Mesto Žilina získalo ocenenie v kategórii Aktívna samospráva v rámci Európskeho týždňa mobility


Foto: Mesto Žilina získalo ocenenie v kategórii Aktívna samospráva v rámci Európskeho týždňa mobility Foto: Mesto Žilina

Zástupcovia žilinskej radnice si včera v Banskej Bystrici prevzali unikátne ocenenie celonárodnej súťaže Európsky týždeň mobility (ETM) 2018. Mesto Žilina triumfovalo v kategórii Aktívna samospráva.

Členovia hodnotiacej komisie ocenili okrem počtu pripravovaných a zrealizovaných opatrení v meste aj aktivity počas kampane ETM 2018, ale predovšetkým systematickú prácu pri hľadaní možností, ako znižovať emisie v meste a podporovať čisté formy dopravy. Mesto vypracovalo Akčný plán nízkouhlíkovej mobility, ktorý podporuje nízkoemisné zóny a zóny s obmedzenou dopravou, no zameriava sa i na parkovanie, verejnú dopravu, cyklodopravu, pešiu dopravu a elektromobilitu.

V meste prebieha výstavba cyklotrasy V6 spájajúcej sídliská Solinky a Vlčince a pribudlo ďalších 84 kusov cyklostojanov, servisné stojany a “bikeboxy” pre úschovu bicyklov. Vozidlá MHD neustále modernizujeme a rekonštruuje sa aj infraštruktúra. Oddelenie mobility na žilinskom mestskom úrade je podľa odbornej komisie navyše ukážkovým príkladom dobrej praxe pre ostatné samosprávy.

Zástupcovia mesta si v Banskej Bystrici prebrali cenu za kategóriu Aktívna samospráva. Zdroj: Mesto Žilina

Žilina sa do súťaže v rámci Európskeho týždňa mobility zapojila s viacerými zaujímavými aktivitami, či už kampaňou Do práce na bicykli 2018, vybudovaním Pumptrackovej dráhy na Vodnom diele, vypracovaním akčného plánu nizkouhlíkovej mobility či prípravou bikesharing systému. Jednotlivé aktivity hodnotila odborná komisia Slovenskej agentúry životného prostredia, ktorá následne zo všetkých prihlásených samospráv vybrala víťazov.


Ocenenie aktívnej samosprávy je dôkazom, že sa v našom meste čoraz viac využíva bicykel ako ekologická forma dopravy a že sa nám darí vytvárať vhodné podmienky pre jej ďalší rozvoj,“ uviedol žilinský primátor Igor Choma a vyzdvihol vzájomnú spoluprácu a spolupatričnosť rôznych inštitúcií a organizácií, ktoré sa podieľali na príprave a realizácii opatrení v oblasti mobility.

Žilina získala ocenenie v tejto súťaži už po tretí krát. V roku 2014 bodovala v kategórii Efektívne trvalé opatrenie a o rok neskôr v kategórii Aktívna samospráva.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina