Pri príležitosti 100. výročia ČSR založia dobrovoľníci pri Lesoparku Sad Slobody


Foto: Pri príležitosti 100. výročia ČSR založia dobrovoľníci pri Lesoparku Sad Slobody Foto: ilustračné

Už 10. novembra 2018 budú dobrovoľníci v Žiline, združení okolo Hájovne, zakladať mestský ovocný Sad Slobody. Pridajú sa tak k desiatkam podobných iniciatív po celom Slovensku a v Českej republike. Týmto aktom si pripomenú tiež sté výročie výsadby Stromov Slobody, ktoré sú živými pamätníkmi vzniku Československej republiky.

„Ide o myšlienku revitalizácie pásma ovocných sadov, tiahnúc sa od Hájovne po predmetnú oblasť plánovaného sadu. Začíname na mestskej parcele po konzultáciách a súhlase s kompetentnými osobami z metského úradu. Stromy a potrebný materiál pre ich následnú ochranu bude z časti preplatené z mesta a pre časť finančných zdrojov sme oslovili firemných sponzorov. Stále je možné prispieť či na zakladanie sadu, alebo následnú údržbu, ktorú by sme mali radi vo svojej réžii,“ uviedli organizátori.

V sade budú zabudnuté ovocné odrody, ktoré škôlkuje Ľudovít Vašš z obce Nová Bošáca a časť bude zakúpená z Bojkovíc, kde sa podobne pestujú odolné staré odrody. Dobrovoľníci plánujú vysadiť približne 60 kusov drevín a vy im môžete pomôcť.

O Sad Slobody sa po vysadení budú aj starať

„Pozvaní sú všetci ľudia, ktorým nieje ľahostajné v akom prostredí trávime voľný čas a ktorý sa chcú dozvedieť niečo o zakladaní ovocného sadu, pretože bude s nami skúsený ovocinár/sadár/arborista Ján Supuka, ktorý dohliadne na odbornú stránku akcie,“ dodávajú organizátori výsadby. 

Plánovaný sad bude orientovaný v lokalite, ktoré vždy malo svoje nedoceniteľné “Genius Loci”. Konkrétne hovoríme o mestskej parcele pod pomyselnou hranicou lesoparku č. 4947 K. Ú. Žilina. Bodom stretnutia búdu lavičky pri vstupe do Lesoparku Chrasť (orientačná tabuľa) v čase od 9:30 do 10:00. 

Po založení sadu sa oň budú členovia novovznikajúceho projektu Hájovňa starať. „Nápad vznikol v kruhu členov OZ PreNos, popri novo vznikajúcom projekte Hájovňa, so spoluprácou s mestom Žilina. Hájovňa okrem kultúrnej sféry v meste Žilina sa má v pláne a bude intenzívne zapájať do prostredia zelene v jej bezprostrednej blízkosti. Po akcii je v priestoroch Hájovne plánovaný koncert, všetci sú vítaní,“ uzavreli dobrovoľníci, ktorí v spolupráci s mestom stromy vysadia. 


Bude zabezpečené

približne 60 ovocných stromov
komplet potrebný materiál
náradie
dačo pod zub
niečo na zahriatie

Treba si priniesť

pracovné rukavice
pevnú obuv
teple oblečenie
a samozrejme dobrú náladu 

Program 

9:30 - 10:00 - sa stretávame
10:00 - 10:20 - stručný teoretický výklad o zakladaní ovocného sadu
10:30 - 14:00 - podľa skupiniek začneme pracovať
14:00 - 14:40 - bude nachystané občerstvenie
14:40 - 17:30 - pokračujeme v práci
18:00 - vyhodnotenie, poďakovanie
19:00 - všetci zúčastení sú pozvaní na koncert, ktorý bude večer v priestoroch Hájovne 


Miesto: Lesopark Chrasť Žilina
Dátum: 10.11.2018 - 09:30



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu