Na konci týždňa sa očakáva poľadovica v celom Žilinskom kraji, platia výstrahy 1. stupňa


Foto: Na konci týždňa sa očakáva poľadovica v celom Žilinskom kraji, platia výstrahy 1. stupňa Foto: ilustračné / pixabay.com

V posledných dňoch sú viaceré cesty v Žilinskom kraji mokré a šmykľavé. V skorých ranných hodinách sa na niektorých úsekoch navyše tvorí aj poľadovica. Inak tomu nebude ani konci týždňa, kedy SHMÚ vydal výstrahy 1. stupňa.

Najnižší stupeň výstrahy varuje pred tvorbou poľadovice vo štvrtok 6. decembra a v piatok 7. decembra 2018. Očakáva sa v okresoch Žilina, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Bytča, Martin, Turčianske Teplice, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Dolný Kubín, Námestovo a Tvrdošín.

„Tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (doprava, pohyb osôb, infraštruktúra - rôzne typy vedenia..). Výskyt poľadovice je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ upozorňuje Slovenský hydrometeorologický ústav.

Situáciu na cestách netreba podceňovať a dostatočne sa venovať vedeniu vozidla. Menej skúsení vodiči by predovšetkým nemali preceňovať svoje schopnosti a v nebezpečných úsekoch ciest znížiť rýchlosť.

Netreba zabúdať ani na správne osvetlenie vozidla. Denné svietenie zapnuté len v prednej časti auta počas rána, kedy je šero a slabá viditeľnosť, nepostačuje.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu