Na cesty opäť vychádzajú neočistené autá, nevidieť im smerovky a ich vodiči nevidia cez okná


Foto: Na cesty opäť vychádzajú neočistené autá, nevidieť im smerovky a ich vodiči nevidia cez okná

Opäť prišlo obdobie, kedy vonku napadla nemalá vrstva snehu. Tá zasypala nielen vozovky ale aj autá, ktoré neparkujú v garážach či pod prístreškami. Bežný vodič, ktorý v takomto počasí odchádza na svojom aute preč, si ho pochopiteľne pred jazdou najskôr očistí.

Jednoduchý úkon trvajúci 5 až 10 minút zabezpečí okná bez námrazy, kapotu so strechou bez snehu a čisté svetlá či tabuľky s evidenčnými číslami. Vďaka čistým oknám vidí vodič dokonale na všetky strany a vďaka čistej streche s kapotou neohrozuje autá idúce za ním a tiež seba. To, čo je pre niektorých úplná samozrejmosť, však určitá časť ľudí akosi nepozná. 

Či stretávame na cestách autá kompletne zasypané snehom, len kvôli lenivosti alebo pohodlnosti ich vodičov, je skutočne otázne. Objavujú sa však čoraz častejšie a ich vodiči ani len netušia, aký problém môžu počas jazdy spôsobiť.

Prvým prípadom je zasnežené auto, ktorému nevidno predné svetlá a teda ani smerovky. Vodič si očistil len čelné sklo zapnutím stieračov. Takéto auto si v mnohých prípadoch ani nemusíte všimnúť a už keď ho aj vidíte, môžete len hádať, kam asi tak odbočí.

V druhom prípade sa na cestách stretávame s vodičmi, ktorí si očistia od námrazy len časť čelného skla. Cez malý priezor tak síce vidia pred seba, ale nie okolo seba. Nedokážu tak včas reagovať na udalosti v premávke. Bežne sa tiež stáva, že v takýchto prípadoch jazdia aj so zamrznutými či zasneženými bočnými oknami a spätnými zrkadlami.

Do tretieho prípadu spadajú tí vodiči, ktorí neočistia strechu svojho auta ani keď majú na nej 20 centimetrov snehu. A bežne sa s takýmto autom vydajú na diaľnicu či cestu prvej triedy. Neuvedomujú si pritom, že pri vyššej rýchlosti sa môže kus zamrznutého snehu naraz uvoľniť a pristáť na čelnom skle za nimi idúceho auta. Ľahko tak spôsobí nielen škodu ale aj dopravnú nehodu. Rovnako môže pri brzdení skĺznuť na vlastné čelné sklo. Vodič je v tom momente slepý a nevie reagovať na udalosť v premávke.



Najhorším možným prípadom je kombinácia všetkých troch uvedených situácií. Takýto vodič by na ceste nemal čo hľadať, zvlášť, ak sa prepravuje na dlhú vzdialenosť. 

Vodič má v zimnom období povinnosť dôkladne si očistiť auto od snehu a ľadu. Polícia môže v opačnom prípade udeliť pokutu. Podľa aktuálne platného zákona môžu policajti pokutovať neočistené auto - teda aj neočistené svetlá či tabuľky s evidenčnými číslami. V uvedených prípadoch až do výšky 50 eur.

Preto ak sa chcete vyhnúť nielen pokutám, ale aj dopravným nehodám a iným nepríjemnostiam, určite pre odjazdom nezabudnite na jednoduchý niekoľkominútový úkon s metličkou v ruke.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu