VIDEO: V Žiline pribudol prvý automatický externý defibrilátor, nachádza sa na Hlinkovom námestí


Foto: VIDEO: V Žiline pribudol prvý automatický externý defibrilátor, nachádza sa na Hlinkovom námestí
Galéria: 19 fotiek

Dnes o 15:00 hod. bol v Žiline na Námestí Andreja Hlinku slávnostne odovzdaný prvý automatický externý defibrilátor (AED), ktorý pomáha pri oživovaní v prípadoch náhleho zlyhania srdca. Zariadenie je umiestnené v špeciálnej skrinke vybavenej alarmom na obvodovej stene budovy Turistickej informačnej kancelárie mesta Žilina, pri vybratí začne alarm hlasno upozorňovať okolie.

Skrinku a AED zabezpečil Slovenský Červený kríž Žilina v spolupráci so spoločnosťou Selvit Žilina, prístroj poskytla Nadácia Tesco. Tá bude zároveň zabezpečovať jeho pravidelný servis. Prístroj AED výrazne zvyšuje šance na záchranu človeka s náhlym zlyhaním srdca. Prístroj pomáha pri poskytovaní prvej pomoci tým, že pomocou elektrického výboja je schopný obnoviť správny srdcový rytmus. 

Výhodou prístroja je, že pracovať s ním dokážu aj laici, práve pre ktorých je určený. Vďaka zrozumiteľným pokynom sa stáva kardiopulmonálna resuscitácia (KPR) zrozumiteľnejšia, čím sa zvyšuje šanca záchrany človeka. O spopularizovanie správnej techniky KPR sa pred niekoľkými mesiacmi pričinila aj dvojica Michal Kubovčík s raperom Separom, ktorí nahrali skladbu s názvom KRP.


Aj tu sa v texte spomína AED: „Neskoro je, keď už mince zaťažujú viečka, lepšie je ich investovať do AED-čka, vyspelý svet dávno pozná blbuvzdorné čudo, ktoré samo rozpráva Ti, ako pomôcť ľuďom, dve nálepky na hrudníku, kábel, jeden gombík, defibrilátor je recept, jak sa nestať zombík.“

Dnes predstavený automatický externý defibrilátor je prvým v Žilinskom kraji. Na videu nižšie si môžete pozrieť, ako funguje a ako vydáva pokyny. V prípade nutnosti ho preto neváhajte použiť, obsluha je jednoduchá!





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu