Žilinskí a martinskí policajti odhalili vďaka aktívnej pomoci občanov zlodeja, ktorý vykradol auto


Foto: Žilinskí a martinskí policajti odhalili vďaka aktívnej pomoci občanov zlodeja, ktorý vykradol auto
Galéria: 4 fotky
Foto: KR PZ Žilina

Počas uplynulého víkendu došlo pred jedným zo žilinských obchodných centier k odcudzeniu šperkov zo zaparkovaného osobného auta. Ešte vtedy neznámy páchateľ ukradol šperky, určené pravdepodobne ako vianočný darček, v hodnote takmer 300 eur.

Žilinským a martinským policajtom sa podarilo odhaliť podozrivého aj vďaka aktívnej pomoci občanov. Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Žiline v prípade obvinil 29-ročného Mateja z mesta Martin, zo zločinu krádeže.

„Obvinený muž mal počas uplynulého víkendu pred žilinským obchodným domom odcudziť zo zaparkovaného motorového vozidla Volkswagen Amarok tašku, v ktorej boli šperky v hodnote 298 €. Po skutku mal odísť na motorovom vozidle Audi, po ktorom bolo okamžite vyhlásené pátranie s nasadením maximálnych síl a prostriedkov,“ informoval žilinský policajný hovorca Radko Moravčík.

Policajti motorové vozidlo zastavili v okrese Martin. Počas procesných úkonov zaistili odcudzené šperky, ktoré budú po vykonaní potrebných úkonov vrátené ich majiteľovi. vyšetrovateľ spracoval na obvineného muža podnet na návrh na jeho vzatie do väzby. Ďalšie okolnosti prípadu sú predmetom prebiehajúceho vyšetrovania.


Auto nie je trezor ani výklad

Polícia žiada občanov, aby si ani pri krátkom opustení vozidla v ňom nenechávali rôzne cenné veci, ako napríklad fotoaparáty, kamery, mobilné telefóny, notebooky, navigačné systémy, autorádiá, doklady, finančnú hotovosť, kabelky, pracovné náradie, športovú výstroj, ale ani prázdne tašky a rôzne iné veci, ktoré lákajú zlodejov a často sa stávajú pre nich ľahkou korisťou.

Pri krádeži vlámaním do vozidla často dochádza nielen k odcudzeniu vecí, ale aj k jeho nezanedbateľnému poškodeniu. Treba si uvedomiť, že auto nie je výklad ani pancierový trezor. Veci si neodkladajte ani do kufra auta na mieste kde parkujete, nakoľko Vás môžu sledovať potenciálni dlhoprstí, ktorí pôjdu do Vášho auta „nakupovať“ už naisto. Ponechaním cenných vecí vo vozidle zvyšujete riziko vykradnutia vozidla a pamätajte… príležitosť robí zlodeja.

Ak už chcete nechať veci v kufri svojho zaparkovaného auta, dajte ich tam na inom mieste ako parkujete. Pri opustení vozidla skontrolujte uzamknutie vozidla aj fyzicky a nespoliehajte sa len na centrálne uzamykanie. Vozidlá odporúčame parkovať na strážených a osvetlených parkoviskách.

Ak už dôjde k vykradnutiu vozidla, je veľmi dôležité ničoho sa nedotýkať, nesadať do vozidla, nakoľko by mohlo dôjsť k zničeniu stôp, ktoré môžu identifikovať páchateľa protiprávneho konania. Dodržiavaním týchto základných odporúčaní a rád chránime svoj majetok a eliminujeme tak možnosť stať sa obeťou tejto trestnej činnosti.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: KR PZ Žilina