Estónska obdoba Uberu sa chystá do Žiliny, Taxify robí nábor vodičov


Foto: Estónska obdoba Uberu sa chystá do Žiliny, Taxify robí nábor vodičov Foto: ilustračné - pixabay.org

Platforma pre spájanie cestujúcich a vodičov s názvom Taxify, ktorá bola v roku 2013 založená v Estónsku, plánuje rozšíriť svoje služby aj do Žiliny. Vyplýva to z náboru vodičov, na ktorý láka spoločnosť majiteľov vozidiel v Žiline. Princíp služby je podobný známejšiemu Uberu - pomocou mobilnej aplikácie je možné objednať si jazdu.

Práve definovanie tejto “alternatívnej” taxislužby spôsobuje rozkol medzi vodičmi štandardných taxislužieb a majiteľmi vozidiel, ktorí prepravujú cestujúcich takouto formou. Kým jedna strana argumentuje, že ide o poskytovanie služieb na mieru, druhá sa háji tým, že ide o spolujazdu. Vo väčších mestách po celom svete sa v dôsledku nezhôd vyskytli konfrontácie oboch skupín.

Taxikárom prekáža náročná legislatíva a procesy, ktorými pravidelne musia prechádzať pre udržanie koncesie. Vodiči v zdieľanej ekonomike sa v praxi vyhýbajú mnohým povinnostiam, ktoré zaťažujú taxikárov. Najčastejšie ale dokážu poskytnúť výhodnejšie cenové podmienky ako klasickí taxikári.

Na novú formu ekonomiky v digitálnom svete by mali zareagovať zákonodarcovia úpravou zákonov, novelu zákona o cestnej doprave aktuálne predkladá vláda v parlamente, postúpila do druhého čítania. Popularite nových služieb nahráva aj zlé renomé taxikárov v niektorých mestách, vďaka mobilnej aplikácii vidia ich hodnotenie ešte predtým, než si jazdu objednajú.


Vláda chce podporovať digitálne platformy pri podnikaní v preprave osôb

„Cieľom návrhu zákona je vytvoriť vhodnejšie podmienky v oblasti podnikania v taxislužbe, prijatie opatrení smerujúcich k predchádzaniu nelegálneho spôsobu podnikania v taxislužbe a zabezpečiť účinnejšiu kontrolu v tejto oblasti. Zároveň návrh zákona reaguje aj na nové trendy v oblasti kolaboratívnej ekonomiky a podporuje využívanie digitálnych platforiem pri podnikaní v oblasti prepravy osôb,“ uvádza návrh novely. 

Nové znenie zákona si kladie za cieľ zjednodušiť podmienky v taxislužbe, zladiť ich s potrebami taxikárov v praxi a nastaviť vhodnejšie princípy tak, aby sa v čo najväčšej miere zamedzilo nelegálnemu spôsobu podnikania v taxislužbe. Vláda deklaruje snahu podporovať využívanie digitálnych platforiem pri podnikaní v oblasti prepravy osôb. 

Konkurenčný UBER v Bratislave zakázal Okresný súd I. v marci tohto roku, Taxify funguje naďalej okrem hlavného mesta aj v Košiciach. Pred niekoľkými dňami pridali k podporovaným mestám aj Prešov a Nitru, kde je aplikácia aktívna od 26. októbra. Vďaka novele by sa však na slovensko mohla vrátiť aj spoločnosť UBER.

Spoločnosť Taxify sme požiadali aj o vyjadrenie k tomu, kedy by približne mohla byť služba v Žiline spustená, vyjadrenie sme nedostali. Dátum štartu Taxify v Žiline je zatiaľ neznámy. V Prešove a Nitre sprevádzajú štart služby výrazné zľavy na propagáciu novinky.  V máji 2018 dosiahla platforma celosvetovo 10 miliónov užívateľov. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu