Viceprimátor Vladimír Randa: Máme príležitosť nastaviť novú kultúru komunikácie a riešenia problémov


Foto: Viceprimátor Vladimír Randa: Máme príležitosť nastaviť novú kultúru komunikácie a riešenia problémov Foto: Viceprimátor Vladimír Randa

Jedným z nováčikov v Mestskom zastupiteľstve v Žiline je aj Vladimír Randa, ktorého si primátor Peter Fiabáne zvolil za svojho prvého zástupcu. Informáciu o poverení poslancov na posty viceprimátorov, ktorými sú Vladimír Randa a Barbora Birnerová, dnes vzali na vedomie poslanci MZ v Žiline. Prvému viceprimátorovi sme na začiatku funkčného obdobia položili niekoľko otázok.

Napriek tomu, že sa dlhodobo angažujete v občianskych aktivitách v Žiline, nie všetci Žilinčania vás musia nutne poznať. Čo bolo hlavnou motiváciou vstúpiť do komunálnej politiky? 

Poznanie, že ak sa o zmenu neposnažíme my sami, tak to za nás nikto neurobí. U mňa sa rozhodnutie kandidovať za poslanca MZ zrodilo z celkom banálnej situácie. Nesvietila nám lampa pouličného osvetlenia a ani po pol roku urgencií sa ju nepodarilo opraviť. Tak som oslovil poslancov za náš volebný obvod a na druhý deň bola opravená. Uvedomil som si, že v očiach niektorých orgánov má asi slovo poslanca väčšiu váhu ako slovo „obyčajného“ občana. Prišlo mi to neuveriteľné a krátkozraké. Tak som sa v roku 2014 rozhodol kandidovať po prvýkrát, vtedy ešte neúspešne, aby sa takéto veci nediali a ľudia boli vypočutí bez ohľadu na svoj spoločenský status.

Myslím si však, že to rozhodnutie začalo vo mne rásť už skôr. Roky som sa ako zástupca miestneho občianskeho združenia stretával s činnosťou mesta. Skúsenosti to boli rôzne. Od veľmi pozitívnych až po absurdity. A keďže som sa nechcel len sťažovať, tak som si povedal, že to skúsim zmeniť. 

Ľudia vás môžu vnímať aj cez aktivity v OZ Preles či Ekocentre Lesopark, aj vďaka vám postupne mení Lesopark Chrasť podobu. Budete v lesoparku naďalej aktívny alebo niekto prevezme vašu úlohu pri obnove obľúbenej oddychovej zóny?  

Žilinský lesopark bol po dobu 10 rokov mojím životom. S priateľmi sme sa vrátili krátko po skončení vysokej školy naspäť do Žiliny a priniesli myšlienku nového športoviska - lanového parku. Síce sme nemali skoro nič, okrem chuti niečo vybudovať, no nakoniec to stačilo. Projekt sa vydaril, už desať rokov úspešne funguje. Popri tom sme začali robiť ďalšie drobné veci – náučný chodník, pomôcky na cvičenie, info tabule, akcie pre školy, dobrovoľnícke brigády, športové súťaže a pod.

Posledné 4 roky som okrem svojej práce pre združenie Preles spolu s Ľ. Chodelkovou a P. Fiabáne dobrovoľne viedol mestskú Nadáciu žilinský lesopark. Postupne sme kompletne obnovili mobiliár v lesoparku – lavičky, stoly, koše, info tabule a časť detského ihriska. Človek by vždy chcel viac, ale som vďačný aj za tieto veci. Ako to bude ďalej, už približne viem. Bol som uvoľnený zo svojej práce v Prelese, aby som mohol vykonávať funkciu prvého zástupcu primátora. Tým pádom je jasné, že svoj záber prirodzene rozšírim na celé mesto. Čo sa týka nadácie, tam svoje ďalšie pôsobenie ešte vyhodnotím. Predsa len sme mali dobré zámery a bol by som rád, keby sa zrealizovali.

Vediete najsilnejší poslanecký klub v Žiline, až na dve výnimky je zložený z politických nováčikov. Je niečo, čo vás v klube na práci poslancov zaskočilo? 

Áno, máte pravdu, sme viac-menej všetci nováčikovia, okrem p. Pažického a p. Filipovej ešte nikto z nás funkciu poslanca a poslankyne nevykonával. Verím, že túto čiastočnú nevýhodu čoskoro odstránime usilovnou prácou a dôslednou prípravou. A vnímam to aj ako príležitosť. Nastaviť novú kultúru komunikácie, riešenia problémov, vnímania potrieb občanov. Zatiaľ nás nezaskočilo nič, ale verím, že príde aj to. 

Uplynulé volebné obdobie ste pôsobil v komisii životného prostredia ako neposlanec, opätovne v nej budete - už ako poslanec. Máte na najbližšie štyri roky konkrétne plány a čo zostalo na komisii nedoriešené z minulého obdobia? 

Komisie pri mestskom zastupiteľstve sú poradným, iniciatívnym a kontrolným orgánom. Ich význam vnímam najmä v tom, že poslancom dávajú stanovisko k jednotlivým bodom rokovania. Pretože poslanci nemôžu byť odborníci na všetko a ani nie sú. Preto som veľmi rád, že členmi komisií boli a budú neposlanci, odborníci z daných oblastí, a oni dajú spätnú väzbu nám poslancom i mestu na predkladané materiály.

Inak komisiu životného prostredia vnímam ako zásadnú pre kvalitu života obyvateľov. Musíme presadzovať rozvoj zelenej infraštruktúry, ochranu a výsadbu stromov a tým znižovanie hluku, prašnosti a letných teplôt, opatrenia na zachytávanie vody v meste, či chrániť zelené pásy a vnútrobloky na sídliskách. Osobne vnímam ako veľmi znepokojivé znečistenie ovzdušia a kvalitu údržby verejného priestoru. Myslím, že problém s čistotou mesta vnímajú všetci Žilinčania. 


V čom vidíte najväčší potenciál Žiliny? 

Máme tu technickú univerzitu, ktorá ročne chrlí množstvo absolventov. Musíme im vytvoriť podmienky na uľahčenie podnikania, aby vytvárali firmy s vyššou pridanou hodnotou a tým pádom vyššími platmi pre zamestnancov. Vyššie platy môžu prilákať Žilinčanov z iných miest i zahraničia k návratu domov. Určite by pre naše mesto bolo dobré, aby sa nám vrátila aspoň časť tých šikovných ľudí, ktorí odišli preč.

Netreba však zabúdať na to, že veľa šikovných mladých ľudí tu ostalo. A im pomôžeme najmä tým, ak základné služby mesta ako starostlivosť o verejný priestor, nakladanie s odpadom, verejná doprava, či bezpečnosť budú fungovať na 100%. Oni už si svoje uplatnenie nájdu a hodnoty tu budú vytvárať sami. Nemôžeme zabúdať ani na kvalitné služby pre širokú verejnosť a seniorov. Priemerný vek obyvateľov sa zvyšuje a čoskoro budeme čeliť výzvam, na ktoré sa musíme pripraviť už teraz. Osobne som zástancom najmä terénnych služieb a teda pomoci seniorom v ich prirodzenom prostredí, doma. Čiže späť k Vašej otázke, najväčší potenciál Žiliny sú jej obyvatelia.

Žilinčania vás zvolili za volebný obvod číslo 2, aké problémy vnímate vy sám v týchto lokalitách? 

Ľudia aj tu právom očakávajú určitý štandard starostlivosti. A teda včas pokosené trávniky, pohrabané lístie, pravidelné vynášanie kontajnerov. Problémom napríklad na Bôriku je stav chodníkov. Na niektorých uliciach je to zasa intenzívna doprava, ktorá začína byť v tejto rezidenčnej časti problémom. Preto je na zváženie zjednosmernenie niektorých ulíc. 

Jednou z veľkých priorít je obnova športového ihriska pri bývalej ZŠ Hliny VI na Oravskej. Vždy keď tadiaľ idem, tak mi je smutno z toho ako sa tento areál nechal spustnúť.  A ďalej vnímam dôležitosť obmeny mobiliáru a jeho doplnenie, t.j. lavičky, koše, stojany na bicykle, ako aj pravidelnú sieť detských ihrísk. To je ale výzva pre celé mesto a tak treba túto problematiku vnímať a riešiť.  

V súčasnom zastupiteľstve ste jedným z najbližších ľudí primátora Petra Fiabáne, prenechal vám agendu v nejakej oblasti alebo je ešte príliš skoro na zhodnotenie náplne práce? 

Spolu s pani viceprimátorkou Birnerovou sme si vytýčili oblasti, v ktorých vidíme svoj najväčší prínos pre mesto. Hneď na začiatku treba povedať, že obaja sme boli súčasťou tímu, ktorý pripravil Plán ZA, dokument rozvoja nášho mesta pre najbližšie roky, a tak aj vnímam svoju úlohu. Ako pomoc a podporu primátorovi Petrovi Fiabáne, ktorý od občanov dostal mandát realizovať svoj volebný program, Plán ZA. Primátor má samozrejme dohľad nad všetkou agendou, v niektorých oblastiach sa bude viac spoliehať na mňa v iných na druhú zástupkyňu.

Tie moje oblasti sú informatizácia a digitalizácia činnosti mesta a organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, agenda „smart cities“, podpora participácie občanov, plánovitý rozvoj verejných priestorov a komplexná starostlivosť o ne, zvýšenie kvality komunálnych služieb, rozvoj pešej a cyklistickej infraštruktúry, podpora mestskej hromadnej dopravy a nemotorových spôsobov dopravy, rozvoj zelenej infraštruktúry a ochrana životného prostredia, sieťovanie a rozvoj vzťahov medzi mestom a subjektami pôsobiacimi na jeho území.

V minulosti ste spolu s kolegom z Ekocentra Lesopark zbierali lampióny zo stromov v Sade SNP, ktoré tam zostali zachytené po vypúšťaní počas podujatia Večer tisícov želaní. Máte predstavu, ako obmedziť vypúšťanie lampiónov, ku ktorému sa stovky ľudí uchyľujú napriek zákazu vo VZN? 

To bola taká drobná akcia na poukázanie dopadu nášho konania, ak takéto lampióny vypúšťame. Stalo sa u nás akýmsi pravidlom, že pravidlá sa nemusia dodržiavať. Púšťajú sa lampióny, ktoré objektívne znečisťujú prírodu a ohrozujú majetok, aj keď sú zakázané. Stavajú sa čierne stavby, aj keď nie sú povolené atď.

Zaujal ma nedávno jeden článok, ktorý analyzoval správanie vodičov v Českej republike, ktorí keď prejdú do Rakúska, tak okamžite menia svoje správanie a začínajú dodržiavať predpisy, ktoré doma porušujú. Verím, že u nás je to podobné. Čiže ten hlbší problém lampiónov je v ochote dodržiavať dohodnuté pravidlá. A túto ochotu v spoločnosti podporíme len vtedy, ak budú pravidlá dodržiavať najmä politici a spoločenské elity. 

Ktoré sú vaše obľúbené miesta v Žiline? 

Lesopark Chrasť kvôli športovaniu a prírode, Paľova búda ako miesto pokoja a tvorivosti, stanica Žilina – Záriečie ako symbol kultúry a slobodnej diskusie, Bulvár ako miesto s obrovským mestským potenciálom, Mariánske námestie ako miesto pozorovania života, Vodné dielo a Park Ľ. Štúra na Bôriku ako oáza oddychu, vyhliadková veža na Dubni kvôli nadhľadu nad tým všetkým..


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu