Na Vianočných trhoch v Žiline si dávajte pozor na spôsob uvádzania cien


Foto: Na Vianočných trhoch v Žiline si dávajte pozor na spôsob uvádzania cien Foto: ilustračné

Vianočné trhy v Žiline sú v plnom prúde a Žilinčania pravidelne navštevujú stánky na Mariánskom či Hlinkovom námestí. Súčasťou trhov sú už tradične aj stánky s občerstvením, ktoré mesto Žilina už niekoľko rokov súťaží v elektronickej aukcii. Tento rok je z pohľadu príjmov do rozpočtu rekordný - prenájom stánkov na gastronómiu priniesol 184 816 eur. 

Na Mariánskom námestí je spolu 8 stánkov s prioritou tradičných jedál, pričom najvyššia ponuka, ktorú záujemca zaplatil za prenájom, je 15-tisíc eur. Elektronická súťaž je pravdepodobne najférovejším a pre mesto najvýhodnejším spôsobom, ako rozdeliť určený počet stánkov, no vysoké počiatočné náklady sa môžu prejaviť na cene či kvalite ponúkaných produktov.

V konkrétnom prípade napríklad aj formou ocenenia produktov, nepríjemnú skúsenosť si z Vianočných trhov v Žiline odniesol pred niekoľkými dňami Henrich. Za dve klobásy s oblohou zaplatil v jednom zo stánkov viac ako 16 eur. „Objednával som si dve klobásy, bol som v tom, že budem platiť 5 eur. Ešte sa ma opýtali, či chcem cibuľu a tak ďalej. Nečakal som, že to bude toľko,“ dodal čitateľ.

Pri objednávaní si pozrel cenník, ktorý uvádzal cenu za klobásu 2,5 eur/100 gramov a nie za kus. Vo finále mu však navážili viac ako 600 gramov, čo je možné vidieť aj na účtovnom doklade nižšie. Obchodník síce neporušil žiadne pravidlo a skutočne predal klobásy za sumu 2,5€ za sto gramov, avšak čitateľ je presvedčený, že dve klobásy toľko vážiť nemohli.


Problémom je aj to, že klobásy mu podľa jeho slov vážili aj s časťou prílohy.  „Porciu som si, žiaľ, neodfotil. Tie klobásy boli väčšie, ale určite nemali 600 gramov. Pani to váži všetko dokopy aj s táckou, chlebom a horčicou. Potom vám to podá do ruky a vybavené, nikde som nevidel reálne, koľko tá porcia vážila,“ dodáva čitateľ, ktorého negatívny zážitok odradil od ďalších návštev tohtoročných trhov.

Na trhoch pritom fungujú aj stánky s občerstvením, v ktorých sú ceny uvádzané za kusy jedál, takže zákazník vie, koľko zaplatí.

Zdroj: čitateľ



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu