Výskyt chrípky a chrípke podobných ochorení v okrese Žilina klesol, pozor však na zmenu obdobia


Foto: Výskyt chrípky a chrípke podobných ochorení v okrese Žilina klesol, pozor však na zmenu obdobia Foto: ilustračné

V uplynulom týždni poklesol v okrese Žilina výskyt chrípky a chrípke podobných období. V celom kraji klesla chorobnosť na akútne respiračné ochorenia približne o 10,5%, v 41. kalendárnom týždni zaznamenal Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Žiline 5 353 ochorení, chrípku a chrípke podobných ochorení bolo nahlásených 450. 

V okrese Žilina bol pokles najväčší - až o 68,1 percenta. Napriek tomu je potrebné dávať si pozor, keďže zmena ročného obdobia je “najideálnejšia” pre tento typ chorôb. Chrípková sezóna štandardne začína od 40. kalendárneho týždňa a trvá až do konca januára. V Žiline si užívame posledné dni babieho leta, no už čoskoro príde ochladenie. Chrípka je nákaza šíriaca sa vzduchom, ochorenie začína veľmi rýchlo po usídlení vírusu chrípky v sliznici nosohltana vnímavých osôb. 

Neliečená chrípka predstavuje výrazné komplikácie

„Prameňom nákazy je chorý človek, ktorý pri kýchaní, kašľaní, ale aj rozprávaní vylučuje do okolia kvapôčky z dýchacích ciest obsahujúce choroboplodné zárodky.  Inkubačná doba /čas od nakazenia po objavenie sa prvých príznakov/ sa pohybuje v rozmedzí 18-72 hod. Ochorenie začína náhle pocitom zimnice, malátnosťou, vzostupom teploty na 39 – 40 °C, ktorú sprevádza bolesť hlavy, svalov, kĺbov, výrazný pocit únavy až vyčerpania. Hoci najťažšie príznaky pretrvávajú 2 – 3 dni, choroba často pokračuje ďalší týždeň až 10 dní,“ uvádzajú hygienici.


Napriek tomu, že proti väčšine kmeňov chrípky sa dá zaočkovať sezónnou vakcínou, ktorá je plne hradená, túto možnosť stále využíva len malá časť populácie. Pritom chrípka so sebou prináša v podobe komplikácií výrazné riziká, vyskytnúť sa môže napríklad zápal pľúc. Neliečená a “prechodená” chrípka predstavuje takisto riziko, keďže takíto ľudia môžu byť prameňom nákazy pre iných a zároveň sú vystavení zvýšenému riziku vzniku komplikácii s možnými prechodnými či trvalými následkami.

Dnes neexistujú lieky na liečbu chrípky, keďže antibiotiká sú voči vírusovej infekcii neúčinné. Chrípke možno predísť, okrem prevencie očkovaním, aj zvyšovaním odolnosti organizmu, pobytom na čerstvom vzduchu, správnym oblečením vzhľadom na vonkajšiu teplotu či zvýšeným príjmom minerálov a vitamínov. Najvhodnejším obdobím pre očkovanie je začiatok jesene – september a október. Ochranný účinok vakcíny nastupuje za 2 týždne po očkovaní. 

„Celkovo sme zaznamenali v rámci kraja pokles chorobnosti v skupine ARO aj v skupine CHPO. Vývoj chorobnosti je odpovedajúci danému obdobiu kalendárneho roka, zodpovedá aj úrovni hlásnej služby zo strany dotknutých lekárov,“ konštatovali regionálni hygienici v Žiline.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu