Elitný 5. pluk zo Žiliny prechádza certifikáciou pre jednotky Síl veľmi rýchlej reakcie NATO


Foto: Elitný 5. pluk zo Žiliny prechádza certifikáciou pre jednotky Síl veľmi rýchlej reakcie NATO Foto: 5. pluk špeciálneho určenia v Žiline

Náš najelitnejší bojový útvar, 5. pluk špeciálneho určenia sídliaci v Žiline, začal v pondelok proces evaluácie - certifikácie - Úlohového zoskupenia Síl pre špeciálne operácie 5. pluku špeciálneho určenia (SOLTG - Special Operation Land Task Group) pre jednotky Síl veľmi rýchlej reakcie (VJTF - Very High Readiness Joint Task Force) pre rok 2020. Cieľom je deklarácia jednotky pre potreby reakčných síl NATO.

V rámci evaluácie sa vojaci zúčastnia cvičenia SAMSON 2018. „To je naprojektované ako príležitosť pre preverenie schopností plánovania špeciálnych operácií na taktickej úrovni v rozsahu plného spektra špeciálnych operácií, no i preverenie systému velenia a riadenia zoskupenia špeciálnych síl v čase realizácie špeciálnych operácií. Zásadnou je i previerka konceptu komunikačných a informačných systémov nasadených prvkov v priestore operácie,“ uvádza 5. pluk na svojom webe.

Toto cvičenie bude prebiehať v súbehu s cvičením poľských konvenčných síl nazvaným ANACONDA 2018, ktorého sa podľa očakávaní v rozmedzí dátumom 7.11.2018 až 6.12.2018 účastní približne 12 500 vojakov na území Poľska, ďalšie tisíce v pobaltských krajinách. 


„Pod velením spoločného operačného veliteľstva tam prebieha aj cvičenie partnerských poľských špeciálnych síl. Parciálne časti týchto cvičení sa tak v istých momentoch prelínajú a nadväzujú na seba. Proces certifikácie, organizovaný v súčinnosti s Odborom Síl špeciálneho určenia Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky a ďalšími zložkami ozbrojených síl prevažne v Žiline a okolí, je pod kontinuálnym dohľadom komisie a vyvrcholí 4. decembra v Centre výcviku Lešť,“ dodáva elitný pluk.

Na certifikácii s účasťou pozorovateľov z Veliteľstva špeciálnych síl NATO (NSHQ - NATO Special Operations Headquarters) dislokovaného v Belgicku participujú slovenské vzdušné sily, Úrad hlavného lekára a Vojenská polícia.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: 5. pluk špeciálneho určenia v Žiline