FOTO: Valčiansku dolinu obsadili nablýskané autá značiek Mercedes-Benz, Jeep, a Kia


FOTO: Valčiansku dolinu obsadili nablýskané autá značiek Mercedes-Benz, Jeep, a Kia
Galéria: 98 fotiek
Foto: Milo Fabian

Aj v tomto roku malo obľúbené OFFROAD podujatie organizované spoločnosťami Motor-Car Žilina a Motor-Car Martin svoje pokračovanie. Príjemná jesenná sobota v lyžiarskom stredisku Valčianska dolina neďaleko Martina, tak opäť patrila fanúšikom a nadšencom jazdy mimo spevnených ciest.

V rámci autentickej jazdnej prezentácie boli k dispozícii najnovšie modely so zdvihnutým podvozkom značiek Mercedes-Benz, Jeep a Kia. Okrem toho na všetkých zúčastnených čakali aj staticky vystavené novinky určené na asfaltové komunikácie, ako aj bohatý sprievodný program.

Príjemným spestrením aktuálneho ročníka bola organizačná zmena. Usporiadatelia pripravili nový testovací okruh, s dvomi úrovňami náročnosti. O niečo jednoduchšiu vetvu absolvovali všetky zúčastnené vozidlá. Tá náročnejšia trasa bola obohatená o prudký výjazd naprieč klzkým trávnatým povrchom, ktorý dokázal optimálne preveriť funkciu pohonu všetkých kolies na testovaných vozidlách.

S nástrahami pripravených tratí sa dokázali so značnou dávkou rezervy vysporiadať aj na prvý pohľad „mestské leštenky“, ako je Mercedes-Benz GLA či Kia Sportage. Veľkým zážitkom bolo tiež pozorovať, s akou ľahkosťou sa s nástrahami terénu dokážu vysporiadať aj luxusné modely Mercedes-Benz GLE Kupé či Mercedes-Benz GLS alebo Mercedes-Benz triedy E vo verzii All-Terrain.

Galéria: 98 fotiek

Trojicu spomínaných modelov, vzhľadom na ich cenovku, väčšina majiteľov v teréne využíva predsa len sporadicky. K dispozícii na otestovanie boli aj skutočné ikony, ktoré majú offroad zakorenený hlboko vo svojej DNA. Sem patria predovšetkým modely značky Jeep, na čele s najnovším vydaním legendárneho modelu Wrangler, ako aj nový Mercedes-Benz triedy X, ktorý možno pokojne označiť za prémiovku vo svete pracovných pickup-ov.


Pri vozidlách tejto kategórie je jasne cítiť, že pri zdolávaní nástrah pripraveného terénu ide len o začiatok ich schopností. Tieto autá toho totiž vo väčšine prípadov zvládnu ďaleko viac, ako nám reálne dovoľuje vodičský pud sebazáchovy.

Obrovskou výhodou všetkých zúčastnených SUV je vo všeobecnosti ich technická vyspelosť. Práve vďaka inováciám, z ktorých mnohé do sériovej podoby priniesla v historickom ponímaní práve značka Mercedes-Benz, sa dnes mimo spevnené cesty môžu bez obáv vybrať aj vodiči s minimom skúsenosti.

Tzv. „kráčanie“, pod ktorým si možno predstaviť veľmi pomalý pohyb cez terénne zlomy a nerovnosti, značne uľahčuje automatická prevodovka. Tá sa pri väčšine vozidiel s trojcípou hviezdou na kapote dnes stáva už úplnou samozrejmosťou. Vynikajúcimi pomôckami sú v tomto smere aj prítomné elektronické hračky. Sem patrí asistent rozjazdu do kopca, elektronická regulácia zjazdu dole prudkým svahom a predovšetkým inteligentný pohon všetkých kolies.

Galéria: 98 fotiek

Vyspelá elektronika pohonu 4x4 dnes dokáže pri krátkodobých výletoch aj do náročnejšieho terénu veľmi dobre zastúpiť dokonca aj klasickú „mechaniku“, v podobe redukcie či pevných uzávierok jednotlivých náprav. Spomínanú offroad výbavu „najtvrdšieho kalibru“ ale aj dnes ponúka napríklad nový Jeep Wrangler, či nový Mercedes-Benz triedy G.

Už čoskoro sa môžete s určitosťou tešiť na náš tradičný redakčný test niektorého zo zúčastnených modelov na podujatí offroad 2018 vo Valčianskej doline. 

Kompletnú fotogalériu nájdete na tejto adrese.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Peter Hlačik