Snehová výzva „Odhrňme si Žilinu“ vyzýva na odhŕňanie verejných priestranstiev cez nominácie


Foto: Snehová výzva „Odhrňme si Žilinu“ vyzýva na odhŕňanie verejných priestranstiev cez nominácie Foto: Karol Čepec

Husté sneženie trápi od začiatku roka väčšinu Slovenska, pričom aj v Žiline sa pravidelne vyskytujú problémy so stavom a údržbou miestnych komunikácií. Ako informovalo včera mesto Žilina, na údržbe sa podieľa 20 mechanizmov, tým dopomáhajú ďalší aktivisti. Napriek tomu nie je technicky ani personálne možné udržiavať viac ako 220 kilometrov chodníkov neustále upravených.

Na toto zareagoval zaujímavým nápadom mestský aktivista Karol Čepec, ktorý na námet Ice Bucket Challenge pripravil snehovú výzvu s názvom „Odhrňme si Žilinu“ – odhrň alebo zaplať! Podobne ako pri oblievaní vodou, ktoré malo upozorniť na amyotrofickú laterálnu sklerózu a pomôcť vyzbierať financie, aj tu je princíp založený na nominácii.

„Konečne zasa raz máme ozajstnú zimu s patričnou dávkou snehu. Pre niekoho radosť, pre iného starosť. Po minuloročnej legislatívnej úprave by sa po novom, malo aj o pešie trasy starať mesto Žilina. Samospráva ale nemá šancu obslúžiť napr. 220 kilometrov chodníkov tak, aby boli všetci spokojní. Alebo by sa to aj dalo, ale v lete by sme sa pozastavovali nad tým, či tie státisíce € neboli zbytočne „vyhodené“ a mohli sa použiť na niečo zmysluplnejšie, trvalejšie,“ dodal Čepec.

Sám autor výzvy včera odhrnul dve zastávky MHD pod Hájikom a zároveň nominoval ďalších 6 pokračovateľov. Tí majú od jeho vyzvania 24 hodín na to, aby odpratali kúsok verejného priestranstva v Žiline a s dôkazom vo forme fotografií pred a po nominovali ďalších troch odpratávačov. Ak výzvu nesplnia, prispejú na stavbu snehového kopca na Hlinkovom námestí.


„Ak výzvu nesplníte a nezverejníte fotografie „pred“ a „po“, bude vás to stáť pokutu 10,- €. Z vyzbieraných prostriedkov potom detvákom zrealizujeme na Hlinkovom námestí snehový kopec, na ktorom budú svišťať na lopároch a sánkach. Zároveň musíte vyzvať ďalších troch pokračovateľov výzvy,“ dodal autor výzvy Odhrňme si Žilinu.  


 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu