Dobšinského sad na sídlisku Vlčince bude čoskoro dokončený, výstavba trvala takmer tri roky


Foto: Dobšinského sad na sídlisku Vlčince bude čoskoro dokončený, výstavba trvala takmer tri roky
Galéria: 7 fotiek

Premena zdevastovanej, asfaltovo-betónovej plochy na park s ovocnými stromami na sídlisku Vlčince, sa pomaly blíži ku koncu. Dielo zavŕši vybudovanie kamerového systému a výsadba stromov. Mesto Žilina získa ďalšiu zelenú plochu s využitím na relaxáciu.

Aj napriek tomu, že mnoho zelených plôch v meste postupne nahrádzajú betónové stavby, na žilinskom sídlisku Vlčince sa deje pravý opak. Vo vnútrobloku na Dobšinského ulici nahradil zanedbaný priestor nový sad s prvkami parku. Vízia, ktorú predostrela vedeniu mesta poslankyňa Martinková, sa tak stáva skutočnosťou.

Názory na realizáciu sa medzi obyvateľmi sídliska rôznia, napríklad v máji 2016 sme oslovili čitateľov v ankete s tým, či súhlasia s daným dielom. Takmer 1000 hlasujúcich rozdelilo svoje odpovede na 84% áno 16% nie. 

Aj keď premena pôvodne nevyužitej plochy trvá pomerne dlho, už čoskoro bude miesto prístupné nielen obyvateľom Vlčiniec.  Prečo stavba vyžadovala až tak dlhý čas, sme sa spýtali iniciátorky myšlienky, poslankyne Ivety Martinkovej.

„Nepredpokladala som, že to bude také veľmi náročné.  Na ceste k realizácii parku som sa stretla s nečakanými úskaliami a nevôľou mnohých odovzdať občanom takúto oázu na sídlisku. Môj názor, že sa treba vrátiť späť k prírode a že naši občania si zaslúžia oveľa viac, sa stretával s nepochopením. O každú ďalšiu sumu na vykonanie diela som musela mestské zastupiteľstvo doslova prosiť. K tomu nekonečne zdĺhavé procesy verejných obstarávaní či realizácia plná nepredvídaných prekážok,“ opisuje poslankyňa.

Vo vnútrobloku na Dobšinského bol nielen odstránený betón, ale objavili sa aj nové, na sídliskách zatiaľ neznáme prvky. V parku sa okrem lavičiek a košov nachádzajú dve fontány na pitie, terénne vlny či bosonohý chodník. Vzniklo aj nové moderné pieskovisko.

Galéria: 7 fotiek

„Vzhľadom k tomu,  že dielo je potrebné aj chrániť, posledná suma, ktorú som na MZ vyžiadala, bola určená sčasti aj na kamerový bezpečnostný systém a oplotenie,“ hovorí Martinková. Oplotenie už bolo realizované a v týchto dňoch by malo byť začaté aj budovanie kamerového systému.

Celý proces premeny trval takmer 3 roky

Premena betónu na zeleň trvala dlhšie, ako si všetky zainteresované strany priali. Dôvodom boli aj nízke financie na realizačný projekt. Do verejného obstarávania sa, pravdepodobne pre neatraktívnu odmenu, neprihlásil dvakrát nikto. Až na tretíkrát sa podľa slov poslankyne podarilo projekt vysúťažiť.

Jediný uchádzač má blízko k synovi poslankyne, čo prirodzene vyvoláva otázky o rodinkárstve. Iveta Martinková však dodáva, že partia mladých projektantov realizovala projekt až na základe jej prosby, keďže nezáujmom by bol ohrozený. Zaujímavosťou je, že podľa vyjadrení kompetentného zamestnanca Mesta Žilina bolo v treťom kole oslovených 332 uchádzačov: 


„ Bolo veľmi jednoducho možné, že by náročná technicko-ekonomická štúdia, ktorú som primátorovi odovzdala bez nároku na akúkoľvek odmenu,  zapadla prachom niekde v zásuvke ako mnoho iných. Pochopila som až neskôr, že neexistovala úprimná snaha pre vykonanie tohto diela, keďže na realizačný projekt bolo vyhradených 5000 €.  Takáto cena nebola pre nikoho zaujímavá. Prešli dve verejné obstarávania a nikto sa neprihlásil. Keď sa to stalo aj pri vyhlásení tretieho verejného obstarávania, poprosila som mladých projektantov, ktorí pracujú pri mojom synovi a ktorí zdarma urobili štúdiu, aby sa do tohto obstarávania prihlásili. Bola to od nich ďalšia charitatívna činnosť. Projekt bol náročný a celá vyhradená suma 5000 €  bola rozdelená medzi geodetom (polohopisné a výškopisné zameranie cca 2600 m2), krajinným architektom a projektantmi jednotlivých prípojok. K procesu verejného obstarávania prikladám vyjadrenie kompetentného zamestnanca mesta:”

Na základe Vašej požiadavky vo veci obstarania projektovej dokumentácie: Revitalizácia verejného priestoru vo vnútrobloku na Ul. Dobšinského, Žilina - Vlčince, Vám oznamujem:

  1. Prvé verejné obstarávanie vyhlásené dňa 06.10.2015 transparentne na www.zilina.sk bolo zrušené (zrušenie na www.zilina.sk). Nakoľko stránku navštevuje len obmedzený počet podnikateľských subjektov, bolo rozhodnuté o postupe cez celoslovenský system Ministerstva vnútra SR - Elektronický kontraktačný systém (ďalej len EKS). Žiaľ najhoršiu bilanciu počtu ponúk máme zo zverejňovania na našej internetovej stránke.
  2. Druhé verejné obstarávanie vyhlásené 23.11.2015 cez EKS bolo zrušené z dôvodu nepredloženia žiadnej ponuky.
  3. Tretie verejné obstarávanie vyhlásené 04.12.2015 bolo úspešné - počet oslovených uchádzačov 332, víťazný jediný uchádzač emproject, s.r.o.,Revolučná 10, 01001 Žilina - cena 5000 EUR bez DPH. Zmluva 09.12.2015

S úctou Ing. Roman Osika, úsek primátora, oddelenie verejného obstarávania.

Galéria: 7 fotiek

Po vydaní stavebného povolenia začalo mesto procesy verejného obstarávania na jednotlivé etapy stavebných prác. Na sociálnych sieťach sa objavila ďalšia kritika, tentokrát na cenu zhotovenia všetkých prác. Tá sa pohybuje v sume okolo 200-tisíc eur. Čo všetko táto suma zahŕňa, sme sa preto opýtali poslankyne:

„Nie som odborník na stavebné práce a ani na verejné obstarávanie. Je plne v kompetencii investičného odboru a odboru verejného obstarávania, aby dohliadal na transparentné obstarávanie a taktiež objem a kvalitu stavebných prác. Z môjho pohľadu nešlo o jednoduchú stavbu. Zahŕňala náročné rozbitie asfaltu a betónu, jeho naloženie, odvoz a odbornú likvidáciu, ďalej návoz veľkého množstva hliny a úpravu terénu. K tomu zavedenie elektriky, zavedenie vody a odpadu, vybudovanie chodníkov, nákup a inštaláciu mobiliáru, dvoch fontánok na pitie, vybudovanie terénnych vĺn, oporného múrika, pieskoviska, bosonohého pocitovového chodníka, oplotenia, altánku a kamerového systému.” 

Podobné sumy sa v meste investovali aj do iných parkov

Mesto Žilina priebežne investuje do parkov v blízkosti centra aj v prímestských častiach. Na rekonštrukciu parku v Závodí, kde sa neodstraňoval betón, bolo vyhradených viac ako 200-tisíc eur. Samotná fontána ako vodný prvok Parku Ľudovíta Štúra stála 261 542 eur, teda viac ako celá realizácia premeny vnútrobloku na Vlčincoch. 

Pri rekonštrukcii “Bôrického” parku podala ruku Nadácia Kia Motors Slovakia, ktorá sa podieľala výrazným dielom na financovaní všetkých etáp. 

Galéria: 7 fotiek

Okrem radosti z tejto premeny, ktorú má veľká časť obyvateľov, sa objavujú aj protesty. Niektorí občania namietajú, že pieskovisko a park sú dva samostatne oplotené objekty. „Ako som už spomínala, je nie som krajinný architekt, ktorý je autorom diela a nerozhodujem o takýchto veciach. Napriek tomu sme tému možného prepojenia pieskoviska a sadu koridorom už otvorili. Všetko je to ešte vo vývoji, a je teda aj možné, že sa tieto dva objekty v budúcnosti prepoja,“ uzavrela Martinková.

Kedy bude park definitívne otvorený? Nateraz je ťažké povedať presný dátum, všetko závisí na konaní príslušného odboru na meste. Dielo má zavŕšiť práve dobudovanie kamerového systému a posledná výsadba stromov, ku ktorej chcú prizvať aj deti, aby vďaka prítomnosti hľadeli na potrebu ochranu parku aj v budúcnosti. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu