„Priatelia Stonožky“ pomáhajú v žilinskej nemocnici viac ako 16 rokov


Foto: „Priatelia Stonožky“ pomáhajú v žilinskej nemocnici viac ako 16 rokov Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline

Občianske združenie „Priatelia Stonožky“ dlhodobo spolupracuje so žilinskou nemocnicou, intenzívne partnerstvo začalo od roku 2002. „Stonožkárom“, ako sa členovia a podporovatelia združenia nazývajú, sa odvtedy podarilo finančne pomôcť jednotlivým oddeleniam nemocnice sumou 82.099,36 eur a 3.156 USD.

Dnes si od združenia prevzalo darovacie listy sedem oddelení (fyziatria, balneológia a rehabilitácia; vnútorné lekárstvo; chirurgia; dermatovenerológia; neonatológia; úrazová chirurgia a anestéziológia a intenzívna medicína), ktoré získali nové vybavenie a prístroje v hodnote takmer 15-tisíc eur.

„Podarilo sa nám zrekonštruovať sociálne zariadenie pre pacientov na kožnom oddelení a nakúpiť viac ako 130 položiek rôzneho prístrojového i materiálneho vybavenia,“ priblížil generálny riaditeľ žilinskej nemocnice Igor Stalmašek. Vyzdvihol najmä novú odsávačku na jednotke intenzívnej starostlivosti oddelenia chirurgie a moderný prístroj na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny na vysokoúčinné podávanie liekov aerosólom.

Nová odsávačka na jednotke intenzívnej starostlivosti oddelenia chirurgie. Zdroj: FNsP Žilina

„Stonožkári“ získavajú finančné prostriedky predajom deťmi maľovaných vianočných pohľadníc, tiež z podielových daní, zbierok a iných akcií. Pre „Stonožku“ maľujú  deti vo veku od piatich až do 15 rokov. „Týmto talentovaným deťom, ktoré nakreslili už tisíce vianočných obrázkov pod vedením učiteliek Lajčiakovej, Bohuníckej a Hrivíkovej zo ZŠ Jarná a ZUŠ F. Špániho v Žiline, patrí veľký obdiv a poďakovanie,“ uviedla predsedníčka Občianskeho združenia „Priatelia Stonožky“ Daniela Popluhárová.


Predaj vianočných pohľadníc podporil v minulom roku aj Štátny komorný orchester Žilina. Vďaka riaditeľovi orchestra Vladimírovi Šalagovi boli pohľadnice k dispozícii počas všetkých vianočných koncertov. „Veľké ďakujem patrí všetkým, vďaka ktorým môžeme pomáhať nemocnici, obzvlášť spoločnosti PSL, a. s. Považská Bystrica a jej riaditeľovi Achimovi Stuhlmannovi, za ich každoročné  podielové dane poukázané nášmu združeniu,“ doplnila D. Popluhárová.

„Každá takáto pomoc je pre nás vítaná, robíme všetko, čo je v našich silách, aby sme znížili modernizačný dlh, ktorý nemocnica tlačí pred sebou. Nedokážeme však finančne pokryť všetky rekonštrukcie a nákupy hneď, preto sme vďační našim partnerom, ktorí nám pomáhajú posúvať sa rýchlejšie vpred,“ uzavrel I. Stalmašek.

Vianočné pohľadnice si môžu pacienti v žilinskej nemocnici zakúpiť už v týchto dňoch. Aktuálne ich nájdu na rehabilitačnom, internom a kožnom oddelení. Pohľadnice je možné získať aj priamo cez občianske združenie „Priatelia stonožky“, bližšie informácie na www.centipedefriend.org.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline