Do Žiliny dorazili dva elektrobusy značky Škoda, ich dojazd na jedno nabitie je do 200 kilometrov


Foto: Do Žiliny dorazili dva elektrobusy značky Škoda, ich dojazd na jedno nabitie je do 200 kilometrov
Galéria: 4 fotky
Foto: DPMŽ

Vozidlový park Dopravného podniku mesta Žiliny sa pred niekoľkými dňami rozrástol o nové elektrobusy značky Škoda 26BB. Do Žiliny ich dopravili na základe objednávky vychádzajúcej z verejného obstarávania.

Ich dojazd na jedno nabitie je podľa výrobcu v rozmedzí 150 až 200 kilometrov. Nabíjanie je možné prostredníctvom zberača priamo z troleja na konečnej stanici, alebo zo zásuvky elektrickej siete. Rýchle nabíjanie trvá približne 70 minút, štandardné nabitie počas odstávky v depe okolo 6 - 8 hodín.

Nabíjacie stanice sa budú nachádzať na ulici Kuzmányho - zastávka Polícia a na ulici Kvačalova - priamo vo vozovni.

„Nové elektrobusy boli do Žiliny privezené 12. novembra. Ide nielen o prvé elektrobusy vo vozidlovom parku našej spoločnosti, ale aj prvé modely v takejto špecifikácii samotného výrobcu - ŠKODA Electric a.s. Naše elektrobusy ŠKODA 26SH01 (alebo aj komerčne 26BB) budú na podvozku Solaris Urbino 12 electric,“ spresnil Ing. Ján Šimko, Dopravno-prevádzkový námestník DPMŽ.


Galéria: 4 fotky

Ako ďalej dodal, ide o karosériu, ktorú cestujúci v Žiline už poznajú, nakoľko už viac ako rok jazdia na linkách MHD trolejbusy ŠKODA 26Tr s tou istou karosériou. Nedávno tiež bolo uvedených do prevádzky 14 autobusov s dieslovým pohonom od spoločnosti Solaris Bus & Coach.

Parametre elektrobusu Škoda 26BB

  • dĺžka 12 m, šírka 2,55 m, výška 3,3 m
  • maximálna rýchlosť 80 km/h
  • počet dverí: 3 dvojkrídlové
  • počet miest na sedenie 26, z toho 8 na nízkej podlahe
  • celková obsaditeľnosť 70 cestujúcich
  • asynchrónny trakčný motor s nominálnym výkonom 160 kW
  • maximálny inštalovaný výkon batérií 250 kW
  • typ batérií: Li-Pol
  • dobíjanie batérií: Plug-in (káblom z AC siete) a rýchlodobíjanie (cez pantograf z trolejovej siete)
  • 100% elektrobus vrátane vykurovania

Nové vozidlá zatiaľ nie sú v prevádzke, no na žilinských cestách by sme ich mohli vidieť už počas decembra tohto roka. Pred ich uvedením do ostrej prevádzky musí ešte výrobca vykonať potrebné náležitosti. 

„Elektrobusy sú momentálne u nás a výrobca na nich ešte vykonáva predpísané dokumentačné formality, revízie, školenia a pod. Keď sa skončia všetky tieto aktivity, radi by sme vozidlá predstavili verejnosti a uviedli ich do prevádzky. Veríme, že sa nám to podarí v prvej polovici decembra,“ dodal na záver Ing. Ján Šimko z Dopravného podniku mesta Žiliny.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu