Stálica a´capelly príde v zmenenej podobe a pod novým menom VOISING do Žiliny už 18. novembra


Foto: Stálica a´capelly príde v zmenenej podobe a pod novým menom VOISING do Žiliny už 18. novembra Foto: Voicing

Multižánrová a´cappela vokálna skupina interpretujúca vo svojom repertoári rock, pop, jazz sa nečakane –  iba pred niekoľkými mesiacmi zjavila na slovenskej hudobnej scéne. 18.11.2018 zavíta aj do koncertnej siene ŠKO Domu umenia Fatra.

Porozprávali sme sa preto s manažérom skupiny Ferim Vlasákom, aby nám priblížil o aké teleso sa jedná, čo nové prináša na hudobný trh, ale aj aké koncerty chystá do konca kalendárneho roka. 

VOISING je nová skupina ? Kedy vlastne vznikla ? 

Účinkovali sme od roku 1990 pod pôvodným názvom Close Harmony Friends. Pochopiteľne počas celého tohto obdobia dochádzalo k personálnym zmenám, pričom najzásadnejšie z nich sa uskutočnili v nedávnej minulosti.

So zmenou obsadenia došlo prirodzene k zmene speváckej kvality a s tým spojených ambícií a priorít, k progresívnejšiemu spôsobu študovania nových skladieb, k zásadným zmenám v hlasovej výchove, ako aj k zmene dramaturgických plánov na najbližšie obdobie. Tento vývoj logicky vyústil do nutnosti zmeny umeleckého názvu, ktorá sa udiala 1. septembra 2018.

Prečo práve VOISING ? 

Dvadsaťosem rokov existencie jedného umeleckého telesa je síce úctyhodná doba naplnená množstvom úspechov, ale prináša so sebou stereotyp nielen u umelcov, ale aj u divákov. Sme na začiatku novej etapy, v ktorej chceme osloviť nových priaznivcov a tým, ktorí nás poznajú, ponúkneme na našich koncertoch nový rozmer hudobného zážitku.

Členovia skupiny VOISING. Zdroj: archív VOISING

Samotný výber názvu trval viac ako štyri mesiace a bol konzultovaný s odborníkmi v mediálnej komunikácii. Dizajn názvu a vizuál plagátu navrhol uznávaný grafický dizajnér Michal Slovák. Keďže naša vokálna skupina často účinkuje v zahraničí, názov je anglickou slovnou hračkou spojením neúplných slov VOICE (hlas) a SING (spievať). Je to priezračné, melodické a ľahko zapamätateľné... aj pre mňa ... (smiech).

Znamená to, že v zmenenom zložení návštevníci Vašich koncertov a fanúšikovia pocítia zmenu?


Myslím si, že áno. Máme to šťastie, že sa po viac ako šiestich rokoch do skupiny vrátil náš „zatúlaný kolega“ Viktor Nižník. Je to rodený muzikant, vynikajúci sólista a výborný „parťák“ do skupiny.

V skupine zároveň pôsobí ako hlasový pedagóg Eva Pacovská, ktorá má bohaté skúsenosti s vedením muzikálových a sólových spevákov a pomáha nám každou skúškou posúvať kvalitu telesa o niečo vyššie. Fanúšikovia teda môžu zmenu pocítiť nielen v repertoári, ale aj vo zvuku skupiny. 

Aké boli ostatné mesiace skupiny ? 

Ešte pred prázdninami sme sa s veľkým úspechom zúčastnili na festivaloch v Chorvátsku a v Českej republike. Hlavne v Hradci Králové to bolo pre členov veľmi obohacujúce nielen z hľadiska výborných koncertov, ale najmä workshopu s Paulom Phoenixom bývalým spevákom excelentnej britskej mužskej a capella formácie „The King Singers“. Pred niekoľkými týždňami VOISING účinkovala v televíznom programe RTVS v rámci odovzdávania cien „Igric“, čo snáď zachytili na programe STV aj Vaši čitatelia.

Neskôr, 10. októbra, sme mali úžasný zážitok , keď sa na našom samostatnom benefičnom koncerte v Nových Sadoch vyzbieralo 2.500.- Eur spolu s  množstvom hračiek pre tamojšie deti, ktorým v septembri v budove Obecného domu zhorela materská škôlka. Onedlho môžete VOISING uvidieť v zábavnom programe známej slovenskej komerčnej televízie. 

Vstupenky na koncert 18.11. o 19:00 h. v koncertnej sieni ŠKO Fatra zakúpite v cene 10.- Eur na https://predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/voising-zilina-2018-11-28/ alebo v pokladni ŠKO Fatra http://www.skozilina.sk/predaj/

Miesto: Dom umenia Fatra Žilina
Dátum: 18.11.2018 - 19:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: PR Voicing