Kandidáti na primátora sa dnes stretnú v predvolebnej diskusii, ďalšiu pripravuje RTVS na 24.10.


Foto: Kandidáti na primátora sa dnes stretnú v predvolebnej diskusii, ďalšiu pripravuje RTVS na 24.10. Foto: ilustračné - pixabay.org

Už dnes sa v sídle OZ Proti korupcii na Kamennej ulici stretnú pravdepodobne štyria kandidáti na primátora Žiliny, ktorí budú spolu diskutovať. K skôr predstavenej trojici Peter Fiabáne, Patrik Groma a Ľudmila Chodelková sa pridá s najväčšou pravdepodobnosťou aj Ján Púček. Diskusia začína o 17:00 hod. a moderuje ju predsedníčka OZ Vanda Tuchyňová.

Zo štvorice najvážnejších kandidátov bude na diskusii chýbať Martin Kapitulík, ktorý svoje stanovisko zverejnil pred niekoľkými dňami a združenie označil za zaujaté s konfliktom záujmu. Prekáža mu, že členovia združenia verejne vyjadrili podporu inému kandidátovi, čo podľa neho diskvalifikuje nezávislosť diskusie. 

„Dvaja podpredsedovia tohto občianskeho združenia totiž verejne a oficiálne podporujú jedného z kandidátov na primátora. Jeden z nich dokonca kandiduje na poslanca a vo svojich volebných materiáloch používa logo tohto združenia. Minimálne z tohto pohľadu považujem politické angažovanie a vystupovanie popredných členov tohto občianskeho združenia za zrejmý a očividný konflikt záujmov. Ťažko tak z ich strany môže niekto očakávať objektívnu, nezávislú a nezaujatú verejnú diskusiu s kandidátmi na primátora, keď samotní podpredsedovia dlhodobo podporujú jedného z nich. Z tohto dôvodu a s týmto vysvetlením som pozvanie na takúto diskusiu slušne odmietol,“ uviedol v stanovisku Kapitulík. 

O stanovisko k vyjadreniu sme požiadali aj OZ Proti korupcii, odpoveď sme však nedostali. Druhú diskusiu pripravuje verejnoprávna inštitúcia RTVS na deň 24. októbra 2018, moderovať ju budú Martina Kvačkajová a Stanislav Lažo. Paralelne s televíznym vysielaním bude možnosť počúvať diskusiu na rádiu Regina.

„Témami, ktoré súvisia s komunálnou politikou, sa venujem niekoľko rokov a moderovanie takejto diskusnej relácie je pre mňa výzvou a veľmi sa na to teším,“ uviedla pre web RTVS.org Martina Kvačkajová. Kolegyňu doplnil Lažo, ktorý pracuje v spravodajstve už 20 rokov: „Je to obrovská výzva, ale aj zodpovednosť viesť diskusie čo najlepšie, aby si občania vedeli vybrať správneho kandidáta.“ 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu