Na trase Praha - Žilina - Košice bude premávať Pendolino, problém bude mať vo Vrútkach.


Foto: Na trase Praha - Žilina - Košice bude premávať Pendolino, problém bude mať vo Vrútkach.

So zmenou grafikonu dňa 14. decembra 2014 sa zvýšia možnosti cestujúcim do Bratislavy či Prahy. Očakávaný je príchod súkromného dopravcu RegioJet na trasu Bratislava - Žilina - Košice, ktorá je na Slovensku hlavnou. Ešte výraznejšia zmena však čaká cestujúcich na trati Praha - Žilina - Košice, kde sa dopravcovia doslova pobijú o zákazníka.

RegioJet, Leo Express a Pendolino

Prvý menovaný už v súčasnosti premáva v skúšobnej prevádzke. K nemu sa o niekoľko dní pridá druhý súkromný dopravca, Leo Express, spolu so štátnym Pendolinom. Na trati sa tak predvedie to najlepšie z vlakovej dopravy v Českej republike a na Slovensku.

Vlaková súprava Pendolino vie na trati Praha - Košice až po Žilinu využívať rýchlosť 140 km/h. Za Žilinou však bude musieť spomaliť na 120 km/h. Dôvodom sú traťové podmienky. Taktiež bude potrebné vo Vrutkach kvôli výstavbe diaľnice stiahnuť zberače od trolejov. Pendolino bude jazdiť 1x denne a celú trasu Praha - Košice absolvuje za 7,5 hodiny. Za celú cestu zaplatia cestujúci až 18 eur.

Do Žiliny pod 5 hodín

Cesta z Prahy do Žiliny by mala trvať 4 hodiny a 43 minút. Odchod SC 241 Pendolino je stanovený 6:35 z Prahy a príchod do Žiliny 11:18. Opačným smerom sa môžu cestujúci vydať zo Žiliny o 17:42 s príchodom do Prahy o 22:21.

Cena spolu s povinnou miestenkou bude 340 Kč.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu