V Malej Fatre opäť prebehne zimný monitoring šeliem, dobrovoľníci sa môžu ešte prihlásiť


Foto: V Malej Fatre opäť prebehne zimný monitoring šeliem, dobrovoľníci sa môžu ešte prihlásiť Foto: Správa NP Malá Fatra

Správa NP Malá Fatra a Fatranský spolok pripravujú už 4. 4. zimné mapovanie veľkých šeliem, ktoré sa uskutoční v sobotu 19. januára 2019 sobota na území parku a jeho ochranného pásma. Zimný monitoring veľkých šeliem sa realizuje aj za pomoci dobrovoľníkov pravidelne od roku 2016.

Monitoring je metódou zameranou na zisťovanie prítomnosti skúmaných druhov živočíchov v sledovanom území. Práve zima a snehová pokrývka sú ideálnym časom na stopovanie zvierat, keďže podľa stôp či trusu je možné zistiť rôzne informácie. Strážcovia Správy NP Malá Fatra a dobrovoľní členovia Stráže prírody od príchodu prvého snehu intenzívne prehľadávajú územie národného parku aj jeho ochranného pásma.

Zdroj: NP Malá Fatra

„Pod drobnohľadom sú najmä vlk, rys a mačka divá. Práve stopovaním sa dajú zistiť dôležité informácie o lokálnej populácii, teda počet zvierat, miesta prechodov a migračné cesty, druh koristi, či dokonca zdravotný stav šeliem. Pri nájdení trusu od vlka a rysa sa odoberá časť na genetiku, zvyšná časť na podrobný rozbor potravy. Po dôkladnej evidencii sú vzorky v etanole a držané v mrazničke pre zachovanie informácií,“ uvádza v informáciach k monitoringu Správa NP Malá Fatra. 

Spôsob je ideálny najmä preto, lebo je neinvazívny a zvieratám vôbec neškodí. Mačka divá sa sleduje najmä na základe stôp, nájdenie trusu po tejto malej šelme je veľmi náročné a vyžaduje aj určité terénne skúsenosti. V tomto období medvede už majú obsadené svoje zimné stanovištia, ich náhodný pohyb v území sa tiež sleduje a vyhodnocuje. Mapovanie prebehne formou prechádzania úsekov za účelom hľadania a zdokumentovania pobytových znakov veľkých šeliem (stopy, trus, príp. korisť).   

Po prihlásení sa a dohode s organizátormi účastník dostane pokyny ku prejdenej trase, mapu a formulár ku zapisovaniu pobytových znakov. V prípade nepriaznivého počasia sa monitoring presunie na 2. február 2019. Mapovaniu budú predchádzať odborné prednášky a to vždy v piatok (18. 1. alebo 1. 2. 2019) pred samotným mapovaním. Účasť na nich je na Vašom zvážení.


Je potrebné, aby účastníci zimného mapovania veľkých šeliem mali nasledovné vybavenie:  

• pero alebo ceruzu na zapisovanie informácií do formulára a do mapy,
• na meranie stôp v teréne: drevený meter, pásmo,
• fotoaparát, príp. mobil – fotodokumentácia pobytových znakov (najvhodnejšie s priloženým metrom pre lepšiu možnosť kontroly a porovnania),
• GPS, príp. mobil – na čo najpresnejšie zameranie zistených stôp alebo iných pobytových znakov (ak ho mapovateľ nemá, je potrebné čo najpresnejšie zakreslenie do mapy),
• snežnice, skialp, bežky…   
• vhodnú terénnu obuv a oblečenie do ťažších podmienok. 

Prihlásiť sa môžete až do 15. januára na tomto odkaze 

http://npmalafatra.sopsr.sk/sprava-np/monitoring/zimny-monitoring-seliem/


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu