Do Žiliny dorazila pravá a nefalšovaná chuť Ameriky, Todos Roadshow 2018 priniesla známe značky


Foto: Do Žiliny dorazila pravá a nefalšovaná chuť Ameriky, Todos Roadshow 2018 priniesla známe značky
Galéria: 31 fotiek

Spoločnosť Todos je verejnosti známa predovšetkým v spojitosti s „domácou“ značkou Škoda. Vďaka štyrom slovenským zastúpeniam sa radí k najúspešnejším predajcom tejto značky na našom trhu. Okrem toho portfólio spoločnosti Todos zahŕňa aj značku Seat ako aj servis vozidiel Volkswagen. Opomenúť nemožno ani divíziu Todos Italia. Tá sa zameriava na značky Fiat, Fiat Professional, Alfa Romeo a Jeep.

Najväčšiu „chuťovku“, aj napriek všetkému už spomenutému, predstavuje divízia Todos Exclusive. Tá je prepojená s ikonickými Americkými značkami ako Cadillac, Corvette, Camaro, Dodge či RAM. V tomto prípade zároveň platí, že spoločnosť Todos Exclusive je výhradným predajným a servisným zastúpením pre všetky spomenuté kultové značky v rámci Slovenského trhu!

V rámci podujatia Todos Roadshow bolo možné na vlastnej koži okúsiť chuť pravej a nefalšovanej Ameriky na kolesách, už nielen v domovskom showroome v Bratislave, ale aj v mestách ako Žilina, Ružomberok a Košice.

Galéria: 31 fotiek

My sme s veľkou radosťou prijali pozvanie a zúčastnili sa na spomínanej „Roadshow“ v metropole severného Slovenska. Skôr ako sa dostaneme k samotným vozidlám, musíme pochváliť a vyzdvihnúť dokonalú „americkú“ atmosféru celého podujatia. Štýlová výzdoba, tematicky zladený tím spoločnosti, či chutné občerstvenie na čele s neodmysliteľnými „donuts“, to sú všetko detaily, ktoré ku kultovým vozidlám „Made in USA“ určite patria, a ktoré zároveň dokonale osviežili celé podujatie.

Predstavenie jednotlivých značiek nemôžeme začať inde ako pri značke Cadillac. Vlajková loď koncernu GM patrí prakticky od svojho vzniku v roku 1902, k popredným prémiovým automobilovým výrobcom. Toto tvrdenie najlepšie podčiarkuje fakt, že vozidlá značky Cadillac využíva na reprezentatívne účely aj Americký prezident.  Takmer kompletné súčasne modelové portfólio tejto značky môžete objaviť v Bratislavskom showroome Todos Exclusive. Nás zaujalo predovšetkým moderné a veľké SUV Cadillac XT5. Tu ide o zaujímavú a neopozeranú alternatívu k tradičným európskym hráčom v tejto kategórii.

Na vlastnej koži sme si mali možnosť vyskúšať vlajkovú loď, ktorou je model Cadillac Escalade. Obrovský rešpekt a zároveň veľkú pozornosť  vzbudzuje už len jeho impozantný vzhľad. Tu platí, že pre Escalade na našom trhu možno len veľmi ťažko nájsť adekvátnu konkurenciu. A zároveň sa pripravte aj na to, že s týmto vozidlom sa jednoducho nedá byť nenápadným. Garantujeme vám, že na nedostatok životného priestoru sa určite nebudú sťažovať  ani pasažieri v druhom či treťom rade.

Galéria: 31 fotiek

Dômyselne prepracované sú i mnohé detaily, s ktorými sme sa stretli len pri modeli Escalade . Za všetko spomeňme napr. výsuvný „schodík“ + nášľapný  prah, ktorý výrazne uľahčuje prístup na „palubu“, či vnútorné spätné zrkadlo s integrovanou kamerou. To je zárukou nerušeného výhľadu smerom dozadu aj pri plne obsadenom vozidle. Na všetkých zúčastnených vozidlách nás okrem toho doslova šokovalo precízne a kvalitné dielenské stvárnenie interiéru. S vysvetlením prišiel špecialista z Todos.

Možno ste nevedeli, že všetky vozidlá z portfólia spoločnosti Todos ponúkané u nás, resp. v Európe, podliehajú ešte väčšiemu kvalitatívnemu štandardu, ako modely určené pre domáci americký trh. Obavu netreba mať ani pri pohonných jednotkách. Je totiž samozrejmosťou, že aj konštrukčne jednoduché veľkoobjemové americké zážihové pohonné jednotky aktuálne spĺňajú najprísnejšie európske emisné normy. Okrem prvotriednej kvality spracovania interiéru sme boli príjemne prekvapení aj samotnými jazdnými vlastnosťami. Hneď na úvod treba povedať, že Cadillac Escalade spoza volantu vôbec nepôsobí tak majestátnym dojmom, akým v skutočnosti je.

Samozrejme, parkovanie v podzemných garážach našich obchodných centier nebude určite patriť medzi silné stránky tohto vozidla, no v bežnej premávke je Escalade až nečakane obratný. Vyslovene americky pôsobí masívny volič automatickej prevodovky, umiestnený na pravej strane stĺpika riadenia. Samotný 8-st. automat pochádza z dielne renomovanej značky ZF a prevody preraďuje hladko a bez zaváhania. Najväčší zážitok ale aj napriek tomu predstavuje motor. Atmosférický V8 s objemom 6,2 litra disponuje výkonom 426 koní resp. 610 NM.

Galéria: 31 fotiek

Vďaka spomínaným parametrom dokáže Escalade v praxi  kedykoľvek zahanbiť i mnoho menších, ľahších a športovo sa tváriacich vozidiel. V konečnom dôsledku možno vzhľadom na získanú hodnotu akceptovať aj obstarávaciu cena tohto vozidla.


Pri modeloch s logom Cadillac nás ešte o niečo viac ako Escalade zaujal model CTS-V. Na prvý pohľad pomerne „nenápadný“ sedan by sme pokojne mohli označiť za vlka prezlečeného za baránka. Motor V8 o objeme 6,2 litra totiž posiela výhradne na zadné kolesá neuveriteľný výkon až 640 koní! V tomto smere si neodpustíme preto ani malé porovnanie. Napríklad špičková Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio disponuje výkonom 510 koní a najnovšie BMW M5 ponúka výkon 625 koní.

Ďalšie vozidlo, ktoré sme okúsili na vlastnej koži, bol pickup RAM 1500. Práve tzv. trucky v našej terminológii pickupy, patria v USA medzi najobľúbenejšie vozidlá. Kultová značka RAM, ktorá patrila v minulosti pod Dodge, ideálne demonštruje americké ponímanie vozidla typu pickup. V prvom rade je to o veľkosti. RAM je v každom smere omnoho väčší, ako vozidlá tejto kategórie iných značiek, bežne predávané na našom trhu. Z pôvodne pracovného vozidla stala v najnovšej verzii skôr imidžová záležitosť.

Galéria: 31 fotiek

Nami vyskúšaná výbava Longhorn disponovala zaujímavo a originálne vypracovaným interiérom, ktorý už asi ani nemôže byť  viac americký. Aj v tomto prípade pod prednou kapotou pracoval poriadny motor. Reč  je o atmosférickej V8 s objemom 5,7 litra a výkonom 400 koní.

Dokonalým nositeľom odkazu tradičných amerických „Muscle cars“, v modernom prevedení, je celkom iste Dodge Challenger Hellcat. Aj „pekelnú mačku“ s nezameniteľným dizajnom a v ikonickej oranžovej farbe poháňa poriadny motor. Opäť je reč o V8 s objemom 6,2 litra a maximálnym výkonom dych berúcich 717 koní, ktoré sú posielané výhradne na zadnú nápravu. Nikoho zrejme neprekvapí že maximálna rýchlosť Challenger Hellcat v tomto prípade presahuje magickú hranicu 300 km/h.

Na záver testovacieho programu na nás vyšla ďalšia lahôdka v podobe modelu Chevrolet Camaro Convertible V8. Jeden z najtradičnejších amerických výrobcov, ktorým značka Chevrolet bezpochyby je, bola ešte pred pár rokmi s bohatým modelovým portfóliom zastúpená aj na Slovenskom trhu. Koncert GM sa následne rozhodol značku z Európy stiahnuť. Výnimkou sa stali len kultové modely Camaro a Corvette. Tie sa týmto krokom dostali takpovediac do pozície samotných značiek.

Galéria: 31 fotiek

Dôležité je, že práve vďaka spoločnosti Todos Exclusive, si je možné Camaro či Corvette aj naďalej zadovážiť v našich podmienkach. Model Chevrolet Camaro sa ako jeden z mála amerických automobilov ponúka dokonca aj vo verzii s manuálnou prevodovkou! K dispozícii sú tiež dve karosárske verzie. Okrem tradičného coupé je v ponuke aj cabrio s označením Convertible. Dokonca aj paleta motorov pozostáva z dvoch alternatív. Na americké pomery pôsobí pomerne netradične a exoticky 4-valec s objemom 2,0 litra a výkonom 275 koní.

„Našťastie“ toto ale nebol prípad nášho kúsku. Ten poháňal ikonický 8-valec s objemom 6,2 litra a výkonom 453 koní. Výkon sa samozrejme sústreďuje výhradne na kolesá zadnej nápravy. Práve Camaro Convertible nám dožičilo najväčšiu porciu zážitkov z jazdy. Okrem výkonu a nefalšovaného zvukového prejavu V8 sa pod to podpísal bezpochyby aj zážitok z jazdy s vetrom vo vlasoch.

Galéria: 31 fotiek

Podujatia ako Todos Roadshow sú jasným dôkazom toho, že americké vozidlá majú aj u nás obrovské množstvo fanúšikov a obdivovateľov. Ich kult je vybudovaný predovšetkým na sile a odkaze motorov V8, ktoré k týmto vozidlám neodmysliteľne patria. Viac o všetkých vyššie spomenutých vozidlách sa dozviete v spoločnosti Todos Exclusive, kde si už dnes môžete splniť  svoj americký sen.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Peter Hlačik