Dnes o 17:00 uzatvoria lávku medzi Brodnom a Vraním, začína jej obnova


Foto: Dnes o 17:00 uzatvoria lávku medzi Brodnom a Vraním, začína jej obnova
Galéria: 5 fotiek
Foto: ilustračné

Mesto Žilina informovalo, že dnes o 17:00 hod. začne platiť uzatvorenie lávky Brodno v Žiline, ktorá spája túto mestskú časť s Vraním. Dôvodom je obnova, ktorú začína mesto realizovať s takmer ročným oneskorením oproti pôvodnému plánu. Oceľovú lávku s dvaapolmetrovou mostovkou postaví víťaz verejného obstarávania - spoločnosť EUROVIA SK, a.s.

Ma oneskorenie výstavby malo vplyv niekoľko faktorov, medzi inými aj námietka jedného z uchádzačov. Pre žiakov materskej školy z mestskej časti Vranie bude v pondelok 29. októbra zabezpečený školský autobus, ktorý má nasledovné odchody. V takomto režime sa budú žiaci prepravovať až do skončenia rekonštrukcie, ktorá by mala trvať maximálne 3 mesiace.

  • 07.30 hod. - lavička vo Vraní do ZŠ s MŠ Brodno
  • 13.30 hod. - ZŠ s MŠ Brodno k lavičke vo Vraní
  • 16.05 hod. - ZŠ s MŠ Brodno k lavičke vo Vraní

Mesto síce zabezpečuje dopravu pre žiakov škôlky a školy v Brodne, medzi časťou ostatných obyvateľmi však uzavretie lávky vyvolalo nevôľu. Na približne mesiac budú odkázaní na spoj č.30, ktorý v pracovných dňoch premáva ráno každú hodinu (5:15, 6:15 a 7:15), no po štvrť na osem je najbližší spoj až o 9:27, následne 11:29 a 13:07. Iní obyvatelia poukázali na to, že najmä starší ľudia bez automobilu budú mať problém vyzdvihnúť si napríklad poštu.


„Reakcie na výstavbu novej lávky sú otrasné. Ak ste boli alebo teraz ste proti výstavbe novej lávky, tak to treba povedať. Výstavbu novej lávky som nepresadzoval pre seba, ale hlavne pre bezpečnosť našich detí a všetkých čo ju používajú. Odvoz detí do a zo školy je zabezpečený. Škola upravila vyučovanie tak, aby deti stihli odchody autobusu.
Viem, že pre niektorých občanov do asi 15.januára sťažená, ale odstávka lávky je nutnosťou,“
uviedol na margo sťažností poslanec za Vranie Ján Púček.

Faktom zostáva, že rekonštrukcia lávky predstavuje z bezpečnostného hľadiska nevyhnutnosťou, keďže stará už mohla predstavovať bezpečnostné riziko. Ako poukázali iní obyvatelia, na Slovensku sú stovky dedín, v ktorých ľudia cestujú za bežnými službami do susedných obcí či miest a intenzita spojov je častokrát aj nižšia.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu