Dnes, v predvečer novembra 89, bude Žilina znovu kráčať Za slušné Slovensko


Foto: Dnes, v predvečer novembra 89, bude Žilina znovu kráčať Za slušné Slovensko

Výzva organizátorov piatkového pochodu v Žiline

V piatok 16. novembra o 17:00 sa pred Novou synagógou v Žiline postavíme proti politickej šikane namierenej na organizátorov zhromaždení a slušných ľudí. Je len krátko po voľbách a Iniciatíva Za slušné Slovensko je opätovne terčom útokov. Udalosti posledných dní nás prinútili k tomu, aby sme opäť vkročili  do ulíc, hoci sme dúfali, že sa tak nestane. 

Tento týždeň vyšli na povrch viaceré šokujúce informácie. Najskôr sme sa dozvedeli, že niektorí z nás boli sledovaní vládnou mocou a neskôr si našich kolegov z Bratislavy dokonca predvolala na výsluch aj Národná kriminálna agentúra (NAKA).
Vyjadrenia poslanca Róberta Fica o Sorošových deťoch a platení protestov zo zahraničia neprestali, a tak namiesto sebareflexie a ospravedlnenia zo strany bývalého premiéra, tu máme len opätovné konšpirácie, nad ktorými vyjadrujú údiv neraz už aj jeho stranícki kolegovia.

Nevedno prečo bývalému premiérovi prekáža slušné Slovensko, môžeme sa iba domnievať. Predpokladáme, že v tom istú úlohu zohrali aj komunálne voľby, v ktorých Smer ako najsilnejšia politická strana utrpel v porovnaní s predchádzajúcimi voľbami veľké straty. To však nesmie byť dôvodom na útočenie, urážky, spochybňovanie a znevažovanie Iniciatívy Za slušné Slovensko.

Udalosti posledných dní sú však dôkazom toho, že história sa opakuje. Presne pred 29 rokmi, v novembri 89 sa ľudia odvážne postavili režimu, v ktorom sa cítili neslobodne. Tajná služba a štát vtedy neváhali sledovať občianskych aktivistov, aby ubránili svoju pozíciu. Za vlády SMERu sa to evidentne deje znovu.

V marci, apríli i v máji 2018 sme spoločne stáli na námestiach, volajúc po zmene politickej kultúry. Tí, čo stáli na pódiách vo viac ako stovke miest, ale aj tí, čo stáli pod nimi, sú odvtedy neustále atakovaní, označovaní za zahraničných agentov či užitočných hlupákov.


Mocní však iba nepochopili, že my nechceme žiť v štáte, kde sa vraždia novinári. Nechceme žiť v štáte, kde sa kradne, kde sa tituly získavajú za opísané práce, či kde sa po prehre vo voľbách menia volebné systémy.

Nechceme žiť v štáte, kde sa manipuluje pravda.

V piatok 16. novembra 2018 sa preto my, Žilinčania stretneme pred Novou synagógou. Stretneme sa tam my, ktorí sme si na rozdiel od poslanca Fica november 1989 všimli, a postavíme sa znovu, tak ako aj vtedy, proti ďalšej politickej šikane. Akcia  prebehne formou pochodu od synagógy na Námestie Andreja Hlinku, kde zapálime sviečky a pripomenieme si minulé i súčasné udalosti.  Zároveň tiež pokrstíme knihu „My sme tí, na ktorých sa čakalo“ s najsilnejšími prejavmi Iniciatívy Za slušné Slovensko, ktoré tento rok rezonovali námestiami.

Tešíme sa na vašu účasť.

Pre aktuálne informácie odporúčame sledovať event na Facebooku: https://www.facebook.com/events/761669224217101/?active_tab=about


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu