Žilinská župa začala s úpravou Slanického ostrova umenia, cieľom je jeho revitalizácia


Foto: Žilinská župa začala s úpravou Slanického ostrova umenia, cieľom je jeho revitalizácia
Galéria: 3 fotky
Foto: Žilinský samosprávny kraj

Nové vedenie Žilinskej župy chce Slanický ostrov skrášliť a upraviť. Prvým krokom je čistenie ostrova. V týchto dňoch sa odstraňujú náletové dreviny v tej časti ostrova, ktorá smeruje do Námestova. Cieľom je ostrov presvetliť a zviditeľniť barokový kostolík prichádzajúcim návštevníkom. Do prác sa zapojili študenti SOŠ Lesníckej v Tvrdošíne, ktorí župe pomáhajú v rámci výcviku s odbornými prácami.

„Slanický ostrov je pokojným a pietnym miestom. Preto som veľmi rada, že sa začalo s prácami, ktoré ostrov zveľadia a spravia ho príjemnejším a dôstojnejším,“ povedala žilinská županka Erika Jurinová. Podľa nej je to však len prvý krok. Začiatkom roka si chce dať župa vypracovať štúdiu revitalizácie ostrova, na základe ktorej by sa realizovala aj ďalšia úprava ostrova – úprava hygienických zariadení, móla, schodísk, osvetlenia kostola, prípadne osadenie informačných tabúľ. 

„Samozrejme tak, aby bol zachovaný pietny charakter tohto miesta,“ dodala županka. Práce na odstraňovaní náletových drevín a čistení odpadu začali v pondelok a budú ukončené v priebehu budúceho týždňa. Pri obnove Slanického ostrova sa župa rozhodla spolupracovať s mladými ľuďmi, ktorí prichádzajú s inšpiratívnymi nápadmi.

„Som rád, že sa na nás obrátila skupina mladých ľudí okolo Jakuba Ptačina a OZ Na Orave dobre. Majú nápady aj na ďalšie zaujímavé projekty ako v spolupráci so župou zviditeľniť tento krásny ostrov,“ spresnil podpredseda ŽSK Igor Janckulík. Ako dodal, jedným z takýchto projektov bude napríklad digitalizácia oltára v kostole. 


 

Slanický ostrov umenia je v správe Oravskej galérie, ktorá je v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinskej župy. Sezóna na ostrove skončila v septembri a návštevníkov privíta opäť na jar 2019.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Žilinský samosprávny kraj