Výpadky elektriny prekročili hranicu kalamity, situácia sa oproti ránu zhoršila


Foto: Výpadky elektriny prekročili hranicu kalamity, situácia sa oproti ránu zhoršila Foto: ilustračné

Na Slovensku naďalej pretrváva veterné počasie a silné búrky. Toto nepriaznivé počasie sa podpísalo pod viaceré výpadky elektriny, popadané stromy a strhnuté strechy. V priebehu dopoludnia sa situácia s výpadkami elektrickej energie na strednom Slovensku zhoršila. Bez elektriny je v tomto čase takmer 17-tisíc odberných miest. Počet výpadkov už dosiahol parametre kalamity. 

„Stredoslovenská distribučná (SSD) eviduje 13 porúch na vedeniach vysokého napätia a desiatky porúch na vedeniach nízkeho napätia. Mimo prevádzky je takmer 200 distribučných trafostaníc. Môžu za to najmä popadané stromy a konáre, ktoré poškodili vedenia,“ informoval hovorca spoločnosti Stredoslovenská distribučná Miroslav Gejdoš.

Najhoršia situácia je podľa jeho slov na hornej Orave, v Terchovej a v okolí Rajca. Bez elektriny je aj časť Vyhní, Hornej Štubne, Ružomberka a Partizánskej Ľupče. Na Orave je bez elektrickej energie momentálne približne stovka trafostaníc. Bez prúdu je tak časť Trstenej, Liesek, Brezovica, Vitanová, Hladovka, ale aj Zákamenné a Oravská Jasenica. 


„Tam, kde to okolnosti dovoľujú, sa snažia dispečeri zo žilinskej centrály premanipulovať distribúciu elektrickej energie tak, aby mali domácnosti prúd z iných nepoškodených vedení. V mnohých prípadoch to však nie je možné a obyvatelia musia čakať na fyzické odstránenie poruchy. Pracovníci údržby SSD sú v teréne v posilnených skupinách a robia všetko preto, aby obnovili dodávku elektriny čo najskôr,“ spresnil Gejdoš.

Elektrikárom najviac komplikujú prácu neustále padajúce stromy, počasie a neprístupný, prípadne rozmočený terén. Podľa aktuálnej predpovede by sa malo počasie postupne zlepšovať a vietor by mal slabnúť. Akonáhle prestanú pribúdať ďalšie poruchy, elektrikári budú môcť odstrániť všetky závady a sprevádzkovať distribučnú sieť.

„Obyvateľov stredného Slovenska by sme chceli požiadať o trpezlivosť a v neposlednom rade aj o opatrnosť. Ak budú svedkami nejakej mimoriadnej udalosti v súvislosti s elektrickým vedením, je nutné, aby to nahlásili na poruchovú linku Stredoslovenskej distribučnej: 0800 159 000. Ide najmä o prípady potrhaných vodičov spadnutých na zem, ktoré iskria či iné nebezpečné situácie. Zároveň ich však žiadame, aby zbytočne nepreťažovali poruchovú linku, pokiaľ to nie je nevyhnutné,“ uzavrel Miroslav Gejdoš.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: SSD