Novinka: Gastrovyšetrenia vo FNsP Žilina budú aj v anestézii


Foto: Novinka: Gastrovyšetrenia vo FNsP Žilina budú aj v anestézii Foto: FNsP Žilina

Gastroenterologické centrum žilinskej nemocnice získalo z grantu Distribúcie SPP Nadácie SPP nový anestéziologický prístroj v hodnote 19.998 eur. Vo vlastných priestoroch tak začne realizovať gastroskopiu a kolonoskopiu v celkovej krátkodobej anestézii

„Doteraz sme nemali vlastný anestéziologický prístroj a v prípade potreby sme museli o zapožičanie požiadať iné oddelenie a previesť vyšetrenie v ich operačnej sále. Od nového roka však môžeme začať využívať vlastné priestory a vyjsť v ústrety aj pacientom, ktorí by zo zdravotného hľadiska mohli síce vyšetrenie absolvovať i bez anestézie, no majú z neho veľký strach,“ vysvetlil vedúci lekár gastroenterologického centra Ján Bašo.

Podľa jeho slov uspanie pacientovi pomáha prekonať obavy, výkon si následne nepamätá a vyhne sa tak nepríjemnej psychickej záťaži, ktorá by mohla vyvolať dávivý reflex len pri pohľade na zariadenie alebo počas rozhovoru o vyšetrení. „Pacienti z týchto dôvodov často vyšetrenie odkladajú, čím môže dôjsť k výraznému zhoršeniu ich zdravotného stavu, ktorý si následne vyžiada už chirurgický zákrok,“ doplnil J. Bašo. Gastroskopiu a kolonoskopiu absolvuje v žilinskej nemocnici ročne okolo pättisíc pacientov.

Nový prístroj umožní absolvovať gastrovyšetrenia v anestézii. Zdroj: FNsP ZA

Ako ďalej informoval generálny riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline Igor Stalmašek, moderné priestory sa nachádzajú v pavilóne interného oddelenia na 3. poschodí. Nemocnica ich kompletne obnovila prostredníctvom investície z Nadácie Kia Motors Slovakia v roku 2017.


„Postupne sme tu presťahovali jednotlivé ambulancie a čakali sme už iba na anestéziologický prístroj, aby sme mohli poskytovať ešte o niečo kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť. Moderná sála výrazne zvýši komfort a pomôže pacientom absolvovať vyšetrenie vo väčšej psychickej pohode,“ zdôraznil generálny riaditeľ žilinskej nemocnice, podľa ktorého zakúpila nemocnica aj ďalšie vybavenie v celkovej výške takmer šesťtisíc eur.

Ide o injekčný dávkovač, mobilné vyšetrovacie lôžko, kreslo na odber krvi, nástrojový a anestéziologický vozík. Objednávanie pacientov bude možné od januára 2019. Tento projekt sa uskutočnil vďaka finančnej podpore Nadácie SPP. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: FNsP Žilina