V Martine začína rekonštrukcia železničnej stanice, do 12 mesiacov ju komplexne opravia


Foto: V Martine začína rekonštrukcia železničnej stanice, do 12 mesiacov ju komplexne opravia Foto: ŽSR

V meste Martin sa začína s rekonštrukciou železničnej stanice. Železnice slovenskej republiky odovzdali v uplynulých dňoch stavenisko do rúk zhotoviteľa, dlho očakávaná komplexná rekonštrukcia tak môže začať. Súčasná stanica v mnohom nespĺňa kritéria na modernú stanicu 3. tisícročia so službami a vybavením pre cestujúcich.

„Projektantom stavby bola spoločnosť GS Pro s.r.o., zhotoviteľom stavby bude firma Adifex, a.s., Žilina, ktorá bola vybraná na základe verejnej súťaže. Rekonštrukcia ŽST Martin bude stáť 2 947 936,11 € bez DPH a bude hradená z vlastných zdrojov ŽSR. Zmluva so zhotoviteľom nadobudla účinnosť 12. júla 2018, je zverejnená v centrálnom registri zmlúv aj s výkazom výmer,“ informujú ŽSR vo svojej správe.

Železničná stanica bude mať vybudované prístupy pre imobilných aj nevidiacich podľa legislatívy EÚ a po jej dokončení sa výrazne zlepší kvalita cestovania a úroveň poskytovaných služieb. Podľa uvedenej zmluvy sa rekonštrukcia železničnej stanice Martin zrealizuje najneskôr do 12 mesiacov odo dňa odovzdania staveniska. Podľa projektovej dokumentácie rekonštrukciou prejde výpravná budova železničnej stanice, zastrešenie nástupišťa pri výpravnej budove a útulok traťového obvodu.

Rekonštruovať sa bude aj železničný zvršok koľaje č. 1, 2 a nástupište č. 1, 2, 3, následne spevnené plochy a komunikácie. Pre cestujúcich sa vybuduje hlasový a vizuálny informačný systém, rekonštruovať sa bude aj elektroinštalácia vo výpravnej budove, bleskozvod a elektrický ohrev s prípojkou na verejnej budove, prípojka pre HAVIS, ale aj vonkajšie osvetlenie nástupíšť.

Projekt rieši aj pohyb imobilných cestujúcich v stanici, vybuduje sa bezbariérový prístup z predstaničného priestoru od mesta pasážou k WC a na kryté nástupište, z krytého nástupišťa do vestibulu k pokladniam a z krytého nástupišťa ku koľaji. Upraví sa WC pre imobilných cestujúcich podľa platnej legislatívy. Stanica bude obsahovať prvky pre navádzanie slabozrakých a nevidiacich. Súčasťou rekonštrukcie je aj výmena okien a dverí, dažďových žľabov a zvodov a obnova náterov fasády. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: ŽSR