V Turčianskych Kľačanoch sa stretli literáti zo Žiliny, Martina, Považskej Bystrice a Českého Tešína


Foto: V Turčianskych Kľačanoch sa stretli literáti zo Žiliny, Martina, Považskej Bystrice a Českého Tešína Foto: KrKS v Žiline

V krásnom a útulnom prostredí Gazdovského dvora v Turčianskych Kľačanoch sa posledný novembrový víkend stretli, vzdelávali a tvorili literáti z Martina, Považskej Bystrice, Českého Tešína, Žiliny a blízkeho okolia. Počas dvoch dní absolvovali niekoľko aktivít zameraných na tvorivé písanie vo viacerých literárnych žánroch. Spontánne etudy účastníkov stretnutia boli inšpirované aj umeleckými dielami (výtvarné, sochárske, filmové, literárne). 

Lektormi literárnej dielne boli spisovatelia a bývalí vedúci Literárneho klubu Silans v Žiline Peter Ničík, Marek Matuška a Miloš Ondrušek. V príjemnej priateľskej atmosfére iniciatívni literáti pracovali až do neskorých večerných hodín. Hosťom nedeľňajšieho programu bol Igor Válek, ktorý sa tiež zapojil do tvorivých cvičení, podal spätnú väzbu na vytvorené práce a poskytol nové zaujímavé informácie v oblasti publikačnej činnosti.

Na workshope vznikli mnohé vydarené útvary, upevnili sa literárne priateľstvá. Účastníci skonštatovali, že to bol pre nich zmysluplne strávený víkend. Nabrali inšpiráciu a chuť k novej tvorbe, a preto veríme, že o podobné vzdelávacie aktivity bude záujem aj v budúcnosti a literárne umenie sa stane príťažlivejším i pre mladšie vekové kategórie žilinského kraja. 

Organizátorom podujatia bolo Krajské kultúrne stredisko v Žiline v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja. Podujatie podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia a Žilinský samosprávny kraj.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS KrKS v Žiline