Bábkové divadlo Žilina sa vracia po viac ako 2 rokoch!


Foto: Bábkové divadlo Žilina sa vracia po viac ako 2 rokoch!

Žilinská bábkoscéna po generálnej rekonštrukcii opäť otvára svoje brány.  Návštevníci sa môžu tešiť na silnejšie zážitky a herci na kvalitnejšie podmienky. Viac ako dva roky bolo Bábkové divadlo v Žiline zatvorené. Dôvodom boli rekonštrukčné práce, ktoré kompletne zmenili jeho pôvodnú tvár. V najstaršom slovenskom bábkovom divadle pribudli po úpravách za viac ako milión eur bezbariérové vstupy, nadstavby, obnovilo sa foyer, sála, hľadisko i javisko a kompletnou rekonštrukciou prešli i administratívne priestory, ktoré sú po novom na jednom mieste.

„Architektonické riešenia rekonštrukcie objektu vychádzali z požiadavky zachovania funkcie divadla ako dôstojného, moderného a reprezentatívneho stánku umenia. Na prvom poschodí  sa zmenilo usporiadanie šatní pre účinkujúcich, dennej miestnosti, hygieny a kuchynky. Za javiskom zostali zachované priestory používané ako sklady kulís a svetlotechniky,” vysvetlil riaditeľ divadla Peter Tabaček. Herci BDŽ však ani počas dvojročnej pauzy neoddychovali, okrem kočovných predstavení, či už v žilinskom Mestskom divadle, Dome odborov a na Stanici Žilina – Záriečie, účinkovali i v mnohých iných obciach a dedinách.

Dokonca sa im podarilo pripraviť i nové inscenácie, ako napr. Klára a dvanásť mesiačikov a pri príležitosti stého výročia narodenia Jána Ozábala aj predstavenie pod názvom Sloník. Práve táto hra sa rozozvučí po prvýkrát vo vynovených priestoroch divadla. „Všetkých fanúšikov nášho divadla pozývame v sobotu 6. decembra 2014 o 18-tej hodine na premiéru pri príležitosti otvorenia zrekonštruovaných priestorov Bábkového divadla Žilina,” doplnil P. Tabaček. Projekt rekonštrukcie financoval Žilinský samosprávny kraj, ktorý spravuje divadlo, v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Poľsko – Slovenská republika v celkovej výške viac ako jeden milión eur.

„Veľmi ma teší, že sa nám tento projekt podarilo dotiahnuť do úspešného konca a po dlhých mesiacoch stavebných prác sa opona Bábkového divadla opäť roztiahne. Verím, že nové priestory a moderné vybavenie prinesú bábkohercom špičkové podmienky a návštevníkom umocnenejší zážitok,” dodal žilinský župan Juraj Blanár.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu