Mestu Žilina bola ukončená zmluva na dlhodobý prenájom pozemkov v lokalite, kde mal stáť AŽIŠ


Foto: Mestu Žilina bola ukončená zmluva na dlhodobý prenájom pozemkov v lokalite, kde mal stáť AŽIŠ Foto: ilustračné

Pred niekoľkými dňami sme priniesli prehľad projektov a zámerov rekonštrukcií alebo výstavby športových areálov v Žiline. Obnovy by sa v najbližších rokoch mali dočkať atletické areály na Gymnáziách Hlinská a Varšavská, ovál medzi OC Atrium Dubeň a internátmi prejde takisto rekonštrukciou. Otázny je osud Športovej haly na Bôriku, ktorá po prechode do súkromných rúk neslúži pre kapacitne náročnejšie podujatia.

Bývalý primátor Igor Choma presadzoval, ako alternatívu k odkúpeniu “Korytnačky”, výstavbu komplexu Areálu žilinského športu. Ten mal vzniknúť za 60 až 70 miliónov eur v priestore medzi Budatínom a Tepličkou nad Váhom. Súčasťou projektu mala byť športová hala pre štyritisíc návštevníkov alebo plaváreň s bazénmi o dĺžke 50 a 25 metrov. Poslanci Mestského zastupiteľstva projekt opakovane odmietli s tým, že jeho realizácia je finančne nereálna a zaťažila by rozpočet mesta nad únosnú mieru.

Pre účel vybudovania športového areálu vo verejnom záujme malo mesto prenajaté na 25 rokov za symbolické 1 euro pozemky v katastrálnom území Budatína. Niektorí poslanci vrátane súčasného primátora v minulosti avizovali, že pozemky sa dajú využiť na výstavbu projektu športoviska, no omnoho skromnejšieho s finančnými nákladmi rádovo v miliónoch eur. Situácia je dnes iná a v najbližšom období mesto s pozemkami počítať nemôže.

Mesto nemá platné stavebné povolenie, exprimátor žiadal peniaze na štúdiu po lehote v zmluve

Po komunálnych voľbách bolo totiž na mesto doručené odstúpenie od zmluvy zo strany Vodohospodárskej výstavby, štátneho podniku. Dôvodom je fakt, že podľa jedného z ustanovení zmluvy mal prenajímateľ právo odstúpiť v prípade, že v lehote do 3 rokov nebude vydané právoplatné stavebné povolenie na športový areál. 

„Podnik VV ukončil zmluvu na základe odstúpenia, ktoré doručil dňa 20.11.2018 mestu Žilina z dôvodu uvedeného v článku VI. ods. 6.4. písm. e) Zmluvy, nakoľko v lehote do 3 rokov odo dňa účinnosti Zmluvy (Zmluva nadobudla účinnosť dňa 06.05.2015) nebolo na žiadnu stavbu areálu vydané právoplatné stavebné povolenie, a teda nebude možné začať so stavebnými prácami. Mesto Žilina do dnešného dňa nedoručilo podniku VV žiadne právoplatné stavebné povolenie na žiadnu stavbu mestského športového areálu,“ uviedla Stela Ištvánfyová, vedúca kancelárie generálneho riaditeľa Vodohospodárskej výstavby, štátny podnik. 

Otázne je, prečo podnik ukončil zmluvu odstúpením až v novembri, pričom toto bolo doručené na Mestský úrad v Žiline 9 dní po komunálnych voľbách. Medzi uplynutím trojročnej lehoty a doručením odstúpenia prešlo viac ako 6 mesiacov, počas ktorých poslanci rokovali aj o vyčlenení ďalších finančných prostriedkov pre štúdiu.

Na mimoriadnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva dňa 14.5.2018, teda 8 dní po skončení trojročnej lehoty pre dodanie stavebného povolenia, rokovali poslanci aj o vyčlenení peňazí v rozpočte na štúdiu.

Na tomto zasadnutí predložil za poslaneckého kolegu Miroslava Sokola vtedajší predseda poslaneckého klubu Peter Fiabáne návrh na presunutie sumy 67 500 eur, ktoré mali pôvodne pokryť vypracovanie štúdie Areálu športu Dubeň, na rekonštrukciu chodníkov. 


Na rôzne činnosti pre prípravu výstavby AŽIŠ-u minulo mesto viac ako 120-tisíc eur

Vtedajší poslanci návrh schválili, čím ušetrili ďalšie náklady na projekt. Napriek tomu, že projekt nemal v zastupiteľstve potrebnú podporu, mesto vynaložilo nemalé sumy na rôzne práce, odmeny či štúdie. Zo zverejnených zmlúv vyplýva, že ide o viac ako stodvadsaťtisíc eur.

V roku 2014 dodala spoločnosť A.R.K. ateliér, s.r.o. za 20 280 eur geodetické zameranie územia, urbanisticko-architektonickú štúdiu a architektonické štúdie stavieb Areálu Žilinského športu. V tom istom roku zaplatilo mesto Žilina subjektu Miroslav Hrivík - PROGRESSTAV 3 000 eur za Vypracovanie architektonickej štúdie stavieb Areálu žilinského športu - AŽIŠ Žilina. 

V marci roku 2015 bol na základe zmluvy s Ing. Milan Šustek - Inžinierskogeologický prieskum vykonaný Inžinierskogeologický prieskum pre “Areál Žilinského športu v Žiline”, za ktorý bolo zaplatených 7 800 eur. O mesiac neskôr dodala poradenská spoločnosť KPMG Slovensko, spol. s.r.o. marketingovú štúdiu na podporu ideového zámeru Areálu Žiilinského športu za sumu 18 200 eur.

Na začiatku nasledujúceho roka rovnaká spoločnosť vypracovala úvodnú dokumentáciu potrebnú k realizácii verejného obstarávania na zhotoviteľa Areálu žilinského športu. Občania mesta za ňu zaplatili 48 480 eur. Na odmenách pre víťazov aj účastníkov verejnej anonymnej urbanisticko-architektonickej súťaže návrhov bolo vyplatených 24 000 eur. Spolu tak stál Žilinčanov projekt Areálu žilinského športu, ktorý bol neskôr označovaný ako Areál športu Dubeň v Žiline, minimálne 121 760 eur. 

Zoznam zverejnených zmlúv v súvislosti s prípravou projektu AŽIŠ. Zdroj: mesto Žilina

Štátny podnik pritom zatiaľ nevie, čo urobí s pozemkom. „Otázky ohľadom využitia predmetných pozemkov sú v súčasnosti predmetom interných odborných diskusií,“ dodala Ištvánfyová za štátny podnik Vodohospodárskej výstavby.  


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu