V Žilinskom kraji je registrovaných 20 legálnych páleníc, colníci u nich ročne vykonajú 220 kontrol


Foto: V Žilinskom kraji je registrovaných 20 legálnych páleníc, colníci u nich ročne vykonajú 220 kontrol Foto: ilustračné

Colný úrad Žilina informoval, že k dnešnému dňu je v Žilinskom kraji registrovaných 20 legálnych pestovateľských páleníc ovocia. Väčšina z nich sa nachádza v turčianskom a žilinskom regióne, ale po 2 sú aj na Kysuciach, Orave a Liptove. Colníci u nich vykonajú ročne v priemere 220 kontrol.

„Všetci títo prevádzkovatelia páleníc sú registrovaní na colnom úrade a majú vydané osvedčenie pre prevádzkovateľa liehovarníckeho závodu na pestovateľské pálenie ovocia. Z registrácie im vyplývajú aj určité povinnosti. Musia oznámiť nielen začatie a ukončenie prevádzkovania pálenice, ale aj začatie, zastavenie a predpokladané ukončenie alebo prerušenie výroby liehu, napríklad pri poruche zariadenia,“ informovala Božena Chríbiková , hovorkyňa Colného úradu Žilina.

Všetci pestovatelia, ktorým bol vyrobený lieh, musia byť zaevidovaní v evidencii. Na celý priebeh výroby pálenky dohliada zodpovedný zástupca, ktorý je v každej pálenici a zodpovedá za jej nezávadnosť. V liehovarníckom závode na pestovateľské pálenie ovocia sa uplatňuje zvýhodnenie vo forme zníženej sadzby na spotrebnú daň, čo však platí len na 43 litrov vyrobeného čistého liehu pre jedného pestovateľa a jeho domácnosť za jedno výrobné obdobie.


To trvá od 1. júla bežného roka do 30. júna nasledujúceho roka, čo niektorí pestovatelia nevedia a mýlia si ho s bežným rokom. Vtedy im môže vzniknúť nadlimitná výroba liehu a za prevyšujúce množstvo vypáleného destilátu musia odviesť plnú výšku spotrebnej dane. Vyrobený destilát môžu použiť len na vlastnú spotrebu, nesmie byť predmetom ďalšieho predaja.

Na dodržiavanie ustanovení predpisov v páleniciach dohliada miestne príslušný colný úrad. V kraji ročne colníci u nich vykonajú priemerne 220 kontrol. Realizujú ich vždy pred registráciou pálenice, kedy výrobné zariadenie aj meradlo na zisťovanie vyrobeného množstva alkoholu zabezpečia uzáverami. Potom pred samotným začatím výroby, v prípade prerušenia výroby, ak sa vyskytne nejaká porucha a tiež pri ukončení výroby. Colníci však kontrolujú prevádzkovateľov páleníc aj mimo týchto úkonov, napríklad pri daňových kontrolách.

Finančná správa upozorňuje, že do konca roku 2018 platia stále súčasné podmienky pálenia ovocia. Pestovatelia si ich preto nemôžu zamieňať za tie, ktoré budú platiť až od januára, kedy zákon za presne definovaných pravidiel umožní aj súkromnú výrobu destilátu. Informácie o prijatých zmenách sú dostupné na portáli finančnej správy.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Colný úrad Žilina