V Žiline sa opäť objavili podvodníci s rozmieňaním peňazí, pokladníčky vedia obrať o stovky eur


Foto: V Žiline sa opäť objavili podvodníci s rozmieňaním peňazí, pokladníčky vedia obrať o stovky eur Foto: ilustračné / shutterstock.com

Každoročne nás v čase od novembra do konca roka upozorňujú čitatelia na zvýšený pohyb podvodníkov, ktorí sa snažia získať peniaze šikovným spôsobom rozmieňania. Zameriavajú sa na veľké obchody a predajne, kde je zvýšený pohyb ľudí a veľký ruch. Najčastejšie skúšajú oklamať pokladníčky vo veľkých reťazcoch ako Tesco, Kaufland, Billa, Lidl či Coop Jednota.

V Žiline sa podvodníci prvý krát objavili pred približne dvomi dňami a podľa našich informácií sa im už podarilo v niektorých prípadoch uspieť. Doteraz nám čitatelia sprostredkovali informáciu o ich pohybe na sídlisku Hájik a Solinky.

Väčšinou ide o mužov vo veku približne od 30 do 45 rokov, tvár si maskujú čiapkou, prípadne bundou s kapucňou. Snažia sa vyhýbať pohľadom do kamier, preto pozerajú skôr do zeme a prechádzajú sa po obchode so sklonenou hlavou. Spravidla nerobia žiadny veľký nákup, kúpia si len niečo malé v hodnote do 3 eur, zaplatia drobnými mincami a následne skúšajú šťastie s rozmieňaním.

Obyčajne disponujú veľkým počtom malých bankoviek v hodnotách 5, 10, 20 eur a pri požiadavke na ich zmenenie s nimi rýchlo manipulujú - skrývajú ich do vrecka, vyťahujú ďalšie a kombinujú s inými hodnotami. Úmyselne podajú pokladníčke väčšiu sumu pričom povedia o nižšej a snažia sa ju pomýliť. Popritom sa tiež snažia s pokladníčkou komunikovať, aby ju zamestnali, zneistili a následne poplietli.


Šikovným trikom dokážu podvodníci zarobiť behom prvej polminúty asi 80 eur a následne v druhom “kole” podvodu až 150 € za čas okolo jednej minúty. Sú známe aj prípady z minulosti, kedy podvodníci odišli s tristo a viac eurami.

Pracovníci prevádzok, ktorí narábajú s hotovosťou a rovnako aj pokladníci v obchodoch by mali zvýšiť pozornosť. S blížiacimi sa Vianocami budú podvodníci pribúdať. Ak už máte s nimi skúsenosť, dajte nám vedieť.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu