Zákazníci predajne Tesco na Hájiku nemajú kde parkovať, miesta im blokujú dodávky


Foto: Zákazníci predajne Tesco na Hájiku nemajú kde parkovať, miesta im blokujú dodávky

sMesto Žilina zaviedlo od septembra zmenu v organizácii dopravy, ktorá sa dotkla sídlisk Vlčince, Solinky a Hájik. Zmena sa týka parkovania dodávok a nákladných vozidiel, ktorých dĺžka presahuje 5 metrov. Dôvodom rozhodnutia boli najmä pribúdajúce sťažnosti obyvateľov na parkovanie firemných dodávok v obytnej zóne.

Podľa prieskumu, ktorý dalo urobiť mesto, parkovalo na uvedených sídliskách až 146 vozidiel s dĺžkou nad 5 metrov počas pracovných dni a 167 takýchto vozidiel počas víkendov. Toto opatrenie je len jedným z mnohých, ktorých cieľom je zlepšiť situáciu s parkovaním v meste a najmä v obytných zónach. 

Akonáhle vošli zmeny do platnosti, začala mestská polícia upozorňovať vodičov dodávok lístočkami za stieračom. Firemné dodávky tak síce zo sídlisk postupne vymizli, no objavili sa na parkoviskách supermarketov a predajní. Na sídlisku Vlčince je to najmä predajňa Billa a NAY Elektrodom, na Solinkách pociťujú ľudia zvýšený počet zaparkovaných dodávok pri predajni Metro a na sídlisku Hájik zasa pri supermarkete Tesco.


Zo spomenutých parkovísk má väčšina dostatočnú kapacitu a tak dodávky príliš neobmedzujú zákazníkov. Najmenšiu z nich má ale predajňa pri supermarkete Tesco na Hájiku. Tam mávajú zákazníci problém zaparkovať najmä počas víkendu. Počet odstavených dodávok býva priemerne okolo desať a parkujú od piatku až do pondelka.

Medzi odstavenými motorovými vozidlami sú však aj osobné, ktorých majitelia nenašli miesto pri svojej bytovke. Kapacita parkoviska je okolo 50 miest, pričom zákazníkom zostáva dostupná menej ako polovica. Ak miesto nenájdu, často parkujú počas nákupu aj na vyhradených plochách pre ZŤP a riskujú tak pokuty od mestskej polície.

S pribúdajúcimi problémami na parkoviskách obchodov môžu vodiči len očakávať ďalšiu reguláciu závorami a spoplatnením. Takéto opatrenia prijala nedávno predajňa Billa na Hlinách a čoskoro ich zavedie aj Kaufland na sídlisku Vlčince.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu