiadala organizačné zmeny s cieľom optimalizovať počet zamestnancov na linkách určených pre výrobu dieslových motorov,“ uviedol hovorca spoločnosti Kia Motors Slovensko Jozef Bačé.

V dôsledku zmien príde o prácu 27 zamestnancov. Odborári ZO OZ KOVO KIA zverejnili stanovisko, v ktorom tvrdia, že výpoveďami malo dôjsť k porušeniu niekoľkých ustanovení zákonníka práce. Zamestnanci však zatiaľ neobdržali výpovede, časť z nich súhlasila s ukončením pracovného pomeru vzájomnou dohodou so zamestnávateľom. 


Odborári tvrdia, že Kia neponúkla zamestnancom inú prácu, podľa slov hovorcu ponúkla Kia Motors Slovakia prácu v partnerskej spoločnosti a nadštandardné odstupné. V stanovisku zástupcovia zamestnancov vyčítajú aj to, že slovenskí občania nedostali prednosť pred zahraničnými pracovníkmi. Organizačné zmeny však týkajú konkrétneho úseku - linky na dieselové motory.

Spoločnosť pristúpila k tejto situácii s plnou zodpovednosťou a ponúkla svojim zamestnancom odstupné nad rámec zákonníka práce a kolektívnej zmluvy. KMS dotknutých zamestnancov informovala o voľných pracovných miestach u svojho najväčšieho dodávateľa v spoločnosti Hyundai Mobis Slovakia, ktorý sídli priamo v areáli závodu. V prípade, že nevyužili možnosť zamestnať sa u dodávateľa im spoločnosť poskytla informácie nevyhnutné pri registrácii na úradoch práce,“ dodal Bačé. 

Spoločnosť Kia Motors Slovakia aktuálne pripravuje reakciu na podnety ZO OZ KOVO Kia, ktorú im následne doručí. Zároveň dodala, že k tejto zmene pristúpila v snahe udržania konkurencieschopnosti a dlhodobej zamestnanosti zvyšných viac ako 3 800 zamestnancov.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu