Redakčný test: Opel Combo Life - Ideál pre rodinu i firmu


Foto: Redakčný test: Opel Combo Life - Ideál pre rodinu i firmu
Galéria: 48 fotiek

Nemecký Opel je už plnohodnotným členom koncernu PSA. Všetkých fanúšikov automobilky s bleskom v znaku celkom iste potešila správa, že novým majiteľom sa podaril malý zázrak - vrátiť značku do želaných čiernych čísel. Za zmienku stojí určite aj fakt, že za mesiac september sa stal Opel po dlhých rokoch opäť najpredávanejšou značkou v rámci Európskeho trhu! Za týmto pozoruhodným úspechom stojí predovšetkým nástup novej emisnej normy, s ktorou sa v Rüsselsheime dokázali vysporiadať lepšie ako ostatní konkurenti.

Z hľadiska ďalšieho napredovania sú napriek tomu najdôležitejším faktorom nové modely. Ani na tomto poli Opel rozhodne nezaháľa. Len prednedávnom uviedol na náš trh najnovšiu generáciu modelu Combo, ktorý sme už aj mali možnosť preveriť v našom teste. Nový Opel Combo Life s najvýkonnejšou vznetovou motorizáciou 1,5 CDTi (130 koní), v kombinácii s 6-st. manuálnou prevodovkou a v špičkovej výbave Innovation nám na test zapožičala spoločnosť Autotip spol. s r.o., autorizovaný predajca vozidiel Opel v našom regióne.

Galéria: 48 fotiek

História modelu Opel Combo sa začala písať uvedením prvej generácie už v roku 1986. Na úspešný odkaz silnej tradície tohto modelového radu nadväzuje aj aktuálny model, predstavený len pred pár mesiacmi. V celkom poradí ide už o 5 generáciu Opel Combo. Zároveň je to tretí model vyvinutý značkou Opel a koncernom PSA. Nemecká značka v tomto prípade zohráva podstatne významnejšiu úlohu ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

Opel si pod krídlami nových majiteľov nachádza svoje pevné miesto. Práve úžitkové vozidlá, počínajúc novým modelom Combo, budú pre celý koncern PSA do budúcnosti v prevažnej miere vyvíjané v Nemecku, teda pod záštitou značky Opel.

Segment rodinných vanov v posledných rokoch neustále kontinuálne rastie. Takto koncipované rodinné dodávky vytláčajú z trhu tradičné MPV-čka a zároveň predstavujú určitú alternatívu aj k vozidlám typu SUV. Opel si dal aj preto na najnovšej generácii modelu Combo mimoriadne záležať. Nikoho zrejme už veľmi neprekvapí konštatovanie, že moderné rodinné vany dokážu ponúknuť veľmi dobré jazdné vlastnosti a navyše už môžu konkurovať „štandardným osobákom“, čo potvrdzuje aj Opel Combo.

Tradičný nemecký prístup s množstvom prepracovaných detailov sedí na túto novinku ako uliaty. Dôležité je, že na začiatku bola vyvinutá osobná verzia s prívlastkom Combo Life, a až následne bola od nej odvodená pracovná verzia s označením Combo Van. Táto verzia sa spolu s koncernovými súrodencami môže aktuálne popýšiť prestížnym ocenením „International Van od the Year 2019“.

Na našom trhu sa aktuálne nové Combo ponúka s dvomi rázvormi, resp. dĺžkami karosérie. Samozrejmosťou je takisto aj široké množstvo sériových doplnkov. Za všetko spomeňme napríklad 7-miestne prevedenie, voľbu zadných krídlových dverí, či voľbu už dobre známeho voliča jazdných režimov IntelliGrip. Neskôr sa v ponuke objaví dokonca aj verzia s pohonom 4x4 od spoločnosti Dangel.

Galéria: 48 fotiek

V ponuke motorov aktuálne nachádzame benzínové i naftové verzie. Zážihový základ predstavuje viac krát ocenený prepĺňaný 3-valec z koncernu PSA. Pri značke Opel na označenie 1,2 Turbo ponúka výkon 110 koní a kombinuje sa s 6-st. manuálnou prevodovkou. Alternatívou k tejto pohonnej jednotke je nový turbodiesel 1,5 CDTi. Dostupný je hneď v troch výkonových verziách, s výkonom 75 koní, 102 koní a 130 koní. Dve slabšie verzie sa kombinujú výhradne s 5-st. manuálnou prevodovkou. Pri najsilnejšej verzii je štandardom 6-st. manuálna prevodovka, alebo 8-st. automatická prevodovka.

Dizajnovo zapadá do rodiny Opel 

Pri zrode rodinne orientovaného vanu čaká na dizajnérsky tím vždy obrovská výzva. Ich počin by mal pri zachovaní maximálnych úžitkových hodnôt pôsobiť dostatočne atraktívne, alebo ak chcete reprezentatívne. Značke Opel sa oboje spomenuté podarilo pri modeli Combo Life umne skĺbiť do jedného vydareného celku. Základne tvary karosérie sú aj v tomto prípade predovšetkým funkčné. Originálnou identitou sa môže pochváliť predná časť. Podobne ako aj pri ostatných modeloch značky Opel, aj tu nachádzame tradične tvarovanú masku chladiča, či svetlomety s tradičným podpisom v štýle krídel.

V prípade nami testovaného vozidla vo výbave Innovation bolo už v štandarde efektné LED denné svietenie. Bočnú siluetu karosérie krabicového tvaru opticky ozvláštňujú zaujímavo zaoblené bočné okná. Celkovú robustnosť okrem vytiahnutých blatníkov, či už na pohľad solídnej svetlej výške, zvýrazňuje výrazná ochrana v spodnej častí dverí, ktorá bola v našom prípade lakovaná vo farbe karosérie. Celkový dobrý dojem mierne pokazili „len“ plechové disky kolies.

Galéria: 48 fotiek

Pre náročnejších sme ale v cenníku našli aj 17-palcové kolesá z ľahkých zliatin. Za takúto parádu si je ale potrebné priplatiť sumu 600 EUR. Na nenápadnej zadnej časti nás okrem vizuálne zaujímavých koncových svetiel zaujali dva dodatočné pánty. Šlo o predzvesť samostatne výklopného zadného okna, čo je rovnako výsada najvyššej výbavy. V praxi ide o veľmi praktické riešenie, za ktoré si rozhodne odporúčame priplatiť.

Pri vyberaní drobností z batožinového priestoru tak odpadá nutnosť otvárať pomerne veľké piate dvere. Reálne sme to ocenili predovšetkým pri tesnom parkovaní pri inom vozidle alebo prekážke. Na druhú stranu, veľké výklopné dvere majú aj svoju výhodu. V prípade nepriaznivého počasia dokážu ochrániť nielen posádku ale aj náklad.

Batožinový priestor symetrického a pravidelného tvaru ponúka v základnom usporiadaní objem 597 litrov. Rezervná pneumatika si našla svoje miesto pod podlahou v spodnej časti vozidla. Praktickou výhodou je príjemne nízka nakladacia hrana. Jednoduché krycie plato je pomerne ľahké a veľmi dobre sa s nim manipuluje. Napriek tomu stále pôsobí pomerne odolným dojmom. Ukotviť ho je možné hneď v dvoch výškových polohách.

Galéria: 48 fotiek

Po sklopení troch samostatných zadných sedadiel v druhom rade je možné docieliť optimálne rovnú plochu s celkovou prepravnou kapacitou na úrovni až 983 litrov. Pre úplnosť dodajme, že do verzie Van s dlhších rázvorom a s užitočným zaťažením na úrovni jednej tony, sa zmestia až dve europalety. 

Nový interiér má veľmi blízko k osobným modelom  

Dômyselne prepracované detaily nás zaujali aj pri prvom osobnom kontaktne s novinkou. Veľmi pohodlné a nenáročné nastupovanie dopredu i do druhého radu je pri takomto type vozidla prakticky povinnou jazdou. Prioritne nás ale zaujala až nečakaná ľahkosť s akou je možné manipulovať s posuvnými dverami v druhom rade. Ide to až prekvapivo ľahko. Bez asistencie dospelej osoby to z nášho pohľadu preto zvládnu dokonca aj menšie deti a zato si Opel zaslúži veľkú pochvalu. Testovaná špecifikácia sa okrem slnečných clon na posuvných dverách vyznamenala aj elektrickým ovládaním ich okien, čo ešte donedávna bolo pri vozidlách tejto kategórie veľmi ojedinelým javom.

Vyvýšený posed za volantom pripomína modely z kategórie SUV. Výhrady nemáme ani k celkovej ergonómii a rozmiestneniu ovládacích prvkov. Výhľad z kabíny je podľa očakávania silnou stránkou modelu Combo a to aj napriek pomerne masívne tvarovaným predným stĺpikom karosérie. Z komfortného hľadiska sú chybičkou na kráse len lakťové opierky, integrované na predných sedadlách. Z nášho pohľadu by mohli byť predsa ešte o niečo širšie. V druhom rade ponúka Combo Life tri rovnocenné miesta sa sedenie. Vďaka šikovne vyriešenému mechanizmu ich sklápania do podlahy, ale nepočítajte s možnosťou ich posúvania. Rodičia viacčlenných rodín určite ocenia jednoduchú inštaláciu detských sedačiek prostredníctvom úchytov Isofix. Bez problémov sa sem vedľa seba zmestia dokonca aj tri sedačky.


Galéria: 48 fotiek

O veľkorysých priestorových pomeroch pre posádku vpredu aj v druhom rade, sa je pri podobnom type vozidla pravdepodobne zbytočné zapodievať. Práve v tejto disciplíne Opel celkom jasne zatieni aj väčšinu SUV a rodinných kombi. Silnou stránkou nového modelu s logom Opel je bezpochyby i bezkonkurenčné množstvo odkladacích priečinkov. Narazíte na ne prakticky všade. Okrem veľkoryso dimenzovaných uzatvárateľných schránok na palubnej doske, sa najvyššia výbava môže popýšiť aj efektnou poličkou v stropnej časti.

Vďaka praktickému podsvieteniu tu odložený predmet objavíte veľmi rýchlo. Príplatková objemná stredová schránka stojí za zváženie. Reálne sa do nej zmesí skutočne veľa veci. Na druhej strane, bez nej pôsobí interiér ešte vzdušnejšie a v prípade nutnosti sa je možné vzniknutou uličkou ľahko presunúť do druhého radu. Okrem toho konštruktéri umne využili dokonca aj stropnú časť nad batožinovým priestorom. Aj tu je situovaná pomerne objemná uzatvárateľná schránka, prístupná z kabíny, ako aj z batožinového priestoru.  

Pracovisko vodiča svojím prevedením pripomína ostatné modely značky Opel. Okrem príjemného trojramenného multifunkčného volantu chceme vyzdvihnúť prehľadný prístrojový panel s tradičnými analógovými ukazovateľmi a displejom palubného počítača uprostred. Moderným prvkom je do priestoru vystúpený 8-palcový displej infotaimentu, orientovaný smerom na vodiča. V našom prípade sme si museli vystačiť bez vstavanej navigácie.

Galéria: 48 fotiek

Opel aj v tomto prípade prichádza s moderným riešením, v podobe konektivity s mobilnými aplikáciami. Príbuznosť s koncernom PSA jasne prezrádza napríklad obraz parkovacej kamery. Dostupný 360 stupový náhľad na okolie vozidla sa totiž musí pri pohybe dozadu najskôr „nahrať“.

Dostupnou výbavou môžeme testovaný exemplár vo verzii Innovation už pokojne porovnávať s rodinnými SUV resp. kombi. Zo všetkých dostupných prvkov testovaného vozidla spomeňme napríklad panoramatické strešné okno, sklopné stolčeky pre pasažierov v druhom rade, automatické prepínanie diaľkových svetiel, parkovacie senzory, zadná parkovacia kamera, vyhrievané sedadlá, vyhrievaný volant, monitorovanie jazdných pruhov, sledovanie mŕtveho uhla, čítačku dopravných značiek a ďalšie.

Galéria: 48 fotiek

Na ceste prekvapivo suverénny

Aj napriek všetkému vyššie spomenutému nás nový Opel Combo Life najviac očaril po jazdnej stránke. Práve v tejto disciplíne je zároveň azda najviac badať už viac krát spomenuté priblíženie sa ku klasickým osobným automobilom. Auto je totiž z veľkej miery postavené na modulárnej platforme EMP2. Tú v súčasnosti používa množstvo nových modelov v rámci koncernu PSA. Zadná časť, resp. zadná náprava je prispôsobená na úžitkové účely a predovšetkým na dodatočné zaťaženie.

Vo všeobecnosti možno povedať, že Combo Life vzhľadom na sebaisté vedenie stopy a pomerne priame riadenie, veľmi pripomína MPV alebo SUV. Vydarený podvozok okrem dostatočného jazdného komfortu veľmi suverénne zvláda náklony karosérie v zákrutách, ktoré sú logicky dané stavbou vozidla. Zadná náprava „neposkakuje“ ani pri prejazde väčších priečnych nerovnosti s nezaťaženým vozidlom.

Ďalším príjemným prekvapením je najvýkonnejší turbodiesel 1,5 CDTi. Jeho 130 koní sa bez problémov a s rezervou dokáže vysporiadať aj so zaťaženým vozidlom. Z nášho pohľadu sa táto pohonná jednotka zároveň hodí do mestskej premávky, ako aj na dlhé diaľničné presuny. Za svoje služby si pritom v žiadnom jazdnom režime nevypýta ani prehnane veľa paliva.

Galéria: 48 fotiek

Jazdnej dynamike veľmi napomáha dobre odstupňovaná 6-st. manuálna prevodovka. V tomto smere nás príjemne prekvapili i presné dráhy prevodov v kulise radenia. Ďalším nečakaným prekvapením je na danú kategóriu príkladne zvládnuté odhlučnenie priestoru pre posádku.

A náš celkový dojem?

Nový Opel Combo Life v našom teste príjemne prekvapil. V praxi ide celkom iste o zaujímavú a cenovo atraktívnu alternatívu k rodinným kombi alebo SUV. Výhodu modelu Combo je aj fakt, že ho možno okrem rodinných účelov využívať aj na prácu či podnikanie. Po sklopení zadných sedačiek sa totiž rázom zmení na malú a obratnú dodávku, s veľmi dobrými jazdnými vlastnosťami.

V Žiline si nový model Opel Combo Life môžete prísť pozrieť, či vyskúšať a otestovať k autorizovanému predajcovi vozidiel Opel v našom regióne, spoločnosti Autotip spol. s.r.o., na ulici Vysokoškolákov, kde na vás čakajú i ďalšie modely značky Opel.

Výbava - Cena

  • Opel Combo Life 1,5 CDTi Innovation (testovaný model) - od 19 290 €   
  • Opel Combo Life 1,2 Turbo Selection - od 12 990 €

Plusy

  • Jazdné vlastnosti
  • Dostupnosť odkladacích a úložných priestorov
  • Priestrannosť

Mínusy

  • Obmedzená variabilita v druhom rade
  • Úzke a nepohodlné lakťové opierky

Technické parametre

ModelOpel Combo Life 1,5 CDTi Innovation 
Motordiesel
Pohonpredný
Počet valcov4
Výkon kW / koní63 / 130
Krútiaci moment300 Nm
Pohotovostná hmotnosť- kg
Maximálna rýchlosť- km/h
Zrýchlenie z 0 na 100- s
Prevodovkamanuálna
Počet stupňov6
Kombinovaná spotreba podľa výrobcu4,0 l / 100 km
Spotreba počas testu5,0 l / 100 km
PneumatikyMichelin Energy Saver





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Peter Hlačik