V žľabe pod Veľkým Kriváňom padla lavína, zasypaného 40-ročného skialpinistu sa už nepodarilo oživiť


Foto: V žľabe pod Veľkým Kriváňom padla lavína, zasypaného 40-ročného skialpinistu sa už nepodarilo oživiť
Galéria: 5 fotiek
Foto: ilustračné

Dnes 9. januára 2019 v dopoludňajších hodinách prijala Horská záchranná služba informáciu o páde lavíny v žľabe pod Veľkým Kriváňom, spadajúcom do Vrátnej doliny. Lavína zasypala jedného skialpinistu, ktorého okamžite začali hľadať jeho kamaráti. Pomohli si vyhľadávacími prístrojmi, ktoré mali našťastie všetci pri sebe.

„Vzhľadom na nepriaznivé letové podmienky nemohla byť do záchrannej akcie nasadená posádka VZZS, horskí záchranári z Oblastného strediska Malá Fatra tak postupovali na miesto nehody pozemne. Medzitým sa kamarátom podarilo zasypaného nájsť a vyhrabať spod snehu. Muž bol v bezvedomí, bola potrebná okamžitá resuscitácia, ktorú vykonávali do príchodu záchranárov HZS,“ informuje o nešťastnom prípade horská záchranná služba.

Záchranári HZS pokračovali v oživovaní naďalej, no napriek veľkej snahe všetkých zúčastnených sa 40-ročného muža slovenskej národnosti nepodarilo zachrániť. Záchranári následne telesné pozostatky nebohého muža nabalili a za pomoci lanovej techniky transportovali do doliny, odkiaľ bude terénnym vozidlom dopravený do Štefanovej a odovzdaný obhliadajúcemu lekárovi a príslušníkom PZ SR.

„Predpokladáme, že vplyvom sneženia bude mať lavínový stupeň stúpajúcu tendenciu. Horská záchranná služba upozorňuje návštevníkov horských oblastí, aby neriskovali pohyb na miestach, ktoré za daných podmienok nie sú bezpečné,“ uvádza Horská záchranná služba.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: HZS Malá Fatra