Na križovatke pri Fackárni pribudli dve dopravné kamery, monitoruje sa aj dodržiavanie rýchlosti


Foto: Na križovatke pri Fackárni pribudli dve dopravné kamery, monitoruje sa aj dodržiavanie rýchlosti

Križovatka ulíc Juraja Závodského, Hôreckej cesty a Žitnej ulice, známa aj ako „pri Fackárni“, bola na jeseň tohto roka doplnená o nové dopravné značenie. Zrealizované úpravy prispeli k zvýšeniu bezpečnosti chodcov aj vodičov áut. V rámci opatrení sa vykonalo obnovenie vodorovného značenia, osadenie zvislých značiek s maximálnou povolenou rýchlosťou 30 kilometrov za hodinu a doplnenie psychologickej brzdy na vozovke. 

Hôrecká cesta tiež dostala nový asfaltový koberec, ktorý bol v uplynulých týždňoch zhotovený aj ďalej za mestom, smerom na obec Hôrky. Pred realizáciou opráv a opatrení vykonal správca cesty monitoring. Počas sledovania dopravnej situácie bolo pri ceste osadené zariadenie s kamerou, ktoré automaticky sčítavalo dopravu, monitorovalo intenzitu premávky a meralo rýchlosť prechádzajúcich áut.

Po vyhodnotení zozbieraných údajov sa následne naplánovali všetky činnosti súvisiace s rekonštrukciou cesty a realizáciou bezpečnostných opatrení. Takéto zariadenia mohli vodiči vidieť aj v iných častiach žilinského okresu. Na ďalšie nás upozornili napríklad v Budatíne.

Na križovatke „pri Fackárni“ však pred niekoľkými dňami opäť pribudli kamery. Niektorí vodiči nás hneď oslovili s otázkou, či nejde o radar, ktorý bude posielať pokuty. Na základe podnetov čitateľov sme situáciu preverili a môžeme potvrdiť, že aj v tomto prípade sa vykonáva len monitoring.


„Správa ciest ŽSK opätovne monitoruje dopravu. Cieľom je zistiť ako sa vodiči správajú po realizácii úpravy vodorovného a zvislého dopravného značenia v uvedenej križovatke, napríklad ako rešpektujú a dodržiavajú stanovenú rýchlosť. Zároveň sa realizuje sčítanie dopravy,“ potvrdila Martina Remencová, hovorkyňa úradu ŽSK.

Spomenutú križovatku v budúcnosti určite čakajú zmeny. Nielen obyvatelia dotknutých mestských častí častí ale aj mnohí vodiči neustále upozorňujú na kritickú situáciu a časté dopravné nehody, ku ktorým v nej dochádza. V minulosti bolo tiež v pláne prebudovanie križovatky na okružnú, niektorí ľudia si dokonca myslia, že počas dopravnej špičky by na nej pomohol aj semafor.

V ranných a poobedňajších hodinách býva často problém s odbočením smerom od mestskej časti Bánová na hlavnú cestu. Vysoká intenzita dopravy na ceste III. triedy a bežne aj súvislý prúd áut idúcich od priemyselnej zóny, znemožňujú autám prejsť cez križovatku. Vynaliezaví vodiči využívajú obchádzky cez bočné ulice. No tam na nich čakajú nástrahy od niektorého z obyvateľov v podobe klincov na ceste.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu