Antikampaň v Žiline pritvrdzuje aj na sociálnych sieťach, vzniklo niekoľko falošných stránok


Foto: Antikampaň v Žiline pritvrdzuje aj na sociálnych sieťach, vzniklo niekoľko falošných stránok
Galéria: 30 fotiek
Foto: ilustračné

Takmer tradičnou súčasťou komunálnych volieb je, žiaľ, aj antikampaň a snaha poukazovať na negatívne stránky kandidátov na primátora - či už tie skutočné, alebo vymyslené. Žilina nie je výnimkou a aj tieto voľby sprevádza popri pozitívnych kampaniach výrazná antikampaň. Zatiaľčo v uplynulých voľbách bola výrazne naklonená k distribúcií tlačených materiálov, s rozvojom sociálnych sietí sa presúva práve sem.

V predvolebnom období sa zvyknú prebúdzať niektoré utlmené médiá a občasníky, prípadne vznikajú úplne nové. Niekedy negatívna kampaň počíta s vyvolaním pochybností o všetkých kandidátoch, inokedy pomerne presne cieli na niektorého z uchádzačov o kreslo na radnici. Trendom týchto volieb sa stali falošné profily a zakladanie anonymných fanstránok na Facebooku. 

Najvýraznejšie vystupujú tri z nich, ktorých spoločným menovateľom je, že niekto platí propagáciu príspevkov tak, aby sa ukázala väčšiemu množstvu užívateľov. Stránky Žilinský nočník, ktorá paroduje názov kedysi mestského periodika, Kto s kým pečie v Žiline a Žilinský hlásnik, ktorý vznikol pomerne nedávno, spája aj to, že ich správcovia zostávajú v anonymite.  


Štatistiky spomenutých stránok za uplynulý týždeň. Zdroj: Facebook


Žilinský Nočník

Stránka vznikla 2. júla 2018 a najčastejšie útočí na dvojicu Martin Kapitulík a Patrik Groma. Pracuje s kolážami, skomoleninami mien ako Patrik Choma či názvov volebných tímov Silný sponzor, kde v koláži bez dôkazov spája financovanie kandidáta s miestnym podnikateľom.

Okrem týchto dvoch kandidátov je v statusoch spomenutý aj Marián Janušek s narážkou na nástenkový tender a Peter Fiabáne s výčitkou podpory politickej opozície. Stránku sleduje niekoľko stoviek ľudí, napriek tomu v porovnaní dosiahla za tento týždeň najmenej interakcií - 108. 

Počet spomenutí kandidátov 
Kapitulík: 5
Groma: 4
Janušek: 2
Fiabáne: 1 


Žilinský hlásnik  

Stránka vznikla 8. októbra 2018 a do tejto chvíle má len tri príspevky - všetky tri sú zamerané proti kandidátovi Fiabáne, jeden z nich pracuje s amatérskou videokolážou ohľadom dočasného prevodu pozemku na Karpatskej, ktorý klamlivo označuje za predaj a pripisuje ho práve jedinému kandidátovi, na ktorého útočí.


Stránka pracuje aj s odkazmi na etablované médiá, v poslednom príspevku odkazuje na internetovú verziu média MY Žilina. Hlásnik má zároveň najmenej fanúšikov, ktorí sa počítajú len v desiatkach. Napriek tomu je dosah stránky najvyšší - až 299 interakcií. 

Počet spomenutí kandidátov
Fiabáne: 3 

 

Kto s kým pečie v Žiline?

Stránka vznikla 25. septembra 2018 a funguje najmä ako vykrádanie príspevkov predošlých dvoch stránok. Autor sa prezentuje ako osoba ženského pohlavia, ktorá odhaľuje “špinu” na všetkých kandidátov. Najväčší negatívny “priestor” majú u nej kandidáti Kapitulík, Fiabáne a Chodelková.

Nasleduje s miernym odstupom Patrik Groma. Stránka často zdieľa aj odkazy na iné weby, bohužiaľ vrátane nášho, a kopíruje do statusov pôvodné autorské texty. Správcovi nie je cudzia ani manipulácia s faktami, vytrhávanie z kontextu, šikanovanie poslancov za ich hlasovanie a tvorba graficky primitívnejších koláží ako v prípade iných antikampaňových stránok.

Autorka zároveň poukazuje na témy, ktoré nesúvisia s komunálnou politikou - napríklad migrácia alebo tematika LGBTI, nevedno, či úmyselne, alebo vďaka nedostatočnej mentálnej kapacite na posúdenie príslušnosti danej témy k úrovni politiky. Stránka má najviac fanúšikov, ako jediná prekročila počet tisíc. Interakcií za uplynulý týždeň napočítal Facebook 153. Kandidát Ján Púček sa teší len jednému spomenutiu, Marián Janušek trom a Tibor Hanuliak štyrom. 

Počet spomenutí kandidátov 
Kapitulík: 13
Fiabáne: 13
Chodelková: 7
Groma: 5
Hanuliak: 4
Janušek: 3
Púček: 1

Galériu jednotlivých príspevkov si môžete pozrieť vo fotoalbume.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu