O post mestského poslanca sa uchádza 150 kandidátov, zaujímavosti kandidátnej listiny v Žiline


Foto: O post mestského poslanca sa uchádza 150 kandidátov, zaujímavosti kandidátnej listiny v Žiline Foto: ilustračné - Mesto Žilina

Už 10. novembra budeme okrem nového primátora mesta Žilina voliť aj 31 predstaviteľov, ktorí nás budú zastupovať v Mestskom zastupiteľstve v Žiline. O post sa spolu vo ôsmich volebných obvodoch uchádza 150 kandidátov. Z nich 89 pod hlavičkou niektorej z politických strán a 61 ako nezávislých.

Oproti minulým volebným rokom tento počet klesol, ešte v roku 2010 malo záujem zastupovať Žilinčanov až 199 kandidátov, v roku 2014 ich bolo 197. Odliv nastal najmä v počte straníckych uchádzačov, keďže nezávislých kandidovalo v posledných voľbách 65. Aj tohtoročná kandidátka prináša niekoľko zaujímavostí a faktov.

Väčšina primátorských kandidátov sa uchádza aj o poslanecký post

S výnimkou Jána Púčeka kandidujú všetci potenciálni primátori aj na post poslanca - postupne za volebný obvod Hliny I - IV a Staré mesto Ľudmila Chodelková, za Bôrik, Hliny V - VIII a Malú Prahu Peter Fiabáne, za Solinky Martin Kaputulík, na Vlčincoch hneď dvaja kandidáti - Patrik Groma a Tibor Hanuliak a vo volebnom obvode Hájik kandiduje Marian Janušek. Zaujímavosťou je, že vo volebnom obvode č. 1 kandiduje na poslanca aj súčasný primátor Igor Choma.

Z vekového hľadiska je najmladším potenciálnym poslancom Samuel Kubík v obvode 3 Solinky. Tento študent kandiduje za SMER - sociálnu demokraciu. Naopak vekom najstaršia je Anna Perkovičová v prvom volebnom obvode, dôchodkyňa vo veku 70 rokov kandiduje za Slovenskú národnú stranu.

Každý kandidát má možnosť uviesť si profesiu podľa vlastnej vôle, aj preto sa na kandidátke objavuje napríklad forexový obchodník, samostatná radkyňa či profesionálny vojak vo výslužbe. Ak by sme mali rozoberať štatistickú šancu na zvolenie, potom je najvyššia vo volebnom obvode č.8 - až 30 percent.

Najmenšia šanca na zvolenie je v Starom meste a na Solinkách

Spomedzi desiatich kandidátov tu občania 8 mestských častí vyberú troch zástupcov. Megaobvod je zrejme menej atraktívny práve pre povinnosť starať sa o množstvo geograficky rozložených častí. Od nového volebného obdobia však budú mať poslanci asistenta aj príplatky, ktoré zohľadnia túto skutočnosť.

V absolútnom vyjadrení kandiduje najviac obyvateľov vo volebnom obvode Vlčiniec - až 33. Tu však môžu voliči krúžkovať až sedem zástupcov, preto je šanca na zvolenie na úrovni 21,2 percenta. Najťažší boj s pravdepodobnosťou zvolenia zo štatistického hľadiska to budú mať kandidáti vo volebnom obvode 1 (17,2%) a 3 (18,5%). Nižšie nájdete prehľad počtu kandidátov, počtu poslaneckých mandátov a z nich odvodenú pravdepodobnosť zvolenia.


Volebný obvod č. Mestské časti, ktoré spadajú do volebného obvodu Počet kandidátov Počet poslancov Pravdepodobnosť zvolenia 
 Hliny I - IV, Staré mesto 29  17,2 
 Bôrik, Hliny V - VIII, Malá Praha 20  20 
 Solinky 27  18,5 
 Vlčince 33  21,2 
 Hájik 14  21,4 
 Bytčica, Rosinky, Trnové 7
2
28,6 
 Bánová, Závodie, Žilinská Lehota 10  20 
 Brodno, Budatín, Mojšova Lúčka, Považský Chlmec, Strážov, Vranie 10  30 

V minulých voľbách bolo potrebných na zvolenie na post poslanca najmenej 408 hlasov, a to konkrétne v poslednom volebnom obvode. Ten nariadením zákona a uznesením Mestského zastupiteľstva v Žiline narástol z hľadiska počtu obyvateľov, takže je možné predpokladať, že tento počet bude vyšší.

Primátorovi stačilo 10 131 hlasov, platný hlas odovzdalo takmer 39 percent oprávnených voličov

Z druhej strany Vlčince, zrejme vďaka vysokej konkurencii, zvolili posledného poslanca počtom hlasov 993. Aj v Starom meste a na časti Hlín bolo potrebných 957 hlasov voličov. Rozhodujúcim faktorom pri počítaní hlasov bude volebná účasť, ktorá sa minulé voľby vyšplhala na 41,23 percenta.


Z vtedy oprávnených 71 277 voličov odovzdalo obálku 29 386 občanov. Počet platných hlasov bol 27 689, čo predstavuje 38,84 percenta z oprávnených voličov. Zatiaľčo v prvom volebnom období primátoroval Igor Choma s mandátom 12 034 voličov, o štyri roky neskôr mu na zvolenie postačilo 10 131 hlasov.

Poslancom chce byť až osem uchádzačov, ktorí niekedy kandidovali aj na primátora

Zaujímavý je aj pohľad na kandidátku z hľadiska bývalých kandidátov na primátora. Jediným úspešným uchádzačom v tomto ponímaní bol Igor Choma, ktorý ak by uspel, stal by sa prvým poslancom s primátorskou minulosťou v Žiline. Z kandidátov sa o najvyšší post na radnici uchádzali v roku 2010 František Bobenič, Ivan Ganóczy a Patrik Groma, ktorý kandiduje aj v nadchádzajúcich voľbách. 

V roku 2014 o radnicu zabojovali zo súčasných kandidátov na poslancov Peter Ondák, Eva Lajčiaková, Martin Barčík a Róbert Kašša. Tesne pred voľbami sa posledný menovaný vzdal v prospech Martina Barčíka, dnes sú spolu v jednom z predvolebných tímov.   


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu