Knihobúdka pribudla aj na Bulvári, v Žiline funguje projekt už štyri roky


Foto: Knihobúdka pribudla aj na Bulvári, v Žiline funguje projekt už štyri roky

Pred niekoľkými dňami pribudla na Bulvári, v blízkosti sochy Antona Bernoláka, knihobúdka. Projekt poznajú Žilinčania veľmi dobre, už štyri roky funguje ako priestor pre predĺženie života knižiek.

Princíp je jednoduchý - búdka funguje ako verejná knižnica, z ktorej si môžete knihu požičať a po prečítaní si ju ponechať, alebo vrátiť. Takisto ak máte vy knižky, ktoré by ste radi posunuli niekomu, knihobúdky sú ideálnym spôsobom.

„Projekt knihobúdok sme sa rozhodli urobiť s priateľmi na vzor iných európskych miest, kde už vtedy tento projekt úspešne fungoval. Pomocou knihobúdok sme chceli povzbudiť ľudí k spontánnym úsmevom, rozhovorom, k vzájomnému spoznávaniu sa a v neposlednom rade aj k čítaniu. Zároveň sme v knihobúdkach videli výbornú možnosť, ako predĺžiť život samotným knižkám. Projekt sme rozbehli v lete pred štyrmi rokmi, kedy sme osadili v Žiline 7 knihobúdok. V pláne sme ich mali osadiť 10, ale mesto nám dalo povolenie len na 5 knihobúdok. Ďalšie 2 sme osadili po dohode s riaditeľom Fakultnej nemocnice s poliklinikou v ich areáli,“ uviedol jeden z autorov nápadu Michal Danek.

Budkám neprospieva občasný vandalizmus

Kompletnú mapu presného umiestnenia knihobúdok poskytuje stránka www.knihobukda.sk. Partia nadšencov kontrolovala búdky po osadení pravidelne na týždennej báze, prvotné štatistiky boli viac ako uspokojivé - projekt sa ujal, knižky migrovali z jedného miesta na druhé a dopĺňať ich bolo treba len občas. Autori nápadu postupom času dospeli k poznaniu, že knihobúdky žijú vlastným životom a sledovať počet knižiek nie je skoro vôbec potrebné.


Nebezpečenstvo predstavuje vandalizmus, ktorý zažila pred niekoľkými mesiacmi búdka na Vodnom diele na začiatku rekreačného okruhu. Časté poškodzovanie bolo aj dôvodom pre sťahovanie búdky zo Sadu SNP, ktorá našla svoj nový domov práve na Bulvári. Prípadov poškodenia bolo niekoľko, z vlastných zdrojov ich však nadšenci pravidelne servisujú:


„Pred tromi rokmi zhorela knihobúdka v parku Ľudovíta Štúra, ktorú sme hneď nahradili novou. Najhoršie však bola na tom knihobúdka v Sade SNP, ktorá bola pravidelne poškodzovaná a prázdna. Preto sme sa rozhodli túto knihobúdku opraviť a premiestniť do parku Antona Bernoláka, kde si ju obyvatelia tejto časti mesta opakovane žiadali. Servis knihobúdok robíme podľa potreby. Vždy ich kontrolujeme a opravujeme aj v tomto období, aby boli pred zimou v poriadku a spĺňali aj svoj účel ochrany knižiek pred nečasom.“ Ak zbadáte poškodenú búdku, môžete ju nahlásiť na knihobudka.sk.


Výrobu a servis financujú z vlastných zdrojov, odmenou je pocit užitočnosti pre ostatných

Aj osadenie knihobúdok financujú podľa Michala Daneka z vlastných zdrojov, odmenou im je dobrý pocit z celého projektu a jeho užitočnosť: „Výroba jednej knihobúdky vrátane jej osadenia stojí približne 100,-€. Samozrejme nie je to len o peniazoch, ale aj o čase, ktorý nás to stojí. Nemálo času zaberá vybavovanie povolení, servis, či pravidelné dopĺňanie knihobúdok knižkami. Všetko to však stojí za ten pocit z realizácie úspešného projektu, ktorý dlhodobo využívajú nielen obyvatelia nášho mesta.“

V Žiline sa okrem miest zapojených v projekte nachádza ešte niekoľko knihobúdok, ktoré osadili rôzne inštitúcie či dobrovoľníci z vlastnej iniciatívy. V blízkej budúcnosti by sa malých verejných knižníc mohli dočkať obyvatelia na Hájiku či Predmestskej ulici.

Knihobúdky slúžia na zdieľanie knižiek, čím sa predlžuje ich životný cyklus.

„Knihobúdky môžu vzniknúť všade tam, kde s tým súhlasí vlastník pozemku. Malo by to však byť najmä na miestach, kde si ich ľudia žiadajú a kde je predpoklad ich dlhodobého využívania širokou verejnosťou. Krásnym príkladom je aj ďalších 6 knihobúdok, ktoré na náš vzor osadili v Žiline aj ľudia zo Žilinskej univerzity, Považského múzea a ďalší dobrovoľníci. Do budúcna by sme radi osadili knihobúdku aj v blízkosti Predmestskej ulice a na sídlisku Hájik,“ uzatvoril Žilinčan a autor knihobúdok Michal Danek.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu