Dopravný podnik spustil prevádzku ďalších nových autobusov, čoskoro pribudnú aj elektrobusy


Foto: Dopravný podnik spustil prevádzku ďalších nových autobusov, čoskoro pribudnú aj elektrobusy
Galéria: 4 fotky
Foto: Mesto Žilina

Obnova vozidlového parku Dopravného podniku mesta Žiliny pokračuje. V sobotu 10. novembra 2018 bola v priestoroch autobusovej vozovne na Košickej ulici oficiálne zahájená prevádzka nových nízkopodlažných autobusov typu Solaris Urbino 12 IV. generácie. Riaditeľ dopravného podniku Ján Barienčík odovzdal dopravno-prevádzkovému úseku, zastúpeného v osobe námestníka Jána Šimka, do užívania 14 nových autobusov s dieslovým pohonom.

Najnovšia generácia naftového autobusu od spoločnosti Solaris by mala byť cestujúcim už dobre známa, pretože jeden kus tohto typu je v prevádzke presne od 26. apríla 2018. Išlo o prvého zástupcu celkovej dodávky 14-tich kusov autobusov. Ďalšie časti dodávky boli realizované v priebehu októbra a novembra, pričom posledné 4 kusy autobusov boli dodané 3. novembra 2018, teda presne „do roka a do dňa“ od podpísania zmluvy DPMŽ s dodávateľom autobusov, spoločnosťou SOLARIS Bus & Coach S.A.


Autobusy sú očakávaným prírastkom do vozidlového parku DPMŽ

Spokojnosť s prevádzkou vyjadrili nielen cestujúci a vodiči DPMŽ, ktorí majú skúsenosti s autobusom už od apríla tohto roku, ale aj pracovníci údržby a servisu autobusov. Všetky autobusy zaujmú nielen moderným dizajnom, ale aj komfortom pre vodiča a pre cestujúcich.

Vozidlá sú, podobne ako všetky ostatné nedávno obstarávané, vybavené klimatizáciou udržujúcou stabilnú teplotu v interiéri, ale aj USB konektormi pre dobíjanie mobilných zariadení. Zároveň sú vybavené výklopnou rampou pre ľahší nástup cestujúcich na invalidnom vozíku, resp. systémom nakláňania podvozku, tzv. kneelingom.

Interiér vozidla je snímaný bezpečnostným kamerovým systémom a vo vozidle je tiež tarifno-informačný systém najnovšej generácie pre poskytovanie informácií pre cestujúcich, ako aj na zabezpečenie ich tarifného vybavenia. Nechýba ani akustický systém pre informovanie slabozrakých a nevidomých cestujúcich.

Obnova vozidlového parku autobusov týmto však nekončí. Cestujúci sa tak môžu tešiť ešte na ďalšiu etapu, prostredníctvom ktorej sa čoskoro rozšíri vozidlový park dopravného podniku o 2 kusy moderných, nízkopodlažných elektrobusov.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Mesto Žilina