Nájdená tisíceurová “bankovka“ pred NBS v Žiline je iniciatívou na zvýšenie volebnej účasti


Foto: Nájdená tisíceurová “bankovka“ pred NBS v Žiline je iniciatívou na zvýšenie volebnej účasti Foto: TS Za naše mesto

Včera sme vás informovali o zaujímavom náleze “bankovky” s nominálnou hodnotou 1000 eur neďaleko budovy NBS v Žiline. Nakoľko je najvyššia hodnota oficiálnych platidiel eurozóny polovičná, bolo jasné, že zväzok zabalený v igelite nemá za cieľ zmiasť okoloidúcich.

Dnes informovala iniciatíva Za naše mesto o dôvodoch, prečo vytvorili takýto formát a čo znamená “Žilinská tisícka”, ako bankovku nazvali. Cieľom je zvýšiť volebnú účasť poukázaním na výšku financií, o ktorých volení poslanci v Mestskom zastupiteľstve rozhodujú každý rok. Na každého zapísaného voliča v Žiline pripadá ročne približne tisíc eur.

„Nejedná sa samozrejme o napodobeninu, keďže reálna 1000€ bankovka neexistuje. Je to jedinečná jednostranná grafika so žilinským motívom. Chceli sme ňou ukázať, že na každého voliča v meste Žilina pripadá z mestského rozpočtu približne tisíc € ročne. Keďže rozpočet mesta Žilina bol v roku 2017 spolu 71 285 680,- € a podľa informácií Štatistického úradu bol počet zapísaných voličov v Žiline v posledných komunálnych voľbách spolu 71 277, tak to vychádza takmer presne,“ dodal za iniciatívu Vladimír Randa.

Spolu s Luciou Ďurajkovou, Dominikom Hriníkom, Marekom Richterom a Karolom Haasom pozývajú Žilinčanov 10. novembra 2018 k volebným urnám s odkazom, že oni sami môžu rozhodnúť o využití ich “Žilinskej tisícky”:


„O týchto peniazoch rozhodujeme všetci prostredníctvom svojich volených zástupcov. Preto 10. novembra 2018 nezostaňte doma. Choďte voliť a rozhodnite, čo bude za vaše peniaze mesto Žilina robiť v najbližších 4 rokoch!“





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu