V Žiline otvorili prvú úplne bezlepkovú cukráreň, čoskoro prinesie aj kurzy pečenia


Foto: V Žiline otvorili prvú úplne bezlepkovú cukráreň, čoskoro prinesie aj kurzy pečenia
Galéria: 12 fotiek

Počet celiatikov sa, s rastúcim počtom obyvateľov aj zlepšovaním osvety, neustále zvyšuje aj na Slovensku. Odhadom trpí ochorením viac ako 1 percento celosvetovej populácie. Receptom na kontrolu choroby je prísna bezlepková diéta. Dnes už takmer každý z nás pozná vo svojom okolí aspoň jednu osobu, ktorá je odkázaná na bezlepkovú stravu.

V minulosti bol život “bez lepku” o niečo náročnejší, dnes máme, našťastie, k dispozícii množstvo produktov. Rastúci trend zaznamenávajú medzi bezlepkovými potravinami aj rôzne koláče, dezerty a zákusky. Veď prečo by si aj celiatici nemohli pochutiť na lákavých dobrotách. Najnovšie majú túto možnosť už niekoľko týždňov aj v Žiline, keďže na sídlisku Solinky vznikla prvá úplne bezlepková cukráreň s názvom Delightilli.

Táto značka sa prezentuje ako synonymum pôžitku a cukrárskeho umenia. Vznikla pod vedením mladej ambicióznej šéfcukrárky Petry Illeovej, ktorá vo svojich dezertoch spája luxusný vzhľad s lahodnou chuťou bezlepkových koláčov. Aby sme o tomto skvelom nápade zistili viac, položili sme jej niekoľko otázok.

Čo by ste nám bližšie povedali o značke Delightilli, ako vznikla a čo je jej hlavnou myšlienkou?

Značku Delightilli som vymyslela pred niečo vyše dvomi rokmi a vznikla z anglického slovíčka „delight“, čo znamená pôžitok. A ja som naozaj bohémom do špiku kostí a najviac zo všetkého milujem fantastické jedlo (a to aj „napriek“ svojej prísnej celiakii). A to učím aj svojich čitateľov či našich zákazníkov cukrárne, že jedlo (ale aj život) si môžete a viete vychutnať bez ohľadu na to, akú máte alergiu či intoleranciu.

V skutočnosti táto značka vznikla „len“ ako odpoveď na moju aktivitu. Som veľmi podnikavý človek a preto, keď sme boli s priateľom medzi sezónami doma (pracovali sme sa na luxusných výletných riečnych lodiach a plavili sme sa po Európe), rozmýšľala som nad tým, čo by som mohla robiť navyše tak, aby som si to mohla so sebou brávať na loď. Vymyslela, som si, že napíšem knihu - akýsi sumár mojich rokmi overených bezlepkových receptov, najskôr len tak pre seba, no moje okolie bolo z tejto myšlienky tak nadšené, že celý tento projekt, ako tomu ja rada hovorím, nabral na obrátkach.

A tak dnes píšem svoj blog o bezlepkovom pečení, spolupracujem s firmou Novalim či portálom Celiakia.sk, pre ktorých vymýšľam nové bezlepkové recepty a značka Delightilli sa mi rozrástla do troch pod-projektov. Prvým je kniha (ešte nevyšla) s mojim blogom o pečení, druhým je naša úplne bezlepková cukráreň a ako posledné som spustila môj srdcový projekt Škola bezlepkového pečenia Delightilli, čo sú vlastne kurzy bezlepkového pečenia. 

Ako ste sa vlastne dostali k profesii cukrárky?

Od malička som milovala kuchyňu a všetko čo sa v nej mihlo. Približne vo svojich 12-tich rokoch som sama upiekla svoju prvú tortu starkej na narodeniny. Odvtedy som vypekala takmer pravidelne. Asi v šestnástich rokoch mi diagnostikovali najvyšší stupeň celiakie a v tom čase som s pečením na nejaký čas sekla úplne. V tom, aby som naň nezavrhla úplne, mi pomohla moja mama, ktorá sa snažila vyčarovať doma čokoľvek, čo by mi aspoň trochu chutilo. A tak som aj ja začala experimentovať a neúnavne hľadať bezlepkové produkty.

Keď som sa nedostala na svoju vysnívanú vysokú umeleckú školu, povedala som si, že nebudem študovať len preto, aby som študovala a po strednej škole som začala pracovať ako kozmetická poradkyňa. Samozrejme, počas tohto obdobia som sa veľmi aktívne venovala bezlepkovému pečeniu a poškuľovala som po myšlienke, že by som začala piecť bezlepkovo aj profesionálne. S podporou môjho bývalého priateľa som začala navštevovať rekvalifikačný cukrársky kurz a vzápätí po jeho absolvovaní som si našla prácu na výletnej riečnej lodi a na dlhší čas som odišla do zahraničia.

V Žiline ste otvorili prvú úplne bezlepkovú cukráreň, čo Vás k tomu priviedlo?

Ak mám byť úprimná, dlho som sa tejto myšlienke bránila - tušila som, koľko to je roboty, otvoriť niečo také.  Ale nakoľko mám prísnu celiakiu, bez overenia surovín som si niekedy ťažko niečo dopriala aj mimo domu. A odkedy som začala rozvíjať svoju značku, komunikovala som s ľuďmi, s ktorými sme prišli na ten istý problém. Že v kuchyniach často dochádza ku kontaminácii lepkom, že nám z toho býva zle a preto mnohým skrátka neveríme.

Galéria: 12 fotiek

Ako profesionálna šéfcukrárka poznám zákulisie kuchýň a bohužiaľ musím skonštatovať, že nielen u nás ale aj v zahraničí skrátka buď nemajú znalosti o daných alergiách, ochotu či si skrátka vôbec neuvedomujú, čo svojou nedbalosťou môžu druhým spôsobiť. Nejeden krát som odchádzala z reštaurácie v kŕčoch a verte mi, že takto netúžite prežiť romantický večer a často aj noc. No teším sa z toho, že profesionálov, ktorí si uvedomujú túto problematiku pribúda a že stále sú medzi nami takí, ktorým záleží na kvalite, ktorú zákazník dostane.

Vaše koláče a dezerty vyzerajú neskutočne lákavo, sú naozaj všetky úplne bez lepku?

Ďakujem. Áno, úplne všetky sú z prirodzene bezlepkových múk, ktoré som zvolila práve preto, aby si naše dezerty mohli dopriať aj ľudia s alergiou na pšenicu. Na trhu totižto existujú odlepkované pšeničné múky, ktoré nejakým zázrakom dostali pomenovanie bezlepkové, no na základe mojich vlastných skúseností som tieto múky vylúčila.

Galéria: 12 fotiek

V našom sortimente nájdete aj prirodzene bezlaktózové dezerty, ktoré robím výlučne z rastlinných mliek a tukov, práve preto, aby si ich mohli dopriať aj ľudia s alergiou na kravskú bielkovinu. A ako posledné sme do sortimentu pridali prirodzene nízkosacharidové dezerty, ktoré zasa robím bez umelých sladidiel. Každý takýto dezert nájdete u nás vo vitrínke aj s prepočítanými sacharidovými jednotkami.

Na sociálnych sieťach sme zachytili informáciu, že pripravujete školu bezlepkového pečenia, na čo všetko sa v nej môžu ľudia tešiť?

Teším sa, že sa na ňu pýtate. Školu bezlepkového pečenia som pripravila práve pre ľudí, ktorí milujú pečenie, no v tom bezlepkovom akosi tápajú. Začíname so základnými kurzami o bezlepkovom kysnutom pečení, kde si povieme o bezlepkových múkach ako takých, ako a prečo ich spolu kombinovať, ktoré múky sú na čo a prečo vhodné, čo všetko dotvára dokonalé bezlepkové kysnuté cesto, ktoré pravidlá zaručujú úspech bezlepkového pečiva a nakoniec som to všetko pretkala mojimi osobnými skúsenosťami, radami a trikmi.

Prvý kurz máme túto sobotu 3.11.2018, ktorý je však už plný a ďalší a zároveň posledný v tomto roku sa bude konať 24.11.2018 v priestoroch našej cukrárne. Všetky podrobné informácie o kurze, cene ako aj registráciu nájdu záujemcovia na našej facebookovej stránke Delightilli cukráreň priamo v udalosti. Ak by ste informácie nenašli, pokojne nás môžete kontaktovať aj správou na Facebooku alebo zavolať na číslo, ktoré máme uvedené na stránke.

Po sérii základných kurzov chystám aj nadväzujúce pokročilé kurzy bezlepkového pečenia, kde si vezmeme na mušku francúzske pečivo, talianske či naše tradičné slovenské kysnuté dobroty, takže sa jednoznačne máte na čo ešte tešiť :-)

Aký je Váš najobľúbenejší zákusok a čo najradšej si u Vás doprajú zákazníci?

Jednoznačne Čokoládová Parížanka! Je to samá pravá domáca parížska šľahačka plná kakaa, čokolády, doplnená malinami a nakoniec zaliata poctivou čokoládovou ganachou. A musím povedať, že aj u našich zákazníkov je naozaj jednou z najobľúbenejších tortičiek. O prvenstvo sa bije ešte so Schwarzwaldskou tortou, ktorá je typická pre nemecké cukrárne, odkiaľ som si recept na ňu aj doniesla. Je to lahodná smotanovo - višňová torta. Posledné dni nás obľúbenosťou u zákazníkov prekvapuje bezlaktózová punčová guľka, ktorá je plná čokolády, malinového sirupu, rumu a višní. Ale medzi našimi zákazníkmi frčia aj naše cheesecaky, punčák, brownies či veterníky.

Naše koláče nielen vyzerajú ale aj chutia vynikajúco. Hovorím to hlavne preto, že mnoho ľudí má voči výrobkom bez lepku predsudky a myslia si, že im chutiť nebudú. Avšak, minimálne polovica našich zákazníkov nie sú celiatici ani nemajú žiadnu alergiu.

Galéria: 12 fotiek

Ako som už skôr spomínala, na kvalite si dávame ozaj záležať a platí to rovnako aj pri nápojoch. Mnohí naši zákazníci sa nám vracajú na našu kávu Habesh - lahodnú etiópsku kávu s príbehom a srdcom, či naše čajíky značky Basilur. Na čo som obzvlášť hrdá, je spolupráca s najstarším ovocným sadom na Slovensku - Emilove sady a nielen naši najmladší zákazníci si tak môžu plnými dúškami vychutnať džúsiky prvotriednej kvality.

Koľko dezertov a koláčov máte v ponuke novej cukrárne a ako často ich obmieňate?

Naša ponuka veľmi závisí od toho, ako k nám chodia zákazníci - cez týždeň je to menej, cez víkend viac. No presne zrátané to nemáme, ale cez týždeň si môžu vybrať z približne 10 druhov zákuskov a od štvrtku, najneskôr piatku máme už víkendovú ponuku, kedy si môžu vybrať až z približne 15 druhov.

Vo vitrínke máme už aj nejaké stálice ako spomínanú Parížanku, Schwarzwaldku, punčové guľky, cookies, brownies, cheesecaky či Tvaroháčku. Našu ponuku obmieňam približne každé 2 dni, pretože ma to isté dookola nebaví piecť :-) Okrem toho mám pripravenú ponuku koláčov, ktoré som robila v zahraničí a niektoré sú naozaj famózne, takže to obmieňam tak často, ako to ide, aby si naši zákazníci našli vo vitríne zakaždým aj niečo nové a aj niečo obľúbené.

Ďakujeme za vyčerpávajúce odpovede.

Prvá úplne bezlepková cukráreň v Žiline sa už za prvé týždne fungovania teší veľkému záujmu. Ako vidieť, majiteľka Petra si dáva na všetkom skutočne záležať a robí maximum pre to, aby boli zákazníci spokojní. V rámci ďalších aktivít sa tiež snaží ľuďom priniesť aj niečo navyše, v podobe odovzdávania informácií, tipov, rád a receptov. 

Ak poznáte vo svojom okolí celiatikov, určite im o cukrárni Delightilli povedzte. Zastaviť sa však môžete aj sami, nielen vyskúšať chutné bezlepkové dezerty ale aj dobrú kávu a čaj. Cukráreň sa nachádza na sídlisku Solinky, v budove Drevona Žilina.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: PR Delightilli