FOTO: Nové zastávky MHD majú ďalší problém, automaty na lístky sú umiestnené príliš vysoko


FOTO: Nové zastávky MHD majú ďalší problém, automaty na lístky sú umiestnené príliš vysoko
Galéria: 5 fotiek

V meste Žilina prebieha v súčasnosti rekonštrukcia zastávok mestskej hromadnej dopravy, v rámci ktorej sa menia prístrešky a kompletne rekonštruujú nástupné plochy pre cestujúcich ako aj priestor pre zastavovanie autobusov a trolejbusov. Nové zastávky budú bezbariérové a vďaka navrhnutému technickému riešeniu umožnia jednoduchý nástup do nízkopodlažných vozidiel MHD.

S postupným dokončovaním prác na prvých zastávkach nás však oslovujú čitatelia, ktorí upozorňujú na objavené nedostatky a chyby. Prvým problémom bolo riešenie dažďovej kanalizácie na zastávke Jaseňová, na sídlisku Solinky. Po dokončení asfaltovania vznikla medzi priestorom zastávky a ostatnou časťou vozovky priehlbina, kvôli ktorej nebude môcť dažďová voda odtekať z cesty. 

Prešlo niekoľko dní a na druhej, postupne dokončovanej zastávke, bol osadený automat na cestovné lístky. Tento je však umiestnený príliš vysoko a tak ľudia nižšieho vzrastu či malé deti nedosiahnu na otvor pre vhadzovanie mincí. Našťastie sa v jeho blízkosti nachádza drevená lavička, na ktorú sa môžu postaviť.

Automat je v novom prístrešku osadený tak, že sa spomenutý otvor pre mince nachádza v úrovni približne 175 centimetrov nad zemou. Nevhodné výškové umiestnenie preto môže skomplikovať kúpu lístka viacerým obyvateľom tejto časti sídliska ako aj iným a cestujúcim využívajúcim zastávku.


Galéria: 5 fotiek

Podnety od občanov zatiaľ vedenie mesta nezaznamenalo. Kompetentní však vykonali včera 10. decembra kontrolný deň, kde sa po zhodnotení aktuálneho stavu dohodli na systéme nápravy.

„Dohodlo sa, že definitívna výška displeja bude 160 cm a pri prístreškoch na Smrekovej a Stodolovej sa upraví ich príslušná časť (panel), aby sa automaty osadili nižšie, ako momentálne sú. Tieto úpravy by sa mali zrealizovať do konca marca 2019,“ potvrdila hovorkyňa mesta Barbora Zigová.

Rekonštrukcia sa aktuálne dotýka 26 zastávok na území mesta, pričom z tohto počtu bude mať 24 aj nové prístrešky. Automaty na cestovné lístky sú z uvedeného počtu umiestnené na 17 zastávkach a na ďalších dvoch, kde nie je nový prístrešok, je navrhované ich doplnenie.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu