Dnes večer po prvýkrát Opití. Divadelná inscenácia Ivana Vyrypajeva bude mať premiéru.


Foto: Dnes večer po prvýkrát Opití. Divadelná inscenácia Ivana Vyrypajeva bude mať premiéru.
Galéria: 3 fotky

Mestské divadlo Žilina odštartovalo 23. divadelnú sezónu v plnom prúde. Po divácky veľmi úspešnej hudobnej inscenácii Hana (Hommage à Hegerová) prichádza na žilinské dosky v slovenskej premiére text jedného z najvýraznejších zjavov ruského súčasného divadla, vedúcej osobnosti ruského hnutia „novaja drama“, dramatika, herca, divadelného a filmového režiséra Ivana Vyrypajeva Opití v réžii Eduarda Kudláča.

Vyrypajevova hra zaujme nielen svojím názvom a odvahou napísať text, v ktorom sú všetky postavy počas celej hry v značnom alkoholickom opojení. Odvážne sú najmä samotné názory, ktorých sú Vyrypajevovi opití hrdinovia nositeľmi. Vyrypajev sa pohráva s myšlienkou, že Boh sa prihovára k svetu cez tých, ktorí sú opití. Stúpajúce množstvo vypitého alkoholu robí z obyčajných ľudí prorokov, schopných vidieť pravdu a aspoň nachvíľu sa dotknúť skutočnosti. Hra Opití je jedinečným a odvážnym pokusom pozrieť sa na človeka v momente, keď sa cíti zraniteľne a božsky zároveň. V momente opojenia ducha a oslobodenia mysle. 

Režisér Eduard Kudláč o mimoriadnosti Vyrypajevovho textu uviedol: „Celý čas sú postavy prechádzajúce príbehom opití. Tú opitosť však autor nemyslel v zmysle nejakej závislosti, nie sú to postavy závislé na alkohole. Sú to ľudia, ktorým potreboval rozviazať ústa. Vzťahy a kontexty tých ľudí sa alkoholom rozplynuli do hmly. To znamená, že títo ľudia nie sú ukotvení ani vo vzťahoch, ani v nejakom priestore, ani v nejakých dôsledkoch svojich činov. Nachádzame sa v stave absolútnej prítomnosti, a tým pádom aj v stave absolútnej artikulácie tých najvnútornejších problémov, ktoré s nimi idú.

Vyrypajev použil metaforu, že Boh rozpráva ústami opitých, že vlastne v stave absolútnej opitosti človek stráca nielen zábrany, ale aj svoj existenciálny kontext. To znamená zodpovednosť voči svojim činom, zodpovednosť voči tomu, čo poviem.  A to je podľa mňa nesmierne zaujímavé, pretože sa dostávame do dialógov, ktoré priamo riešia problém. Nezaoberajú sa ndôsledkami alebo kontextom tých problémov.“

Slovenská premiéra v piatok 5. decembra 2014 o 19.00 hodine vo Veľkej sále Mestského divadla Žilina.

zdroj: http://www.divadlozilina.eu

Miesto: -
Dátum: 05.12.2014 - 19:00





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu