Mesto Žilina zverejnilo Operačný plán k zimnej údržbe miestnych komunikácií


Foto: Mesto Žilina zverejnilo Operačný plán k zimnej údržbe miestnych komunikácií Foto: ilustračné

Od začiatku nového roka si v Žiline a okolí užívame bohatú snehovú nádielku, s čím súvisia aj problémy udržiavania zjazdnosti miestnych komunikácií. Cestári v Žilinskom kraji sa snažia zabezpečiť zjazdnosť vozoviek, inak tomu nie je ani v Žiline. Tu zabezpečuje zimnú údržbu externá spoločnosť - Žilinské komunikácie, a.s., ktorá nasadzuje počas najkritickejších dní do ulíc všetku dostupnú techniku aj pracovníkov.

V Žiline sa podieľa na zimnej údržbe takmer 50 mechanizmov, napriek tomu obyvatelia upozorňujú na niektoré neodhrnuté úseky. Novinkou je správa chodníkov, ktorá vďaka minuloročnej novele prešla pod samosprávy. Inými slovami - mesto Žilina zabezpečuje okrem zjazdnosti ciest aj upravenosť chodníkov. Predstavitelia mesta žiadajú občanov o trpezlivosť a zároveň ďakujú tým, ktorí svojpomocne odhrabávajú chodníky. 

Na webovej stránke bol zverejnený aj operačný plán zimnej údržby, v ktorom si môžu občania zistiť, akým spôsobom sa postupuje pri udržiavaní komunikácií počas zimy v Žiline. Z neho je možné vyčítať, že pracovníci údržby sa striedajú v dvoch zmenách - dennej a nočnej, pričom tieto sa časovo prekrývajú tak, aby nezostal na cestách výpadok cestárov. Denná zmena začína o 7:00 hod. a končí o 19:30 hod., nočná začína o 19:00 a končí o 7:30 hod. 

Ďalší pracovníci, napríklad skladníci či dispečeri, sú zároveň v pohotovosti pre prípad nutnosti. Zároveň sa pri nadmernom nahromadení snehu realizuje vývoz na skládku blízko Rajčanky na Priemyselnej ulici, takýmto spôsobom sa sneh odváža z oblasti námestia A.Hlinku, ulice Bottovej, Sládkovičovej, Farskej, Pri Rajčianke, Národnej ulice a Mariánskeho námestia.


Cestná sieť sa delí podľa dôležitosti nasledovne: 

I.poradie dôležitosti - komunikácie s premávkou MHD a komunikácie vyššieho dopravného významu v dĺžke cca 83,3 km
II.poradie dôležitosti - komunikácie nižšieho významu a vnútroblokové komunikácie mestských sídlisk v dĺžke cca 82,9 km III.poradie dôležitosti - vnútroblokové komunikácie priľahlých častí mesta a obcí v celkovej dĺžke cca 88,6 km  

Pre tieto komunikácie a rovnako aj chodníky platia časové limity po skončení sneženia alebo vzniku poľadovice, do tohto času by mali byť zjazdné.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu