Aký bol rok 2018 v Automoto Žilina? Otestovali sme 34 áut, medzi nimi aj exkluzívne modely


Foto: Aký bol rok 2018 v Automoto Žilina? Otestovali sme 34 áut, medzi nimi aj exkluzívne modely

Koniec roka už tradične prináleží bilancovaniu toho, čo sme v rámci nášho projektu Automoto Žilina zažili, čo sa nám podarilo, prípadne aj nepodarilo a čo všetko sme sa uplynulých dvanásť mesiacov stihli. Ako inak, aj tento rok sme sa rozhodli zaspomínať a v nasledujúcich riadkoch vám pripomenúť, aký bol rok 2018 v oblasti automoto.

Hneď na úvod sa nedá začať inak ako konštatovaním, že práve končiaci rok bol pre našu redakciu zatiaľ tým absolútne najpestrejším, aký sme doposiaľ z pohľadu automobilových nadšencov zo Žiliny doteraz zažili. Hlavným motivátorom našej práce ste opäť vy, naši čitatelia, bez ktorých by naša práca nemala žiadny zmysel. Patrí vám veľké „Ďakujeme“ za každú reakciu na článok. Teší nás rastúca Facebook komunita Automoto Žilina, ako aj každá vaša reakcia, postreh či pripomienka na zlepšenie našej práce.

Okrem vás, našich čitateľov a fanúšikov, patrí ďalšie veľké „Ďakujeme“ aj našim parterom, ktorými sú zastúpenia automobilových značiek v meste Žilina. Bez nich by nebolo možné zrealizovať ani jeden zmysluplný redakčný test.

K očakávanému „naj“ z redakčných testov sa dostaneme v ďalších riadkoch. Ešte predtým by sme chceli pripomenúť, že do rodiny „žilinských automobiliek“ sa v tomto roku opäť vrátila aj značka Ford. Nové autorizované zastúpenie modrého oválu spoločnosti JR Cars bolo otvorené koncom leta na Rosinskej ceste.

Vynovenými priestormi sa taktiež môže pochváliť showroom značky Nissan patriaci spoločnosti Point a.s. Žilina. A to stále nie je všetko. Mnohí z vás zaznamenali čulý stavebný ruch aj na Dlhej ulici. Spoločnosť  AT Žilina rekonštruuje shovroom pre vozidlá značky Toyota a po novom v jej susedstve pribudne aj showroom pre vozidlá značky Lexus! Jeho slávnostného otvorenia by sme sa mohli dočkať už o pár mesiacov.

V neďalekom susedstve vzniká, ako sa hovori na zelenej lúke, ďalšia významná stavba. Spoločnosti Final-CD, doteraz známa predovšetkým vďaka značke Peugeot, sa v Žiline už onedlho dočkáme po prvý krát aj oficiálneho zastúpenia pre značky Jaguar a Land Rover, ako aj návratu značky Volvo!

Okrem redakčných testov sa nám z času na čas podarí navštíviť aj niektoré zo zaujímavých podujatí súvisiacich s autami. Silnú tradíciu „eventov“ majú predovšetkým prémiové značky. Začiatkom roka 2018 sme v Terchovej jazdili s MD-Bavaria na nových BMW X2 a X3.

A jeseň naopak vyplnila už tradičná offroadka s Motor Car Žilina vo Valči.

Okrem toho nám koniec leta výrazne spestrila spoločnosť Todos Žilina, vďaka svojej roadshow s kultovými americkými vozidlami značiek Cadillac, Ram či Chevrolet.

Niekoľko eventov sme absolvovali aj v spoločnosti Galimex. Okrem tradičných Innovaion days so značkou Audi, sme mali možnosť vyskúšať aj kompletnú paletu úžitkových vozidiel značky Volkswagen. Za všetko spomenuté ale aj napriek tomu vyberáme žilinské predstavenie novej generácie vlajkovej lode Audi A8.

Podobným zážitkom pre nás bola aj návšteva martinského komorného divadla, kde sa pre zmenu odohrala slávnostná regionálna premiéra novej generácie Mercedes-Benz Triedy A.

Slovensko je vďaka silne rozvinutému automobilovému priemyslu považované za veľmoc daného oboru. Okrem premiér nových modelov je preto nemenej dôležitá aj investícia do ľudského potenciálu. Ako príklad môže poslúžiť aj súťaž mladých automechanikov, ktorú v našom regióne zastrešila v roku 2018 spoločnosť IMPA Žilina.

Dnešné moderné automobily so sebou prinášajú množstvo technologicky vyspelých jazdných asistentov. Za veľmi poučné a užitočné sa preto považuje, ak si má vodič možnosť v simulovaných podmienkach vyskúšať to, čo jeho vozidlo naozaj dokáže. Na osobnú skúsenosť vsádza aj značka Subaru a my sme v uplynulom roku nasmerovali auto oproti stene, vďaka spolupráci so spoločnosťou Avion Žilina. 

Rok 2018 patril samozrejme i jubileám. Rovnú štvrť storočnicu na trhu oslávili v spoločnosti AT Žilina. Okrem značky Toyota resp. Lexus zastrešuje táto žilinská firma taktiež aj predaj úžitkových vozidiel značiek Fiat Professional a Iveco. Vyvrcholením osláv bola „spanilá jazda“ naprieč severným Slovenskom! 

V roku 2017 sme sa pre vás okrem statických článkov snažili v čo najväčšej miere spracovať aj krátke videá z našich testov resp. krátke upútavky na samotné články. Pre časovú tieseň, kde automobil na test máme k dispozícii mnohokrát len na pár hodín, ako aj technickú náročnosť následného spracovania, sme sa od video tvorby v roku 2018 rozhodli mierne upustiť.

Aj napriek tomu sa nám podarilo niekoľko našich zážitkov zdokumentovať práve formou videa. Za všetko vyberáme „offroad“ výlet s vozidlami značky Opel s Autotip Žilina.


Alebo tiež aj zážitkovú Renault Sport Tour v Auto Market Žilina .


Naopak, oveľa viac sme sa snažili našu prácu priblížiť k vám našim fanúšikom. Hrdí sme v tomto smere predovšetkým na pomoc s výberom nového SUV podľa požiadaviek jedného z vás, konkrétne pána Jozefa, ktorý je už dnes mimochodom spokojným majiteľom nového modelu Kia Sorento.

Okrem toho sme sa v spolupráci s Point a.s. Žilina a MD-Bavaria Žilina zamysleli aj nad súčasným trendom, spojeným s témou, ktorá momentálne asi najviac rezonuje vo svete automobilov.  Áno, ide o vozidlá na čisto eklektický pohon.

Ďalší míľnik, na ktorý sme hrdí, predstavuje séria naozaj krásnych fotografii, ktoré môžete nájsť na našom Facebooku Automoto Žilina.  Na počiatku celého tohto snaženia bol test Merceedes-Benz Triedy X od Motor Car Žilina, ktorý sme so zvedavosti snažili porovnať so svojim technickým súrodencom, teda modelom Nissan NP30 Navara od Nissan Point Žilina.

V ďalšom snažení sme k novému modelu Toyota Land Cruiser od AT Žilina hľadali alternatívu, ktorú sme našli pri modeli Jeep Grand Cherokee od Motor Car Žilina. Nasledovali japonské kompakty Subaru Impreza z Avion Žilina a Mazda 3 z Alteria Motor Žilina, či netradičné pracovné nástroje, ktorými boli dodávky v podobe nového Hyundai H350 z Alteria Motor Žilina a ostrieľaného modelu Peugeot Boxer z Final-CD Žilina.

Vyslovene o emóciách bolo pre zmenu stretnutie malých roadsterov v podobe modelov Mazda MX-5 z Alteria Motor Žilina a Abarth 124 Spider z Auto Becchi Žilina.

Skutočnou chuťovkou a vrcholom tohto snaženia bolo nakoniec stretnutie dvoch talianskych legiend, ktoré by nám s určitosťou závideli aj kolegovia z veľkých redakcii. Reč je konkrétne o Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio z Auto Becchi Žilina, a Maserati Ghibli z MPSG Group Žilina.

Vrchol minuloročného snaženia nášho projektu, bolo rozhodne dobrodružstvo v podobe cesty na Parížsky autosalón. Tú sme vďaka spolupráci s výrobným závodom Kia Motors Slovakia, ako aj importérom vozidiel značky Kia - spoločnosťou Kia Motors Slovakia Sales, uskutočnili na novom modeli Kia Ceed.


Symbolicky sme tak prepojili Tepličku nad Váhom - teda miesto kde prebieha výroba modelov z rodiny Ceed, s parížskym výstaviskom, kde sa odohrala oficiálna premiéra nového modelu modelu Kia ProCeed.

Postupným prierezom roku 2018 sme na nakoniec prepracovali k tomu najzaujímavejšiemu, teda k samotným redakčným testom. Skôr ako začneme bilancovať naše naj z roku 2018, povedzme si pár slov k tomu čo sa nám nepodarilo. Značka Lada je momentálne vďaka novým modelom ako pokropená živou vodou. Veľa z vás nás žiadalo o test cenovo atraktívneho modelu Lada Vesta o ktorý je momentálne na Slovensku pomerne veľký záujem.

Problémom je ale nedostatok tzv. „demo“ vozidiel určených na jazdenie. Aj napriek urputnej snahe sa nám zatiaľ nepodarilo spomínaný test v spolupráci so spoločnosťou Motopo Žilina zrealizovať. Veríme ale, že rok 2019 bude v tomto smere úspešnejší a Ladu nakoniec otestujeme.

Podobná situácia v podobe vzácnosti „demo“ vozidla sa opakovala aj pri značke Dacia a jej modeli Duster, o ktorý sa mnohí z vás intenzívne zaujímali. Túto situáciu sa nám ale nakoniec podarilo vyriešiť práve vďaka spolupráci s importérom.

V rámci Automoto Žilina sme v roku 2018 do tohto momentu celkovo otestovali 34 vozidiel. Ďalšie dva redakčné testy máme aktuálne rozpracované a o výsledok sa s vami podelíme hneď začiatkom nového roku 2019.

Naj za rok 2018 v podaní Automoto Žilina.

Najžiadanejší test

Spomedzi spomenutých 34 testov doteraz uverejnených za rok 2018, zaznamenal najviac prečítaní test modelu Škoda Karoq od IMPA Žilina. Karoq teda strieda model Kodiaq. Nejde pritom o žiadne prekvapenie, keďže značka Škoda je u nás stále považovaná za domácu, čomu odpovedajú aj jej predaje.  Na druhom mieste v čítanosti sa na naše prekvapenie objavila Toyota s modelom Proace Verso. 


  1. Škoda Karoq 
  2. Toyota Proace Verso
  3. Opel Grandland X
  4. Kia Ceed
  5. Mitsubishi Eclipse Cross

Najmenej zaujímavý test 

Na opačnom konci rebríčka sa nachádza vzhľadom na fenomén dnešnej doby a zároveň na naše prekvapenie Nissan Leaf. Práve test druhej generácie elektromobilu od spoločnosti Nissan Point Žilina zaujal žilinských automobilových nadšencov najmenej.

  1. Nissan Leaf
  2. Subaru Impreza
  3. Mazda MX-5

Najexkluzívnejší test

V tomto roku sa nám podarilo dostať za volant veľkého množstva exkluzívnych automobilov, pritom mnohé značky ako napríklad Abarth, Genesis či Maserati sme testovali vôbec po prvý krát! Za najväčšiu exkluzivitu aj napriek tomu jednoznačne považujeme model Apline A110 od spoločnosti MPSG Group.

Za všetko hovorí fakt, že ide o automobil z limitovanej série Premiere Edition, ktorá vyšla v počte 1955 kusov. Nami testovaný Alpine A110 je pritom jediné vozidlo svojho druhu na celom území Slovenska.

Test vozidla s najvyššou cenovkou

Prvenstvo v kategórii najvyššej cenovky nášho testovaného exempláru za rok 2018 si odnáša Maserati Ghibli, taktiež od spoločnosti MPSG Group. Jeho cena podľa oficiálneho cenníka značky v testovanej špecifikácii začína na čiastke 71 412 eur. 

Naším absolútne najdrahším autom roku 2018 s pozíciou netestovaného vozidla sa ale stala Alfa Romeo Giulia QV s cenovkou 80 200 eur.

Tu je rebríček najdrahších automobilov, ktoré sa nám dostali do rúk v roku 2018:

  1. Alfa Romeo Giulia QV - 80 200 eur
  2. Maserati Ghibli - 71 412 eur
  3. Volkswagen Touareg  - 69 430 eur
  4. Genesis G80 - 64 990 eur
  5. Toyota Land Cruiser -  64 890 eur
  6. BMW X3 - 64 000 eur

Test cenovo najdostupnejšieho vozidla

Na opačnom konci rebríčka sa usadila mestská Toyota Aygo. Jej uvádzacia cena výrazne podlieza psychologickú hranicu 10 000 eur, konkrétne začína na sume 8 490 eur. Nás testovaný kúsok prakticky „v plnke“ stál 10 390 eur.

Test s najväčšou porciou emócií

V tejto kategórii sme sa vzácne zhodli na jednom mene a zároveň značke. Ide o model Abarth 124 Spider od spoločnosti Auto Becchi Žilina. A pozor! Abarth skutočne nie je len Fiat v inej výbave. Toto auto je jednoducho o emóciách a predovšetkým o nefalšovanom zvuku.

Test najinovatívnejšieho vozidla

Na koniec si nechávame túto chuťovku. Značka Mercedes-Benz priniesla do sveta automobilov počas svojej existencie veľké množstvo inovácií. Doslova nadšení z nových technológii sme boli aj v prípade novej generácie Triedy A. Pokročilá funkcia hlasového ovládania má síce ešte svoje muchy, no Mercedes nabral tú odvahu a uviedol do sériovej podoby ako prvý niečo, čo o pár rokov budeme možno považovať ako úplný štandard. A naviac, toto vozidlo k tomu aj fantasticky jazdí.

Na úplný záver nám z tohto miesta dovoľte ešte raz vám poďakovať za vašu priazeň a zaželať vám všetko dobré do nového roku 2019.
Tím Automoto Žilina

Top autá v roku 2018 podľa tvorcov projektu Automoto Žilina

Peter - Alfa Romeo Giulia QV

„Za seba si spomedzi všetkých tých úžasných áut, ktoré mi prešli rukami, vyberám Alfa Romeo Giula so štvorlístkom. Jej výkon 610 koní a 600 Nm bol ešte pred pár rokmi spájaný výsostne s kategóriou superšportov.  Tento super-sedan pritom posiela všetku silu len na zadné kolesá a na nás sa dokonca usmialo šťastie v podobe verzie s manuálnou prevodovkou, ktorá sa dnes už žiaľ nie je v ponuke. Toto auto vám jednoducho dokonale dokáže vyčistiť hlavu. Zatlačiť plyn v režime Race až na podlahu a podržať ho tam niekoľko sekúnd, napríklad pri zaradenej trojke, už skutočne vyžaduje pomerne veľkú dávku odvahy.“

Tomáš - Abarth 124 Spider

„Dlho som sa rozhodoval medzi Alfou Romeo Giulia a Abarthom. Nakoniec ale u mňa zvíťazil malý kabriolet. Toto auto pritom nie je o maximálnej rýchlosti. Je to auto len a len o čistom zážitku a pôžitku z jazdy. Ten mi v konečnom dôsledku nepokazil ani pohodlný automat. Celkový dojem z vozidla dokonale dotvára perfektný zvuk idúci od výfuku, ktorý človeka núti sklopiť strechu a užívať si cestu. Ak si ale budete kupovať Abarth 124 Spider, vyberte si však určite manuálnu prevodovku.“

Soňa - Alpine A110

„Aj pre mňa bol rok 2018 veľmi zaujímavý. Podarilo sa mi otestovať hneď niekoľko zaujímavých i úžasných modelov. Vybrať len jedno z nich je pritom mimoriadne ťažké. Čisto z pozície ženy ma veľmi zaujala nová Mazda CX-5. Vyzerá fantasticky, dobre jazdí, je to SUV a prináša aj pre nás tak dôležitú praktickosť a rodinný faktor. Na druhom mieste sa u mňa umiestnila Kia Stinger GT. Keďže mám rada šoférovanie, do Stingera som sa v momente zamilovala. Ide o pohodlné GT-čko na dlhé cesty ktorého najväčšou ozdobou je úžasný benzínový 6-valec pod prednou kapotou.  A práve so šoférovaním súvisí aj môj absolútny víťaz, ktorým je Alpine A110. Nejde mi pritom o to že ide o exkluzívne auto z limitovanej série. Pri A110 sa s vami jednoducho stane to, že len si sadnete za jeho volant a túžite nech sa vaša obľúbená cesta s dobrým povrchom a zákrutami nikdy neskončí, alebo nech aspoň tak rýchlo nedostihnete ďalšie auto pred vami.“


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu