Štvorica turistov nestihla lanovku zo Snilovského sedla, v tme ich hľadali horskí záchranári


Foto: Štvorica turistov nestihla lanovku zo Snilovského sedla, v tme ich hľadali horskí záchranári Foto: HZS Malá Fatra

V sobotu 5. januára 2019 boli krátko po 16:00 hod. požiadaní o pomoc Horskí záchranári v Malej Fatre. Oslovil ich kamarát štvorice turistov, ktorí schádzali z Veľkého Kriváňa. Skupinka sa blížila k Snilovskému sedlu, ale nakoľko už kabínková lanová dráha nebola v prevádzke, netrúfli si zísť peši dole do Vrátnej. Turisti preto požiadali svojho kamaráta o pomoc cez SMS správu.

Záchranári z oblastného strediska HZS z Malej Fatry požiadali prevádzkovateľa lanovej dráhy o mimoriadne spustenie lanovky, ktorou sa dvaja záchranári HZS vyviezli do Snilovského sedla turistom na pomoc. Tam ich však ani po prepátraní okolia nenašli,“ opisuje správa horskej záchrannej služby.

S mužmi sa nebolo možné spojiť telefonicky, a neodpovedali ani na SMS správy. Do terénu preto odišli ďalšie skupiny záchranárov, ktorí prehľadávali všetky možné zostupové trasy z Veľkého Kriváňa.

„Takmer po 4 hodinách pátrania sa horským záchranárom podarilo skupinu lokalizovať nad Zajacovou. Po náročnom zostupe v ťažkých zimných podmienkach boli premrznutí a vyčerpaní, ale bez zranení. Následne v ich sprievode zostúpili k terénnemu autu HZS, ktorým boli prevezení na Dom HZS v Štefanovej. Odtiaľ už pokračovali samostatne,“ píše sa na stránke HZS.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: HZS Malá Fatra